Pressemeddelelser

Hvis du har spørgsmål, eller ønsker en udtalelse, er du meget velkommen til at kontakte os på telefon 32 63 04 70. Vi svarer hurtigt og effektivt på dit ønske om en udtalelse, vurdering eller kommentar.

Brug også vore andre informationer:
Medier / journalister er velkomne til helt eller delvist at bruge alle øvrige informationer og tekster på Dansk Håndværks netside i deres nyhedsformidling, så længe Dansk Håndværk enten citeres i teksten, fremstår som kilde eller på anden journalistisk måde nævnes i forbindelse med teksten.


 

Netværk gør det lettere at få nye medarbejdere

I 2017 mente en snedkermester i Sorø, at hans lærlinge burde vide mere om, hvad de unge indenfor andre fag laver. På den måde kunne de bedre samarbejde, når de mødes på en byggeplads. Derfor skabte han et netværk af lærlinge fra lokale virksomheder, hvor de unge nogle gange om...Læs mere


Giv en håndsrækning til en ung i nogle uger

Rundt om i landet er der unge, der har svært ved at finde ind på arbejdsmarkedet.  De er ikke i gang med en uddannelse og de har brug for hjælp til at finde det job, der interesserer dem.

FISKEN er en foreningen, der prøver at skabe kontakt, så de kan komme...Læs mere


Byggebranchen må stå sammen så aben deles

Byggeriet oplever voldsomme prisstigninger på materialer. Og det betyder at nogle virksomheder kommer i klemme, fordi de har givet en fast pris på et byggeri, der strækker sig over en lang periode.

– Håndværkerne ser, at den materialepris, de beregnede da de gav tilbud, slet ikke holder hen over byggeperioden. Nærmest...Læs mere


Sidste frist: Få hjælp til omlægning fra IVS til ApS nu

Har du et IVS og er du ikke i gang med at ændre selskabsform, så er det ved at være sidste udkald. Selskabsformen ophører nemlig i næste måned og gør du ikke noget, vil dit selskab efterfølgende blive tvangsopløst.

– Vil man fremover drive er håndværksvirksomhed, som i øjeblikket er et...Læs mere


Dansk Håndværk: Genvalg efter et langt år med Corona

Formand for Dansk Håndværk, Niels Techen, blev genvalgt med applaus da arbejdsgiverforeningen holdt generalforsamling i Odense fredag.

Faktisk skulle afgørelsen have været truffet sidste år, fordi halvdelen af organisations bestyrelse er på valg det ene år – og den anden halvdel det næste. Men da generalforsamlingen sidste år måtte aflyses på...Læs mere


Håndværksmestre fra hele landet samles fredag i Odense

– Ledelse af medarbejdernes talent og vækst efter Corona er hovedtemaer, når arbejdsgiverne i blandt andet de udførende håndværksvirksomheder fredag samles til Håndværkets Dag i Odense.

Efter en pause på halvandet år er Håndværkets Dag nemlig tilbage. En tradition, hvor arbejdsgiverne i de små og mellemstore håndværksvirksomheder mødes for at netværke...Læs mere


Svenden, der skulle overtage virksomheden, smuttede til andre

I god tid før en virksomhedsejer overvejer at holde op gælder det om at lægge planer for firmaets fremtid. Det kan for eksempel være, at en af de dygtige svende er udset til at skulle tage over. Men hvornår skal man tale med en ansat om den mulighed, og hvad...Læs mere


Her taler vi ordentligt til hinanden og holder vores aftaler

For at en virksomhed trives, skal der samarbejdes. Det giver en bedre hverdag for alle. Og når helheden fungerer, smitter det direkte af på bundlinjen. Men samarbejde kommer ikke nødvendigvis af sig selv.


Projektleder John Tengstedt og tømrerformand Kim Hansen er to af de...Læs mere


Miljøzoner: Politiet stopper bøderegn fra Miljøstyrelsen

Pinlig sag for miljøstyrelsen, der udsteder bøder uden lovgrundlag. Først da håndværkeren gik til sin arbejdsgiverforening, greb politiet ind  – men så gik det stærk.

I maj modtog entreprenør Torsten Skaarup bødeforlæg fra miljøstyrelsen. De mente han havde kørt i en miljøzone uden partikelfilter på virksomhedens lille lastbil. Ikke alene en...Læs mere


Nu starter de første unge arbejdet på Lærlingenes Hus

Coronaen satte arbejdet på pause, men fra næste uge går det løs for det første hold lærlinge, der med klassisk håndværk skal prøve kræfter med et renovere det gamle hus på Bornholm.

Når huset står færdigt vil det være top moderne og bæredygtigt, men i sit ydre udstråle tradition med et...Læs mere


Robotterne er på vej - og de gør det sjovere at være håndværker

Robotterne er på vej og er nu ved at gøre deres indtog i byggebranchen. Ikke som en erstatning for medarbejderne, men som nye kolleger, der kan gøre det både lettere og sjovere at være på arbejde.

– Kobots er et supplement, der arbejder sammen med en medarbejder – nærmest som et...Læs mere


Hver femte laver fejl i håndværkerfradraget

Manglende oplysninger på hver femte faktura, betyder at din kunde ikke kan få håndværkerfradrag – og det er små praktiske fejl, der er nemme at få med.

Mange kunder kender ikke reglerne for at få håndværkerfradraget. De indsender derfor kopi af fakturaer, der ikke opfylder kravet til dokumentation, når de indberetter...Læs mere


Sådan undgår I trafikulykker med firmabilen

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har kortlagt årsagerne til en række ulykker med varebiler, hvor chaufføren kørte arbejdsrelateret.

Uopmærksomhed var årsag til over halvdelen af ulykkerne, som typisk skete på lange lige strækninger, hvor føreren kørte op bagi den forankørende. I de fleste tilfælde var der tydelige bremselys, havariblink eller lignende i 10-20...Læs mere


Efter 50 år og 966 kirker drosler møbelfabrikken ned

Indretning i kirker, musikhuse, herregårde, slotte og klostre. Alt det og meget mere kan Poul og Irene Poulsen skrive på referencelisten efter 50 år som møbelpolstrere.

CVR nummeret til Poulsens Møbelfabrik i Skive, blev nemlig hentet den 13. maj 1971.

– Vi startede som almindelige møbelpolstrere med planer om en fabrik....Læs mere


Små virksomheder vinder hvert andet EU udbud

Konkurrencestyrelsen har netop offentliggjort sin evaluering af den udbudslov, som Folketinget vedtog i 2016.

En væsentlig ændring i loven var dengang, at der skulle tages mere hensyn, så små virksomheder kunne være med, når det offentlige udbyder opgaver. Derfor er der i evalueringen et afsnit, der særligt fokuserer på virksomheder med...Læs mere


Bundfradrag kan redde SMVere ved generationsskifte

Sidste år blev det ekstra dyrt når en håndværker prøvede at få sin virksomhed til at overleve, fordi han selv skulle på pension. Regeringen tredoblede nemlig afgiften ved at overføre en virksomhed fra en person til en anden.

Venstre har netop foreslået at den stigning rulles tilbage mens de konservative...Læs mere


Byggeriet i superligaen under coronakrisen

Sektoren har stort set ikke haft brug for lønkompensation, viser nye tal. Kun i 758 tilfælde har ansatte i branchen gjort brug af lønkompensation i år – det laveste tal set over alle brancher.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik over hvor mange jobs, der har været under kompensationsordningen.

