Fra mester til mester: Faren tog fejl. Polstrerne har fremtiden for sig!

”Lad vær’ – der er ingen fremtid i det fag.” Det var farens ord i en tid hvor ’1-2-3-stuerne’ og ’brug og smid væk’ tog fart. Det var tilbage i 70’erne, hvor meget tydede på, at faget ville blive udkonkurreret af massefremstilling og samlebånd. Det holdt ikke stik. I dag kan Bo Thuelund fejre 25 års jubilæum som selvstændig auto- og møbelpolstrer.

Bo’s far var møbelpolstrer. Farfaren var karetmager med egen møbelfabrik før og under 2. Verdenskrig. Men der var altså ingen forventninger til Bo om at følge trop. Tværtimod! Så da Bo arvede farens værktøj, tænkte han: ”Hvad skal jeg dog med det!”

Det bliver til ‘mange madpakker’ i løbet af et arbejdsliv
I en periode ernærede Bo sig ved at bringe medicin ud for apoteker. En morgen på vej til arbejde fik han tanken: ”Hvor mange madpakker skal jeg smøre i løbet af mit arbejdsliv?” Svaret var kort og godt: ”Jeg skal noget andet!”

For sit indre blik havde han billederne af farens værksted og hans 2-3 ansatte. ”Så var det, jeg snakkede med en af min fars tidligere lærlinge, som sagde: Du må jo bare i gang.”

Bo meldte sig til uddannelsen på Skive Tekniske Skole, hvor han startede i januar 1995. 14 dage før han blev udlært, besluttede han sig for at blive selvstændig, og i februar i år kan han dermed fejre 25 års jubilæum i Nr. Søby Auto og Møbelpolstring  på Midtfyn.

”Det står stort på bilen, og vi snakker om det hver dag”
Det var i en tid, hvor vejviseren var telefonbogen, da Bo i februar 1999 slog dørene op. Der var et helt år til, at virksomheden kunne komme med i næste udgivelse. Så Bo satte reklamer på sin bil og kørte rundt med visitkort. ”Men kunderne dukkede op, efter at de havde snakket med andre, som havde brugt os,” fortæller Bo.

Godt omdømme og mund-til-mund blev vejen frem. Det var også en anbefaling fra en tidligere kunde, der førte til, at virksomheden i 2012 udførte polstringen med håndviklet læder af knæfalds-skamlerne til Nordlyskatedralen i Alta i Norge efter design af kunstneren Perter Brandes.

”Vores filosofi er; enten laver vi det ordentligt, eller også laver vi det slet ikke. Hvis en kunde kommer og siger; jeg skal ikke have lavet fjedrer – der skal kun nyt stof på – så er det ikke her,” pointerer Bo og tilføjer: ”Det er derfor, jeg er så vild med Dansk Håndværks slogan: Vi gør os umage. Det står stort på bilen, og vi snakker om det hver dag.”

I dag er virksomheden også at finde på de digitale platforme med hjemmeside og Facebookside, hvor eksempler på møbler, der har fået nyt liv på værkstedet i Nr. Søby, vises frem.

Glæder sig hver eneste dag
Virksomheden tæller syv ansatte. ”De er megadygtige. Vi elsker at nørde. Vi er håndværksnørder og gode til at hjælpe og sparre med hinanden. Det betyder så meget. Jeg glæder mig til at gå på arbejde hver eneste dag,” siger Bo. Og det er der flere, der gør. I 2023 modtog virksomheden prisen som årets læreplads fra Skive College efter indstilling fra tre lærlinge.

Tre gode råd:

  1. Gør det ordentligt. Gå ikke på kompromis med kvalitet i opgaveløsningen.
  2. Tilbyd gode lærepladser. Dygtige lærlinge, der brænder for faget, er den bedste investering i faget
  3. Tag lederuddannelse. En god arbejdsplads, hvor alle trives, skal der arbejdes for. Ledelse skal læres. Bo Thuelund anbefaler Ejerlederuddannelse. Du kan deltage på hold i 2024.
Bo Thuelund og hans hold
Indehaver Bo Thuelund og hans hold i Nr. Søby Auto og Møbelpolstring byder inden for til 25 års jubilæum den 2. februar 2024.


