Fra mester til mester: Drømmen er at se det leve videre

Søren Peder Sørensen har pensionen indenfor rækkevidde efter 45 år i front for Harresø Byggeforretning ApS. Der er blevet udført mange spændende opgaver for både store og små kunder. Nu håber han at finde den rette person til at overtage styringen. For Harresø Byggeforretning har masser af opgaver i sigte. Læs om det her og få et par gode råd med på vejen. Fra mester til mester.

Med medlemsnummer 180 er virksomheden Harresø Byggeforretning et af Dansk Håndværks første medlemmer. Søren Peder Sørensen etablerede virksomheden i 1978, og et 45-års jubilæum er derfor lige på trapperne. Men det bliver også Søren Peder Sørensens sidste jubilæum i front for Harresø Byggeforretning. For i løbet af sommeren 2024 går han på pension. En lidt sen pension kalder han det selv, men den har trukket ud, da han meget gerne ser, at virksomheden kører videre uden ham. Det kræver dog, at han finder en, der har lyst til at overtage roret, og det er desværre ikke lykkedes endnu.

”Vi har gang i mange spændende opgaver, så det ville være dejligt at se det køre videre. Men jeg er også indstillet på, at jeg måske må lukke og slukke helt. Så sælger jeg materialerne og lukker ned på den måde,” konstaterer Søren Peder Sørensen.

Men der er ingen tvivl om, at han helst ser sit livsværk blive ført videre, og han har ikke opgivet håbet om, at det lader sig gøre i en eller anden form.

Tre gode råd:

  1. Hav styr på økonomien. Sæt dig ind i det og sørg for, at der er noget på kistebunden.
  2. Find et speciale. Man skal specialisere sig og gøre det, man er god til. Byggeriet er så bredt, og hvis man spreder sig for meget, er man mere sårbar. Man skal ikke kunne det hele.
  3. Etablér en god arbejdsplads. Du skal sikre en god arbejdsplads. Det skal være et sted, hvor både du og dine medarbejdere er tilfredse og trives.

Det startede med en gammel bil

Historien startede i 1978 i Give, da Søren Peder Sørensen, efter at have arbejdet et par år som svend, købte en gammel bil og begyndte at oparbejde sig en kundekreds i lokalområdet.

”Til at starte med var det bare mig selv. Så hjalp kunderne lige med at bære de tunge ting ind eller gav en hånd med, hvis opgaven krævede det. Sværere var det ikke. Men efter et halvt års tid ansatte jeg min første medarbejder,” fortæller han.

Hurtigt var der opgaver til et par stykker mere, og i en del år drev han sin virksomhed med 3-4 medarbejdere. Det kunne dog ikke slå til i længden, og da virksomheden kørte på højeste tryk, havde han 20-30 mand ansat.

Vi var lidt over det hele

I rigtig mange år var der travlt i virksomheden med både store og små opgaver.

”I en periode lavede vi meget landbrugsbyggeri. Og i nogle år lavede vi en hel del hovedentrepriser. Vi udviklede bl.a. nogle 8-kantede huse. Og så solgte vi det som færdige projekter,” fortæller Søren Peder Sørensen.

I det hele taget fik de 8-kantede huse ham vidt omkring. Han byggede en hel del til børnehaver og skoler i hele landet, og det er også blevet til et posthus i Flensborg og en børnehave i Lillehammer.

Privatkunderne i lokalområdet tog han gerne imod, men derudover har det primært været de store projekter, Harresø Byggeforretning har arbejdet med.

Den første lærling har jeg endnu

Søren Peder Sørensen har slet ikke tal på, hvor mange lærlinge han har haft gennem tiden. Men som regel har han haft 2-3 lærlinge ad gangen. Nogle gange flere, så det må være en pæn portion, der er blevet udlært hos Harresø Byggeforretning.

”Den første lærling har jeg endnu. Det var naboens søn, og han har nu været her i over 40 år,” fortæller han.

Han understreger også, at der er sket en del med de unge mennesker gennem tiden, og at han i dag kan have lidt svært ved at vriste telefonen fra dem. Men han har også pæne ord at knytte til dem.

”De er også meget dygtige og lærer hurtigt. Jeg har haft mange rigtig gode lærlinge. Det vigtigste er faktisk, at de har viljen til at arbejde og til at lære,” fortæller han.

Alle er på samme niveau

Ligesom flere lærlinge er blevet i virksomheden efter endt uddannelse, gør det sig også gældende for de andre medarbejdere.

”Jeg har haft en fast stab af medarbejdere, som har været hos mig i rigtig mange år. Jeg har flere, der har været her i 30 år,” fortæller Søren Peder Sørensen og peger på, at en af forklaringer på, hvorfor de ansatte har haft lyst til at blive i al den tid, handler om hans tilgang til det at have medarbejdere. Alle er i bund og grund på samme niveau.