I...Læs mere


Dansk træproduktion: Logikken er helt ude i skoven

– Savene står stille men høvlene kører stadigt, fordi vi satser mere og mere på forædling.  Og det er et problem – ikke kun for os, men for hele branchen.

Sådan lyder det fra Hans-Henrik Kofoed, ejerleder på Østerlars Savværk på Bornholm.

Problemet er, at der ikke længere plantes nåletræ. Tidligere...Læs mere


Håndværkere får hjælp til at skabe en grøn profil

Kunder lægger i stigende grad vægt på bæredygtighed og grøn profil, når de vælger virksomheder og produkter. Men at gøre sin virksomhed grøn eller bæredygtig vikles ofte ind i en strøm af teoretiske fakta og komplicerede mål.

På den måde bliver det nærmest umuligt for små og mellemstore virksomheder at gennemskue, hvad...Læs mere


Grønt forlig vil gøre byggeriet dyrere - men kompensation er på vej

Et flertal i Folketinget har netop indgået en aftale, der vil gøre det dyrere at bygge nye boliger og erhvervslokaler i de kommende år. Det er konsekvensen af at der indføres CO2-krav på alle større byggerier fra 2023 og at kravene strammes over en årrække frem mod 2029.

Alligevel mødes aftalen...Læs mere


Stikprøver skal stoppe statens sjusk med arbejdsklausuler

Godt et halvt år efter, at Rigsrevisionen og Statsrevisorerne i usædvanligt skarpe vendinger kritiserede, at det offentlige ikke brugte de krævede arbejdsklausuler i deres kontrakter, har beskæftigelsesministeren nu reageret ved at sende en opfordring til myndighederne.

– Det glæder os, at ministeren, som den øverste ansvarlige, nu kræver at styrelser og...Læs mere


Dansk Håndværk og 3F Byggegruppen har landet en OK21-aftale

Bedre barselsregler, styrket indsats mod social dumping og ret til efteruddannelse

3F Byggegruppen og Dansk Håndværk har netop indgået en ny fælles overenskomstaftale. Aftalen, der indeholder samme økonomiske ramme som OK20-aftalen med de øvrige arbejdsgiverorganisationer på området, giver mange gode fornyelser til både medarbejdere og virksomheder.

Den nye OK21-aftale giver blandt andet medlemmerne...Læs mere


Dronningens eg vil pryde Gråsten Slot i århundreder

Hvert år tager hendes Majestæt Dronning Margrethe II en havetur på Gråsten Slot sammen med slotsgartner Bjarne Nørgaard.

I 2020 havde turen dog et ekstra ophold, da majestæten sammen med sin søster H.K.H. Prinsesse Benedikte skulle udvælge placeringen af det velvoksne egetræ, som hun modtog i anledning af sin 80-års fødselsdag...Læs mere


Lovligt at afholde virksomhedens generalforsamling elektronisk

Folketinget har forlænget den midlertidige udtagelse for de virksomheder, hvor vedtægterne kræver at der afholdes generalforsamling ved fysisk fremmøde.

– Det betyder at virksomhederne i år har mulighed for at se bort fra eventuelle regler om fysisk fremmøde eller tilsvarende aftaler på selskabsområdet. I stedet vil det være lovligt...Læs mere


Mester er den bedste, når unge vil være selvstændige

En ny tilskudsordning, et projektforløb eller en teoretisk del i undervisningen på de faglige uddannelser.

Sådan har politikere i en årrække forsøgt at gøre flere unge til iværksættere med foden under eget bord og hænderne skruet på til eget arbejde.

Men succesraten er lav, når der skal sætte gang i drømmen om...Læs mere


Nedlukning: Fru Jensen kan stadig ringe efter en håndværker

De særlige restriktioner og opfordringer til at begrænse vores private omgangskreds mest muligt betyder ikke at man skal udskyde aftaler med sin håndværker.

Det slår Dansk Håndværk fast for at komme forbrugernes tvivl til livs.

I løbet af de seneste dage har en række virksomheder henvendt sig til organisationen, fordi de oplevede...Læs mere


Finansaftale: Solid hjælp til landets håndværkere

Dansk Håndværk, der er arbejdsgiverforening for de små og mellemstore håndværksvirksomheder, kalder dagens finanslovsaftale om en fordobling af håndværkerfradraget  for en solid hjælp til de mindre virksomheder:

– Vi havde gerne set, at man  havde gjort lidt flere typer at opgaver fradragsberettiget, men overordnet er det et solidt rygstøtte, der vil...Læs mere


Håndværkerne jubler: Fradraget fordobles

Regeringen foreslog mandag helt uventet, at håndværkerfradraget skal hæves til 25.000 kroner per person samtidigt med at servicefradraget hæves tilsvarende. Og det vækker jubel hos håndværksbranchen, som gentagende gange under Corona epidemien har opfordret til at holde hjulene i gang med en forhøjelse af beløbet.

I Dansk Håndværk, der er arbejdsgiverforening...Læs mere


Dampspærre: Tape samlingen kan give bygningsskader

Dampspærremembranen er en vigtig del af en bygning, men er både dyr og besværlig at udskifte. Forskere fra BUILD på Aalborg Universitet har undersøgt dampspærremembraners holdbarhed og fundet ud af, at de tapede samlinger ældes først og derfor kan være årsag til bygningsskader.

Dampspærren af polyethylen (PE) er som udgangspunkt en...Læs mere


Med kronprinsen på digitalt eksportfremstød

En helt ny form for eksportfremstød kan blive en unik mulighed for specielt de mindre virksomheder indenfor byggeriet.

Mandag blev storskærmene nemlig tændt til et digitalt møde mellem danske og hollandske virksomheder i en virtuel konference, der skal skabe kontakt til et lovende marked,...Læs mere


Kaffekaizen: Når mester lærer at tænke på japansk

– Vi skulle være bedre til at arbejde sammen på kryds og tværs, så vi kunne få mere ud af hverdagen. Med 70 mand på Sjælland, 15 i Jylland og to underafdelinger i andre brancher har vi brug et samarbejde, hvor alle er med. Og det har Lean forløbet været...Læs mere


Nye regler om brandsikkerhed giver håndværkere problemer

Tvivl, fortolkninger og for lidt konkurrence rammer håndværksvirksomhederne efter, at man fra årsskiftet indførte nye regler om brandsikring ved byggerier. Hvor det tidligere var kommunen, der tog sig af at vurdere det byggetekniske har det siden årsskiftet været overladt til private certificerede rådgivere, at stå for det arbejde.

Men reglerne fortolkes...Læs mere


Åbningstale: Små virksomheder skal med, hvis de grønne mål skal nåes

Skal den grønne omstilling for alvor ud i alle krogene, må politikerne inddrage de små og mellemstore virksomheder – ikke mindst håndværksbranchen.

Sådan siger direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen efter tirsdagens åbningstale i Folketinget, hvor statsministeren pegede på, at det bliver svært at nå de næste skridt i den grønne...Læs mere


Feriepenge vil give håndværkere et løft

Når de opsparede feriepenge kommer til udbetaling, vil en god del af dem blive brugt på forbedringer i boligen, vurderer flere økonomiske eksperter.

Og selv om landets håndværksvirksomheder har været dygtige til at klare sig selv under corona-nedlukningen, så vil det være en kærkommen hjælp, der kan forhindre at de bliver...Læs mere


Bølge af tyverier vil ramme håndværkerne

Håndværkere skal forberede sig på en bølge af tyverier i den kommende tid. Sådan lyder advarslen fra blandt andre Nordjyllands Politi, der opfordrer til øget opmærksomhed i forhold til mistænkelige personer, der sniger sig rundt ved byggepladser og varebiler i skumringen.