Der sadles om – genbrug er blevet hot
Genbrugsbølgen og lysten til at renovere og bevare mærkes tydeligt på værkstedet. Det er efterhånden hyppigt, at virksomheden får bestillinger fra bedsteforældre, der ønsker at lade gamle møbler gå i arv til børnebørnene. ”Så bliver det et fælles projekt, hvor de tager børnebørnene med på råd, når de skal beslutte, hvordan møblet skal tage sig ud i fremtiden,” fortæller Bo.

Der er også kunder, som får istandsat genbrugsfund, fordi de har øje for det gamle møbels høje kvalitet og er bevidste om, at møblet med den rette behandling kan få et unikt udtryk og god brugsværdi i fremtiden. Bo viser en gul sofa, som en kunde fandt i en container.

”Folk tænker sig om, og vores branche er faktisk den, der genbruger mest. Vi genbruger en rigtig høj procentdel af et gammelt møbel,” siger Bo.

Uddannelsen er en kæphest
Ved siden af sin virksomhed er Bo medlem i Polstrersektionens bestyrelse i Dansk Håndværk og formand for det lokale uddannelsesudvalg i Skive: ”Jeg vil gerne have, at vi bliver uddannet ordentligt og udmærker os som fagprofessionelle, og det gør vi! Der skal også arbejdes for gode lærepladser. Store, flotte firmaer er ikke ensbetydende med gode lærepladser.”

Selv er han tydeligvis stolt af sine lærlinge, som han betegner som ”rigtige håndværksnørder”. Matilde søgte læreplads efter at have set et indslag om virksomheden på lokal-tv. Dagen efter ringede hun. Efter en uge i praktik var Bo ikke i tvivl om, at hun havde hænderne skruet rigtig på. Det er i øvrigt lærlingene Signe og Matilde, der har æren for ”banansofaen” til Lærlingenes Hus.

Fremtiden er der tænkt på
I invitationen til 25 års jubilæet og i en artikel i Fyns StiftsTidende afslører Bo, at ”arvefølgen” er noget, han har overvejet. De to lærlinge, Matilde og Signe, har sagt ja til at køre virksomheden videre om måske 7-10 år, når Bo ifølge sin egen vision drosler ned og er klar til at overdrage sit livsværk. Matilde deltager i Skills i april i Roskilde. Signe har sin svendeprøve i maj. Dem hepper vi på, men lige nu handler det om at fejre 25 års jubilæet. Tillykke til Nr. Søby Auto og Møbelpolstring, indehaver og møbelpolstrer Bo Thuelund og hele holdet.

Invitation til 25 års jubilæum den 2. februar 2024

Artikel i Fyns StiftsTidende 30. januar 2023: To unge kvinder skal overtage velpolstret firma, og det er indehaveren helt tryg ved: – De har hænderne skruet rigtigt på

Tidligere artikler i serien Fra mester til mester

Søren Peder Sørensen, Harresø Byggeforretning ApS
“Drømmen er at se det leve videre”

Anders Brødsgaard, Brødsgaard ApS
”Vi er nødt til at få de bæredygtige briller på”

Hanne Elsner, Fuglebjerg Kistefabrik
“Vi har fokus på de individuelle løsninger”

Henrik Staun, Byggefirmaet Staun
”Vi fokuserer på osten, ikke på hullerne”

Kirsten Abitz, Møbelværkstedet:
”Møbelpolstrer, er det ikke kun mænd i brune kitler med en cigar i munden?”

Benny Larsen, Bela-Byg A/S:
“Lærlingene holder os til ilden” 

Nick og Vivi Tygesen, N.T. Tømrer & Snedkerforretning:
”Vi læner os ikke tilbage og siger, at det er træls. Vi får tingene løst”

Brian Hovmand, Heto ApS:
”Vi fik først rigtig succes da jeg lærte at slippe ansvaret”

Tømrermester Niels Larsen:
“Det er ikke en dans på roser for tiden”

Snedkermester Michael Vogt:
“Det startede i forældrenes hønsehus”