”Vi er meget lige i firmaet. Alle er lige meget værd. Jeg kan sagtens snakke med lærlingene og prioriterer at gøre det. Jeg kender mine medarbejdere. På nær navnene,” siger han, griner lidt og forklarer:

”Vi havde engang lærling, der egentlig hed Martin, men han blev aldrig kaldt andet end Leif. For det hed hans far, der også havde været i lære hos os,” fortsætter han og understreger, at det kunne Martin/Leif godt leve med. For der er også plads til at grine lidt sammen og af hinanden hos Harresø Byggeforretning.

Det har også altid været vigtigt for Søren Peder Sørensen at sikre, at hans medarbejdere får lov til at lave det, de synes, er sjovest, og som udfordrer dem.

”De bliver udfordret, så det ikke bliver kedeligt. De får ansvar, for de er en del af firmaet. Det er i hvert fald det, jeg har forsøgt at vise dem,” konstaterer han.

Dokumentationen for dokumentationens skyld

Som håndværksmester har man altid udfordringer. Og dem har Søren Peder Sørensen håndteret en efter en gennem årene. Det er et livsvilkår som selvstændig og også noget af det, der gør arbejdet sjovt. Men der er en udfordring, som blot har vokset sig større og større, og som han absolut ikke kommer til at savne. Og det er papirarbejdet.

”Der stilles så mange krav omkring dokumentation. Der var jo ingen problemer med selv at søge en byggetilladelse, da jeg startede op. Og efter 2-3 uger var den i hus. I dag går der jo nærmest et år, før den lander, og man skal have ingeniører og alt muligt ind over. Og det er ikke noget, der forbedrer projektet. Det er ren dokumentation for dokumentationens skyld,” konstaterer han og fortsætter:

”Og der kommer flere og flere udfordringer fra det offentlige. Det var ikke derfor, jeg blev håndværker. Papirarbejdet er en forhindring, som ikke giver mening. Meget af det i hvert fald. Det er blot spild af tid,” slutter han.

Elementproduktionen er blevet vores speciale

Gennem tiden har Søren Peder Sørensen sporet sig mere og mere ind på elementproduktion som speciale.

”De sidste tre år har vi faktisk ikke lavet andet end at producere træelementer. For både private og erhvervskunder. Vi har for fx lavet 25 etageboliger ved Ringkøbing i træ. Vi laver taget, facaderne og etagedækkene. Når vi så har leveret råhuset, bygger et andet tømrerfirma husene færdige,” fortæller han.

Derudover har firmaet specialiseret sig inden for lavenergihuse og super lavenergihuse.

”Vi var nogle de første, der byggede dem og har nu arbejdet med det i 10-12 år. Det kunne være sjovt at se det blive drevet videre. Der er i hvert fald stor efterspørgsel på det,” understreger Søren Peder Sørensen.

I øjeblikket arbejdes der på træfacader til vindmølletårne, og det næste år er ordrebogen fyldt ud med lignende projekter, og den kunne sagtens være fyldt ud længere frem i tiden. Men om det bliver aktuelt, vil den næste tid vise.

Under alle omstændigheder er det tid til pension for Søren Peder Sørensen:

”Jeg slipper tøjlerne om et års tid. Lige gyldigt hvad,” slutter han.

Og det kan han gøre med en stolthed over, hvad han gennem de 45 år har bedrevet med Harresø Byggeforretning, og den betydning han har haft for sine lærlinge, medarbejdere og kunder.

Tidligere artikler i serien Fra mester til mester

Anders Brødsgaard, Brødsgaard ApS
”Vi er nødt til at få de bæredygtige briller på”

Hanne Elsner, Fuglebjerg Kistefabrik
“Vi har fokus på de individuelle løsninger”

Henrik Staun, Byggefirmaet Staun
”Vi fokuserer på osten, ikke på hullerne”

Kirsten Abitz, Møbelværkstedet:
”Møbelpolstrer, er det ikke kun mænd i brune kitler med en cigar i munden?”

Benny Larsen, Bela-Byg A/S:
“Lærlingene holder os til ilden” 

Nick og Vivi Tygesen, N.T. Tømrer & Snedkerforretning:
”Vi læner os ikke tilbage og siger, at det er træls. Vi får tingene løst”

Brian Hovmand, Heto ApS:
”Vi fik først rigtig succes da jeg lærte at slippe ansvaret”

Tømrermester Niels Larsen:
“Det er ikke en dans på roser for tiden”

Snedkermester Michael Vogt:
“Det startede i forældrenes hønsehus”