Der er dog tilsyneladende ikke meget hjælp at hente fra...Læs mere


Ny lov vil give bedre barselsdækning

– Udmærket initiativ, der vil gøre det lettere at være selvstændig.

Sådan lyder det fra Dansk Håndværk efter at regeringen har meddelt, at den vil lade selvstændige blive omfattet af barsel.dk, så de udover barselsdagpenge også kan få større økonomisk sikkerhed til eksempelvis at dække faste udgifter i virksomheden mens...Læs mere


Fru Jensen holdt håndværkerne beskæftiget under coronakrisen

Tømrere og murere klarede sig fornuftigt gennem de første seks måneder af coronakrisen. Og det var ikke mindst hr. og fru Jensen, der holdt hånden under beskæftigelsen.

Sådan lyder det fra arbejdsgiverorganisationen Dansk Håndværk, der har en klar fornemmelse af, at håndværkerne har haft nok at se til, mens Danmark var...Læs mere


Coronakrisen har været hård ved generationsskifter

2020 bliver et svært år for de virksomhedsejere, der nærmer sig pensionsalderen.

– Først startede året med, at regeringen 1. januar hævede afgiften på ejerskiftet fra 6 til 15 procent. Noget der i sig selv kan spænde ben for mange veldrevne virksomhedes mulighed for at blive sendt videre til næste generation....Læs mere


Onsdag skifter Håndværkernes garantiordning navn

Fra onsdag hedder Dansk Håndværks garantiordning ikke længere Håndværkergaranti men Dansk Håndværk Garanti, når kunder skal beslutte, hvilken tømrer, snedker eller murer de vil benytte.

———————————————-

Ny forbrugergaranti fra 1. juli

Onsdag skifter Håndværkernes garantiordning navn

Fra onsdag hedder Dansk Håndværks garantiordning ikke længere Håndværkergaranti men Dansk Håndværk Garanti, når kunder skal beslutte, hvilken...Læs mere


Politikere spænder ben for en hel branche

I sidste uge fjernede miljøministeren med et slag 16.000 ha. produktionsskov fra den danske træindustri. Arealerne – der ellers har forsynet savværker med dansk tømmer i århundreder – skal fremover stå urørt.

Manøvren har rystet branchen, som i denne uge forudser, at det fremover bliver umuligt at købe tilstrækkeligt træ...Læs mere


Statens sjusk med arbejdsklausuler skal stoppes nu

Staten sjusker med brugen af arbejdsklausuler, som har til formål at sikre, at leverandører indenfor byggeriet kun anvender arbejdskraft, der overholder de danske løn- og arbejdsvilkår. Dermed er der frit spil for social dumping ved næsten hver tredje offentlige byggeopgave.

Det har nu fået Rigsrevisionen og Statsrevisorerne til at gribe ind....Læs mere


Lærlingenes Hus står ikke stille under krisen

Arbejdet på Lærlingenes Hus –  et projektet, hvor unge fra hele landet sammen skal genopfinde et gammelt bindingsværkshus i Tejn på Bornholm – har stået stille i to måneder på grund af Coronakrisen. Men bag facaden sker der fortsat ting:

– De fysiske aktiviteter...Læs mere


Tømrermester: Bøvlet skal gentænkes efter coronakrisen

Mens SMV’erne forsøger at hitte rundt i hjælpepakker, løndækningsordninger, kompensation for omkostninger og sundhedsregler, der gør det muligt at overleve under coronakrisen, er der ikke skruet ned for andre opgaver og bøvl fra det offentlige.

Virksomhederne skal fortsat beregne bidrag til fonde og ordninger.

I Fjerritslev sidder tømrermester Palle Breinholt Bjerre...Læs mere


Håndværkerne klarer sig i krisen med kreativitet

Hør interviewet med Mads Okking, der fortæller hvordan medlemmerne klarer krisen lige nu (Tekst og lyd):

Når man følger mediernes dækning af coronakrisen, får man sommetider det indtryk, at stort set alle virksomheder er lukkede – men sådan er det langt fra. Faktisk kæmper de fleste med at holde gang i...Læs mere


Håndværkerfradrag skal redde tusindvis af jobs

Tusindvis af små håndværksvirksomheder slås i disse uger for at overleve. De fleste har beholdt deres ansatte og prøver at holde forretningen i gang frem for at søge penge via hjælpepakker. Og fordi de klarer sig selv, har samfundet råd til at hjælpe den type firmaer, der ikke ikke har...Læs mere


Kommuner og regioner skal igangsætte opgaver nu

Skal de små håndværksvirksomheder rundt omkring i landet reddes, skal kommunerne ikke vente med at sætte bygge- og renoveringsopgaver i gang – og så skal opgaverne opdeles i små fagentrepriser, siger formand for Dansk Håndværk og SMVdanmark, Niels Techen.

Niels Techen opfordrer kommuner og regioner til at igangsætte lokale byggeopgaver hurtigst...Læs mere


Coronavirus: Sådan skaber du tryghed i virksomheden og hos dine kunder

Det er vigtigt, at du som leder er med til at skabe tryghed – både for dine ansatte og i forhold til dine kunder.

Dansk Håndværk har derfor samlet en række gode råd og anbefalinger til, hvordan du kan gøre det, så du både kan holde din virksomhed kørende og signalere...Læs mere


Anlægsloft: Små håndværkere frygter lange udbudsrunder

Ophævelsen af anlægsloftet har sendt et lettelsens suk gennem mange små håndværksvirksomheder – men nu melder bekymringen sig: Hvis kommunerne ikke deler opgaverne op i rigtigt mange små bidder, risikerer man at havne i lange udbudsrunder og at nogle få løber med alle opgaverne.

– Politikerne på Christiansborg har meldt klart...Læs mere


Gode råd: Distanceledelse i en krisetid

Indtil sidste uge forgik 90 procent af al ledelse i små virksomheder ansigt til ansigt. Arbejdsopgaverne blev aftalt på stedet, ved morgenmøde på virksomheden eller når lederen kom forbi i dagens løb. Og opstod der et problem kunne chefen komme forbi og afgøre, hvordan det skulle tackles.

Men for at undgå...Læs mere


Hold hjulene i gang: Det er nu du skal ringe efter en håndværker

Vi skal alle stå sammen om at få coronakrisen under kontrol – men ikke ved at sætte alt i stå. Det er tværtimod nu vi med omtanke skal gøre vores til at holde det kørende, der kan holdes i gang. På den måde er vi alle med til at begrænse,...Læs mere


Nu kan håndværkere sende bøvlet hen hvor peberet gror

Forestil dig, at du blot kunne sende dit administrative bøvl videre fra computeren og så koncentrere dig om det du brænder for – at lave godt håndværksarbejde.

Det lyder som en drøm, men det kan blive virkelighed for en lang række mindre håndværksvirksomheder i de kommende måneder.

– I samarbejde med virksomheden...Læs mere


Konkurrencelovgivning favoriserer de store

Helt modsat af intentionen i konkurrencelovgivningen betyder en ny dom, at det bliver svært for mindre virksomheder at klare sig i konkurrencen med de store. Kun hvis kommuner og stat deler deres udbud yderligere op, får de lokale virksomheder en chance, lyder kravet fra Dansk Håndværk.

– En ny afgørelse...Læs mere


Ny ferielov skaber stadig usikkerhed

Tiden nærmer sig for at den nye ferielov træder endeligt i kraft. I en periode har virksomhederne skulle følge en overgangsordning, men fra den første september er det slut og så er det de endelige regler der gælder.

Men ændringerne vækker usikkerhed hos virksomhederne, som stadigt søger til møder for at...Læs mere


Savværker i problemer: Der plantes for lidt skov

Staten planter ikke længere tilstrækkeligt skov med nåletræer, og det rammer nu de danske savværker, der ikke kan skaffe tilstrækkelige råvarer til produktionen.

– Blandt vores medlemsvirksomheder indenfor træproduktion hører vi nu, at man er blevet tvunget til at importere råvarer fra udlandet. Det er ikke alene en dårlig forretning for...Læs mere


Håndværkere skal have et fælles klimasprog

2019 blev et forrygende år for byggeriet. Ikke kun fordi højkonjunkturen toppede med fyldte ordrebøger, men også fordi håndværkerne for alvor tog den grønne dagsorden til sig.

Med folketingsvalget, finansloven, klimaloven og klimapartnerskaber blev det bøjet i neon, at den bæredygtige omstilling skal gå hurtigere end nogensinde af hensyn til de...Læs mere


Finanslov: En trist dag for de små virksomheder

– Forstemmende og for dårligt. En trist dag for de små virksomheder. Sådan lyder reaktionen på dagens finanslovsforlig fra arbejdsgiverne i Dansk Håndværk.

– Politikerne spænder med en 200 pct. skattestigning på generationsskifte ben for at en lang række små og mellemstore virksomheder kan videreføres. Det viser at man slet ikke...Læs mere


Lovforslag truer fremtiden som ejerleder

Fra årsskiftet vil regering tredoble afgiften, når en virksomhed skal generationsskiftes. En forhøjelse, der vil true fremtidens ejerledede virksomheder, lyder det fra Dansk Håndværk.

– Familievirksomhederne risikerer at deres livsværk går til grunde, når pensionsalderen nærmer sig. Fra årsskiftet skal de nemlig ikke som planlagt betale 5 procent i afgift, når...Læs mere


Mester får hjælp til sin første medarbejder

Det kan være en jungle, når en håndværksmester skal ansætte sin første medarbejder. Der er mange regler og nye forpligtelser, som man skal kende og følge. Men en ny guide skal nu gøre det lidt letttere, når virksomheden begynder at vokse.

– Som arbejdsgiver påtager man sig en række administrative og...Læs mere


Den kit der holder lokalsamfundet sammen

Debatindlæg om sygedagpenge:

Nogen kan mens andre har svært ved at klare et almindeligt job på de betingelser vores moderne arbejdsmarked kræver.

Men heldigvis er mange arbejdsgivere klar til at give en hånd, så der bliver en ekstra plads – på de betingelser, som den enkelte kan klare.

Store firmaer er rigtig gode...Læs mere


Sygedagpenge: Hvorfor havner Sorteper altid hos virksomhederne.

Debatindlæg af: Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk.

Vi kan ikke undgå det. Forkølelse i efteråret, en tur på langs, fordi influenza-epidemien rammer, eller et forstuvet håndled, når et af de moderne el-løbehjul skal prøves.

Og så må vi ringe til jobbet og sige, at vi desværre må blive hjemme nogle dage.

Heldigvis...Læs mere


Topmoderne undervisningsmateriale skal lokke skoleelever til Lærlingenes Hus

Hvert år kommer 30.000 folkeskoleelever til Bornholm på lejrskole. Fremover kan de glæde sig til en spændende oplevelse med moderne undervisningsmaterialer, når de forbereder et besøg i “Lærlingenes Hus”.

Projektet, hvor lærlinge fra hele landet på egen hånd renoverer og moderniserer et gammelt bindingsværkshus, har nemlig fået støtte fra Grundejernes Investeringsfond...Læs mere


Ferievikarer kan give konflikter og skatteproblemer

En del virksomheder bruger vikarer, og i sommerperioden, hvor de almindelige medarbejdere holder ferie, er antallet af vikarer naturligvis større end ellers. Men den nemme løsning kan havne i både konflikter og skattegæld, hvis lederne ikke passer på.

Sådan lyder advarslen fra arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.

– Hvis virksomheden vil ansætte vikarer, er...Læs mere


En begmand til de hårdtarbejdende

Den kommende regering vil hæve afgiften, når en virksomhed skal generationsskiftes. En begmand til de hårdtarbejdende ejerledere i landets titusinder af små virksomheder og deres ansatte, lyder det fra Dansk Håndværk.

– Familievirksomhederne, der dagligt kæmper for at skabe vækst – og som nødigt vil se deres livsværk gå til grunde,...Læs mere


5 gode råd: Hold styr på aftalerne om de ansattes ferie

Snart begynder de første medarbejdere at holde deres sommerferie. Alligevel er det ikke alle virksomheder, der har helt styr på aftalerne om, hvem der holder ferie, hvornår og hvor længe. 

Men det betaler sig – både for ledelsen af virksomheden, men også af hensyn til de medarbejdere, der har fri og...Læs mere


Mine ansatte syntes det var fedt, at jeg tog det kursus

– Det viste sig, at det er de samme problemer vi sidder med som ledere. Og det var rart at høre, forklarer Alexander Tardini fra tømrervirksomheden Andersen & Tardini.

Han er en af de virksomhedsledere, der netop har gennemført Dansk Håndværks Lederuddannelse.

Virksomheden har både tømrere, malere og murere ansat, så de...Læs mere


Så er det afgjort: De vandt konkurrencen om Lærlingenes Hus

Dansk Håndværks direktør, Morten Frihagen, kunne fredag på Folkemødet lægge op til præsentation af de vinderforslag fra arkitektstuderende, der skal danne grundlag for den videre udvikling af Lærlingenes Hus.

De 21 arkitektstuderende fra studielinjen Kulturarv, Transformation og Restaurering leverede i alt 18 flotte projektforslag. Det gav et omfattende og inspirerende idekatalog...Læs mere


Folkemøde: Lærlingenes Hus slår dørene op for fremtiden

På sidste års Folkemøde åbnede Dansk Håndværk dørene til Lærlingenes Hus. Et udviklingsprojekt, hvor lærlinge fra organisationens medlemsvirksomheder skal forvandle et nedslidt hus i Tejn ved Allinge til et bæredygtigt og topmoderne undervisningshus.

– Der er nu gået et år, så vi bruger Folkemødet til at vise, hvor langt vi er...Læs mere


Studerende kæmper om stregerne til Lærlingenes Hus

Om to uger afgør en dommerkomite, hvilke forslag fra de arkitektstuderende, der skal danne grundlag for udviklingen af Lærlingenes Hus på Bornholm. Tegninger og skitser, som lærlinge fra landets håndværksvirksomheder skal realisere i de kommende år.

Opgaven er at studerende og lærlinge i et treårigt projekt skal forvandle et gammelt nedslidt...Læs mere


Lærlinge-video sælger faget til andre unge.

Når tre tømrerlærlinge og en kameramand mødes opstår der helt uventede forklaringer på, hvorfor unge skal vælge en faguddannelse og få en læreplads.

– Jeg syntes jeg var for klog til det der gymnasie-noget, så jeg valgte en tømreruddannelse, siger en af de tre lærlinge for eksempel med et stort grin...Læs mere


Håndværkere skal udfordre deres lokale politikere

– Vis flaget i valgkampen og kom med opfordringer til jeres lokale kandidater til, hvordan de kan forbedre vilkårene for de lokale virksomheder.

Sådan lyder opfordringen fra formand for Dansk Håndværk, Niels Techen.

Han vil have tusindvis af håndværksmestre og deres ansatte til at presse på, så de lokale folketingspolitikerne svarer på,...Læs mere


Ny plan mod social dumping kan give bagslag for byggeriet

Regeringen offentliggjorde fredag en ny plan, der skal begrænse social dumping og unfair konkurrence fra udenlandske virksomheder.

Det skal ske gennem større kontrol, begrænset adgang til danske velfærdsydelser, stop for lejre af udlændinge og udvisning af kriminelle udlændinge.

Men nu frygter arbejdsgivere, at initiativerne blot vil betyde nye afgifter for danske virksomheder,...Læs mere


Ny hofleverandør: Det handler om at gøre sig umage

Sidste tirsdag fik medlem af Dansk Håndværk, tapetserer Mette Palsteen en helt særlig e-mail fra Hoffet.

I forbindelse med H.M. Dronningens fødselsdag den 16. april 2019 havde Dronningen udnævnt hendes virksomhed til ny Kongelig Hofleverandør.

En fornem titel, som kun 100 danske virksomheder har lov til at bruge.

– Jeg vidste godt at...Læs mere


Fredag lærer Håndværkere at blive vindere

Ledere af landets håndværksvirksomheder får fredag inspiration, til hvordan de skaber en vinderkultur i deres virksomhed.

For mens nogen først og fremmest går på arbejde for at tjene til dagen og vejen, brænder andre for deres arbejde. Og når det endda lykkes at få medarbejderne til at være lige så engagerede...Læs mere


Lovstramning: SMV'erne kan spare samfundet for milliarder

En ny analyse fra Forbruger- og Konkurrencestyrelsen viser, at når de offentlige udbud blot deles op, så er det ofte de små virksomheder, der kommer med det bedste bud.

Mindre virksomheder med under 50 ansatte får en stor del af opgaverne – hvilket dokumenterer, at de leverer det bedste produkt til...Læs mere


Lad os få fair og lige konkurrence på hele markedet

Tre nye lovforslag skal sikre, at det offentlige ikke udfører arbejde, som hører til i den private sektor.

Regeringen vil lave klare regler for kommunernes kommercielle virksomhed og for beregning af priser i de tilfælde, hvor det offentlige alligevel kommer i konkurrence med private.

Det er godt, mener Dansk Håndværk. For selv...Læs mere


Tvangs-millioner ruller ind i fond, der aldrig bruges

Siden sommer 2016 har lovlydige virksomheder været tvunget til at betale millioner til en fond, der skal betale når udenlandske firmaer snyder deres ansatte for løn.

I realiteten betyder det, at danske håndværkere skal betale for de konkurrenter, der netop på grund af snyd og underbetaling, kan underbyde dem og løbe...Læs mere


Nu får håndværksmestre hjælp til lønforhandling

Mens det bugner med råd til ansatte om, hvordan de skal sikre sig mere i løn ved den årlige lønsamtale, kniber det mere med hjælp til arbejdsgiverne i de helt små virksomheder.

Men det råder Dansk Håndværk nu bod på.

– De fleste ledere af mindre virksomheder er jo selv håndværkere og...Læs mere


Lærlinge fra hele landet genskaber hus på Bornholm

’Lærlingenes Hus’ sikrer, at klassiske, danske håndværkstraditioner bliver fastholdt og udviklet, når de bliver brugt af lærlinge og elever fra forskellige faguddannelser i en nutidig sammenhæng.

Projektet har nu fået støtte af Realdania.

’Lærlingenes Hus’ er et projekt, som består i, at arkitektstuderende og lærlinge fra alle dele af landet på skift...Læs mere


Ejerledelse til salg: Få tiden på din side

Først og fremmest drejer det sig om at planlægge og have tid, forklarer Dansk Håndværk i det tredje og sidste af inspirationsarkene om generationsskifte.

Taber jeg pusten eller gir’ jeg den en skalle ? Det er et af de spørgsmål ejerledere bør stille sig selv fem år før et generationsskifte eller...Læs mere


Ejerledelse til salg: Slip roret før du slipper virksomheden

 

Det andet inspirationsark i Dansk Håndværks serie om generationsskifte, ser på de konkrete opgaver. Blandt andet at gøre sig fri af rollen som virksomhedens nøglemedarbejder.

En af de vanskeligste opgaver i årene op imod et generationsskifte, er at vænne sig til at andre skal tage beslutningerne. Men uden en selvkørende virksomhed...Læs mere


Ejerledelse til salg: En udfordring, der ikke kommer igen

Mange starter alt for sent. Det kan betyde, at virksomheden ikke er gearet til, at udefrakommende overtager ledelsen. Men det kan også betyde, at virksomheden har tabt “pusten” i forhold til udvikling, modernisering, samt fastholdelse og udvikling af kundegrundlaget, forklarer Dansk Håndværk.

Det er sjældent at virksomhedsledere må forberede...Læs mere


Møbelbranchen: Ny viden løser problemer med akustik og indeklima

Møbelpolstrere, gardinmontører og autoindretningsfirmaer vil være bedre til at hjælpe kunderne, når de skal løse problemer med akustik og indeklima. 

Virksomhederne, som har oplevet stigende interesse fra nye kundegrupper de seneste år, vil på den måde sikre sig, at de også fremover har et solidt tag i kunderne. 

Derfor står branchen i...Læs mere


Urimelig skattekritik af SMV'erne tilbagevist af fakta

Erhvervsstyrelsen har netop slået fast, at den lempede revisionspligt for små virksomheder ikke har nogen betydning for, hvor mange fejl eller skatteunddragelser, der er fundet hos de mindre virksomheder.

– Dermed tilbageviser styrelsen helt de påstande, som blev sendt på gaden i sidste uge. At nogle SMV’ere kan fravælge at bruge...Læs mere


Ny ferielov trækker fulde huse


Den 1. september 2020 træder en nye ferielov i kraft, og det vækker stor interesse blandt virksomhedsledere.

Loven skal gøre det nemmere og hurtigere for nye medarbejdere at holde ferie med løn. Og der er stor interesse for, hvad de nye regler betyder og hvordan overgangen til...Læs mere


Arbejdsgivere: Bøvl er ikke bare bøvl

I årevis har særligt de mindre virksomheder kæmpet med myndighedernes stigende krav om indberetninger, regulering af data, nye skatteregler og yderligere forbrugerinformation.

Det har givet dem en fornemmelse af uoverskuelige krav til administration.

Men bøvl er ikke bare bøvl, lyder det nu fra arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk, som mener at besværet kan inddeles...Læs mere


Ros til fortsat styrkelse af 10. klasse på erhvervsskolerne

Dansk Håndværk, der er arbejdsgiverforening for landets små og mellemstore håndværksvirksomheder, glæder sig over, at det ser ud til at en ny politisk aftale i dag vil styrke placeringen af 10. klasse på erhvervsskolerne. 

En placering tættere på det uddannelsesmiljø, som mange af eleverne rent faktisk går videre med, har...Læs mere

Godt at erhvervsskolerne slipper for besparelser

Erhvervsskolerne slipper de kommende år for at skulle finde to procent besparelser årligt på budgettet, sådan som det ellers var regeringens plan.

Det er regeringen blevet enige med Dansk Folkeparti om i forbindelse med forhandlinger om den kommende finanslov.

Og den melding hilses velkomment hos håndværkernes arbejdsgiverorganisation:

– Dansk Håndværk er tilfreds med...Læs mere


Helsingør kommune kan komme i strid med udbudsloven

Ifølge Dagens Byggeri onsdag og Politiken Byrum vil embedsmænd i Helsingør kommune nu anbefale politikerne, at kommunale opgaver til mere end tre millioner fremover udbydes i totalentrepriser.

Centerchef for økonomi og ejendomme i kommunen mener at udbud i fagentrepriser er for kompliceret og fordyrer opgaverne.

Men...Læs mere


Ledere af små virksomheder skal også kunne tackle de ansattes stress

Stress, depression eller mental mistrivsel kan være et alvorligt problem på arbejdspladsen, uanset om det er dér, den er opstået. Og som ejer eller leder af en mindre virksomhed mærker man følgerne på mange måder. 

Det kan være opgaver, der ikke udføres til tiden, kunder der føler sig oversete eller sygefravær,...Læs mere


Risikerer din virksomhed at blive tvangsopløst

11.000 virksomheder, der drives i selskabsform, risikerer i de kommende måneder at blive tvangsopløst, fordi de ikke har registreret deres reelle ejere i selskabsregisteret. 

Erhvervsstyrelsen udsender i øjeblikket meddelelser til de pågældende virksomheder. 

– Langt de fleste af de 11.000 selskaber er sandsynligvis passive virksomheder uden nogen form for aktivitet, men selvfølgeligt...Læs mere


Få nu de boliger med i klimaplanen

Regeringen har med sit klimaudspil stort set droppet at spare på en tredjedel af landets energiforbrug, lyder kritikken fra Dansk Håndværk. 
 
– Bygningsmassen i Danmark står for omkring en tredjedel af energiforbruget. Og der er store besparelser at hente. Derfor undrer det os, at man helt undlader at sætte initiativer i...Læs mere

Jurist: Pas på når du genstarter et firma efter konkurs

Vil man redde en virksomhed, der netop er gået konkurs, skal man passe på. For i mange tilfælde overtager man det sure med det søde – og det kan koste redningsforsøget livet. 

Advarslen kommer fra juristerne i Dansk Håndværk, der med mellemrum støder på problemer, når redningsforsøget er gået i gang...Læs mere


Fint hvis politikerne lukker discount-selskaber

Regeringen vil nu afvikle muligheden for at starte virksomhed som IVS – et selskab der kun kræver én krone i kapital. Og den melding hilses velkomment af de små og mellemstore virksomheder:

– Allerede før regeringen i 2014 åbnede for krone-selskaberne advarede vi om, at det ville give frit spil for...Læs mere


Bygningsstyrelsen vil smyge sig uden om lovgivningen

Bygningsstyrelsens nye direktør, Rasmus Brandt Lassen, har meddelt, at han har indført et generelt stop for fag- og storentrepriser som led i styrelsens nye udbudspolitik.

Men står meldingen til troende, er det ifølge arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk i klar strid med lovgivningen, og en oplysning, der bør få Konkurrencestyrelsen til øjeblikkeligt...Læs mere


København dropper byggesagsgebyret

I forbindelse med forlig om budgettet for København, har politikerne blandt andet besluttet helt at droppe gebyret på byggesager. 

Det vil give de byggevirksomheder, der er leverandører til kommunen og kommunens borgere en samlet besparelse på omkring 180 millioner over de næste fire år.

– Det er fint, at København viser et...Læs mere


Tomme trusler for private, der bruge alt for billig arbejdskraft

Arbejdstilsynet gennemførte i sidste uge en aktion mod det byggeri, der foregår på de sjællandske villaveje.

Ved aktionens 22 besøg blev der fundet fem tilfælde, hvor udenlandske virksomheder enten havde lavet en mangelfuld anmeldelse eller slet ikke havde anmeldt sig til RUT, oplyser tilsynet.

– Aktionens resultater viser, at dem, der arbejder...Læs mere


Prisvinder: Fra 10 til 100 ansatte på otte år

2010 var de 10 ansatte, men så gik det stærkt. I dag arbejder flere end 100 medarbejdere i virksomheden Kopp Sorø, som netop har vundet regionsfinalen om årets akademikerpris 2018. 

– Kopp Sorø er en af Sjællands førende håndværksentreprenører med kompetencer indenfor tømrer-, snedker-, maler-, murer- og brolæggerfagene. I 2014 valgte virksomheden...Læs mere


Faguddannelserne bør løftes i ny finanslov

Virksomhederne skriger på kvalificeret arbejdskraft og derfor skal flere unge tage en erhvervsuddannelse. Men før det vil ske, skal faguddannelserne have flere penge, lyder det fra direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen, på dagen, hvor regeringen offentliggør sit finansforslag.

– Skolerne skal afspejle den moderne virksomhed. Derfor skal både rammerne og...Læs mere


Håndværkere: Godt at affaldsgebyret afskaffes

De små håndværksvirksomheder jubler over at erhvervsminister Rasmus Jarlov vil afskaffe det affaldsgebyr, der betales af virksomhederne. 

– Vi kan kun give ministeren ret i, at det er en tåbelig afgift, som i stor grad går til ren administration og som i værste tilfælde er en hindring for at det grønne...Læs mere


Ledere: Husk sikkerheden i varmen

Med udsigt til hedebølge og muligvis rekordvarme onsdag er det fristende at slippe af med noget af den varmeste beklædning mens man er på arbejde. Men husk sikkerheden, lyder rådet til lederne i landets bygge- og håndværksvirksomheder.

– Selv om håndværkere er vandt til at arbejde udendørs i sommervarmen, har de...Læs mere


Halv milliard til energibesparelser i bygninger

Pressemeddelelse: 
Fredag eftermiddag blev alle Folketingets partier enige om en energiaftale med en række forbedringer i forhold til at inddrage byggeriet.

Politikerne har ellers fra en lang række organisationer været kritiseret for ikke at tage byggesektoren med i de tilskudsordninger, der skule være i den nye energiplan. Og det...Læs mere


Arbejdsgivere: Lav lærlingenetværk, det giver dygtigere medarbejdere

Håndværksvirksomheder bør oprette netværk for deres lærlinge. Det giver de unge engagement og gør dem til dygtigere medarbejdere.

Sådan lyder opfordringen fra Dansk Håndværk.

– Sæt de unge sammen på tværs af fag et par gange om året, hvor de på skift er vært, viser arbejdspladsen frem og fortæller om de opgaver,...Læs mere


Navne: Ny jurist i Dansk Håndværk

Dansk Håndværk optrapper den juridiske service med udvidelse af den juridiske stab.

Med de nye, grundlæggende aftalevilkår for byggesektoren, AB18, bliver der brug for ekstra rådgivning til byggebranchen. Og det får virksomhederne nu endnu bedre mulighed for at få.

Dansk Håndværk har nemlig ansat jurist Celia Guldhammer per 1. juni. Hun...Læs mere


AB18: Nye regler giver byggebranchen grå hår

Men nu optrappes den juridiske rådgivning til virksomhedslederne.

Med de nye aftalevilkår for byggeriet, AB18, bliver der brug for ekstra rådgivning til branchen.

Erfaringerne fra AB92 viser nemlig, at der både blandt nye og mere garvede virksomhedsledere løbende opstår tvivl – uanset hvor mange år reglerne har fungeret.

En ny rådgivningsindustri
Og...Læs mere


Håndværkere får Hotline-hjælp til nye regler

Fredag trådte de nye regler om persondata i kraft. Alligevel lurer usikkerheden stadigt hos mange virksomheder.

Men i håndværksbranchen kan mester stadigt få hjælp, hvis han kommer i tvivl.

Dansk Håndværk tilbyder nemlig små og mellemstore virksomheder indenfor håndværk, byggeri og træindustri en hotline, hvor de med det samme får svar om...Læs mere


Nu vanker der dagbøder for ikke at stå i RUT

Dansk Håndværk er tilfreds med at Folketinget i dag har ændret loven, så arbejdstilsynet fra 1. juli kan udstede dagbøder til udenlandske virksomheder, der nægter at anmelde sig i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

– Vi har i årevis krævet, at der blev grebet ind overfor udenlandske firmaer, der arbejder ulovligt...Læs mere


Politikere skal se skoleeksempel på godt håndværk

I foråret købte arbejdsgiverorganisationen Dansk Håndværk et gammelt hus på Bornholm.

I de kommende år skal unge fra en lang række faguddannelser i fællesskab modernisere det fra bunden, så “Lærlingenes Hus” til sidst står som et symbol på, hvad nutidens dygtigste lærlinge formår.

Et eksempel, der kan vises frem, når unge, der...Læs mere


- Få nu de boliger med i energiplanen

Regeringen har med sit udspil til en ny energiplan stort set droppe at spare på en tredjedel af landets energiforbrug, lyder kritikken fra Dansk Håndværk.

I skuffelse over at den tidligere ordning for energieffektivisering af bygninger ikke har virket tilstrækkeligt, vil regeringen nu nøjes med en såkaldt »langsigtet renoveringsstrategi« og en...Læs mere


Næsten hver anden får nej hos arbejdsgivere

Dansk Håndværk, der er arbejdsgiverforening for små og mellemstore virksomheder indenfor håndværk, byggeri og træindustri, siger i øjeblikket pænt “nej tak” til næsten hver anden virksomhed, der søger om medlemsskab af organisationen.

Det forklarer organisationens formand Niels Techen, når arbejdsgiverforeningen i anledningen af deres 25 års jubilæum holder et brag af...Læs mere


Energiplan skipper 40 procent af potentialet

– Bygningsmassen i Danmark står for 40 procent af energiforbruget. Derfor er det hul i hovedet at regeringen helt dropper den del af potentialet i deres energiudspil.

Sådan lyder det fra Morten Frihagen, der direktør i arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk. Og han har meget svært ved at finde en fornuftig begrundelse for...Læs mere


Sådan sparede de to arbejdsdage hver måned

Pressemeddelelse:
En tømrermester satte administrationen på autopilot – nu får 1000 andre virksomheder mulighed for at gøre det samme.

Timesedler, gule lapper og lønadministration æder af både medarbejdernes og ledelsens tid. Og når det er svært at skaffe arbejdskraft, kan det være forskellen mellem at nå ordren til tiden eller...Læs mere


Indbrud i håndværkernes biler uacceptabelt højt

Antallet af indbrud i håndværkernes biler er voldsomt stigende. Der stjæles materialer og værktøj som aldrig før.

Ønskes en kommentar eller en vurdering af muligheder og konsekvenser m.v., er medier velkommen til at kontakte direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen – send evt. SMS med navn på medie og teksten “ring...Læs mere


Håndværkere positive overfor flytning af 10. klasse

Dansk Håndværk, der er arbejdsgiverforening for landets små og mellemstore håndværksvirksomheder er positiv overfor Venstres forslag om at flytte 10. klasse, så den placeres på erhvervsskolerne. Men det skal gøres med omtanke, mener organisationen.
 
En placering tættere på det uddannelsesmiljø, som mange af eleverne rent faktisk går videre med, vil være...Læs mere

Private arbejdsgivere skal også forberede sig på konflikt

Særlig mindre virksomheder må forberede sig på problemer, lyder det fra arbejdsgivere.

En omfattende storkonflikt vil også få følger for det private arbejdsmarked.

For når medarbejderne ikke kan få passet deres børn, eller hvis deres mindre børn ikke kan komme i skole, vil det give udfordringer – og det smitter af...Læs mere


Få tilskud til at blive en dygtigere leder

Erhvervsstyrelsen har netop åbnet for ansøgninger, der kan give et digitalt kompetenceløft af ledere og ledende medarbejdere i små og mellemstore virksomheder.

Manglende viden om digitale forretningsmuligheder og manglende kompetencer til omsætte digitale teknologier til nye produkter, tjenesteydelser og forretningsmodeller er ifølge styrelsen forklaringen på, at små og mellemstore virksomheder får...Læs mere


Små håndværksfirmaer glemmer et af deres stærkeste kort

Selv om det går godt, vil langt de fleste virksomheder gerne have mere at lave. Ikke midst de mindre virksomheder, der lever af at udfører arbejde for private. 

Derfor gør de et stort arbejde for at vise deres kunder, at de sætter kvaliteten i top. 

Men firmaer, der hovedsageligt arbejder i et...Læs mere


Ny overenskomstaftale for landets håndværksvirksomheder

Dansk Håndværk og 3Fs byggegruppe har indgået overenskomstaftale
 
Efter ugers forhandlinger har Dansk Håndværk og 3Fs byggegruppe i dag indgået aftale om en fornyet treårig overenskomst gældende for perioden 2018 til 2021.
 
Aftalen sikrer en god lønudvikling og stabile forhold for de virksomheder og medarbejdere, der er omfattet.
 
Med særlig fokus på kompetenceudvikling...Læs mere

Håndværkere får hjælp til jobbene

Dansk Håndværk og 3F vil nu sammen gøre det lettere for håndværksvirksomhederne, at finde de medarbejdere, de har brug for.

De to organisationer er på trapperne med et pilotprojekt, der skal matche arbejdskraft med jobbene i branchen.

Det skal ske med boostede opslag fra 3F Frederiksborgs Facebook-side, som sætter dem, der søger...Læs mere


Håndværkere betaler til millionfond, der aldrig bruges

Siden sommer 2016 har lovlydige virksomheder været tvunget til at indbetale millioner til en fond, der skal dække lønkrav i udenlandske firmaer, som løber fra betalingen af deres ansatte.

Allerede da ordningen blev indført rejste det et ramaskrig hos lovlydige håndværksmestre, som dermed kom til at garantere for konkurrenter, som i...Læs mere


Virksomheder ved ikke, hvor mange lærlinge de skal have for at undgå straf

Nye regler fra årsskiftet pålægger blandt andre håndværksmestre at uddanne et vis antal lærlinge for at undgå en ny afgift.

Som et led i trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter fra august 2016 er en ny afgift trådt i kraft ved årsskiftet – det såkaldte praktikafhængigt AUB-bidrag.

Aftalen gælder for alle...Læs mere


Et år med rygvind og mere blæsevejr på vej

Debatindlæg / kronik af Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk

Da håndværksmestrene åbnede nytårschampagnen for godt et år siden, kunne de se frem til et år i medvind. Ikke dermed sagt, at alt ville være problemfrit. For medvind kan også give udfordringer, når der kommer for meget fart på.

Det er kapløbet...Læs mere


Nytårschampagnen bliver signal om en bølge af generationsskifter

Fra første januar nedsættes afgiften ved generationsskifte i familieejede virksomheder med hele 6 procent.

Efter en lovændring i juni i år, falder afgiften nemlig fra 13 til blot 7 procent. Og selv om den sænkes yderligere en enkelt procent i både 2019 og 2020, får politisk usikkerhed håndværksmestre,...Læs mere


Håndværkere jubler over finanslovsaftale med boligjob-ordning

Finanslovsaftalen fredag aften hilses med stor tilfredshed hos håndværksvirksomhedernes arbejdsgiverforening:

– En permanet boligjob-ordning er lige det de tusindvis af håndværksvirksomheder har sukket efter. Nu ved de at ordningen bliver stabil og ikke hvert år skal tages op til revision. Det giver ro og en god mulighed for at danskerne kan...Læs mere


Usikkerhed om nye regler giver fyldte mødelokaler

Om et halvt år indføres de meget omtalte, nye regler for, hvilke personlige data en virksomhed må gemme. Men specielt mindre virksomheder har svært ved at gennemskue de kommende krav. 

Og det har allerede nu fyldt mødelokalerne ved en række kurser for lokale håndværksvirksomheder til bristepunktet. De får nemlig efter nytår...Læs mere


Straffes social dumping på villavejene

Arbejdstilsynet tager adskillige gange om året på kontrol på landets byggepladser, hvor de sammen med politi og Skat ser på arbejds- og opholdstilladelse og tjekker for skatte- og momssnyd.

– Det er rimeligt nok, for lovlydige håndværkere vil ikke udsættes for unfair konkurrence fra virksomheder, der ser stort på arbejdsregler eller...Læs mere


Lærlingenes hus: Lærlinge skal vise det bedste de kan

Bornholm får snart en ny, lille seværdighed. Og det er udelukkende håndværkere under uddannelse, der står bag den.

Lærlingenes hus er et byggeprojekt, der skal engagere og inspirere lærlinge fra hele landet til at kombinere de fineste, danske håndværkstraditioner med de nyeste byggeformer og den mest moderne viden om bæredygtighed og...Læs mere


Ros til Skat: Fin service til arbejdsgivere

Små virksomheder roser for en gangs skyld Skat. De hjælper nemlig arbejdsgiverne med at få orden på deres udenlandske ansattes skat.

Firmaer, der har udenlandske medarbejdere, har ofte svært ved at forstå de regler, der skal overholdes. Men nu kommer Skat dem til udsætning med oplysninger til både arbejdsgivere og tekster...Læs mere


Dagbogen alle håndværksmestre bør læse

En tømrers dagbog er en levende beskrivelse af en håndværksmesters daglige udfordringer. Rammen er den konkrete opgave, fra den dag kunden ringer indtil tømrermester Ole Thorstensen stolt kan aflevere det færdige resultat.

Men undervejs kommer vi rundt om både de indledende forhandlinger, arbejdet med tegningerne og samarbejdet med både malere, murere,...Læs mere


Giv de unge en god uddannelse - ring til den lokale håndværker

Debatindlæg af:
Morten Frihagen
Direktør i arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.

Virksomheder har brug for medarbejdere med en solid faglig uddannelse – og behovet stiger.

Derfor er det skuffende, at hver femte ung, der var tilmeldt en erhvervsuddannelse de senere år, ifølge Danmarks Statistik ikke mødte op, da uddannelsen startede.

Her må først og fremmest...Læs mere


Mester digitaliserer kunden fra start til slut

Fra den første kontakt til det sidste punktum i fakturaen er sat. Det er den ultrakorte version, når en række håndværksmestre i starten af oktober sætter sig til rette for at høre, hvad digitalisering af arbejdsgange kan gøre i deres virksomhed.

– Det er ikke alle steder det kniber med at...Læs mere


Styrelse tager arbejde for en milliard fra SMV'ere

Mens politikerne i de seneste år har arbejdet for, at netop de små virksomheder får lettere ved at få nogle af de opgaver, som kommuner, regioner og staten sender i udbud, slår regeringen nu bak, og trækker via Bygningsstyrelsen arbejde for en milliard kroner tilbage til de største virksomheder.

Læs mere


Nålestiksoperationer løser ikke de basale problemer

Hvis regeringen virkelig vil hjælpe de mindre virksomheder, er det ikke nok kun at sikre nogle få af de mange tusinde SMV’ere muligheden for at blive aktieselskab på favorable vilkår, lyder det fra håndværkernes arbejdsgiverforening, Dansk Håndværk.

– Midt i jublen over at enkelte iværksættere, der er så langt i deres vækstforløb...Læs mere


SMV’ere glade for skatteændring

De tusindvis af mindre virksomheder, hvor ejeren i øjeblikket forgæves leder efter medarbejdere, får det lidt lettere, hvis regeringens skatteudspil gennemføres.
 
Sådan lyder det fra håndværkernes arbejdsgiverorganisation, Dansk Håndværk, om det skatteudspil, regeringen lancerer i dag.
 
– Højere jobfradrag og lempelser i skatten kan være med til at der bliver lidt flere...Læs mere

Tilfreds med flertal for håndværkerfradraget

Et flertal i Folketinget går ind for en forlængelse af håndværkerfradraget.

– Det er godt, at ordningen nu fortsætter, siger direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen, som på linje med Håndværksrådet, glæder sig over at politikerne har skiftet mening.

Håndværksrådet, som Dansk Håndværk og medlemmerne af Dansk Håndværk  er en del af,...Læs mere


Små virksomheder kan blive bedre til at tackle sygefravær

Sygefravær kan være et alvorligt problem for mindre virksomheder. Som ejer eller leder mærker mester på mange måde følgerne, når en medarbejder er sygemeldt.

Det kan være opgaver, der ikke udføres til tiden, kunder der føler sig overset eller udgifter til en afløser eller vikar.

Og på længere sigt kan en sygemelding...Læs mere


Myndigheder springer i stor stil lovkrav ved udbud over

Pressemeddelelse: Flere udbud opdeles til gavn for små og mellemstore virksomheder, men i næsten halvdelen af tilfældene glemmer myndighederne at forklare, hvorfor de ikke at bryde kontrakten op.

I 44 procent af de udbud, som kommuner og andre offentlige myndigheder udbyder og hvor de ikke har delt udbuddet op i mindre...Læs mere


Uberettiget bortvisning for alkohol på byggepladsen

Bortvisning var uberettiget selvom formand drak alkohol imod virksomhedens uskrevne regler. Nu skal de skrives ned.

Har en virksomhed ikke en nedskrevet alkoholpolitik enten i en ansættelseskontrakt eller som sin generelle personalepolitik, bør den give en skriftlig advarsel, hvis en medarbejder overtræder de uskrevne regler i virksomheden.

Det viser en afgørelse i...Læs mere


Sådan ser den gode håndværkeroplevelse ud

Dansk Håndværk er traditionen tro med når Folkemødet på Bornholm åbner torsdag.
Her sætter organisationen blandt andet ord på, hvad forbrugerne forstår ved den gode håndværkeroplevelse.
 
Arrangementer foregår fredag den 16. juni kl. 9.00, hvor Dansk Håndværk holder en forbrugerworkshop, hvor alle der kommer forbi bliver bedt om at fortælle, hvad de...Læs mere

Nyt lærlingenetværk kan blive landsdækkende

En lokal ide fra en initiativrig håndværksmester kan blive til et landdækkende netværk, som giver de kommende håndværkere forståelse for andre fag og samarbejdet med dem.
 
I april fik en snedkermester i Sorø ideen om, at hans lærlinge skulle vide mere om, hvad unge med en anden håndværksmæssig uddannelse...Læs mere


Arbejdsgivere vil finde nye veje i kampen om medarbejderne

Hver femte virksomhed indenfor byggeriet mangler nu arbejdskraft. Det betyder, at der i stigende omfang bliver hentet arbejdskraft fra andre. Og det kan gøre ondt på især de små virksomheder, forklarer deres arbejdsgiverforening, der nu vil hjælpe virksomhederne med at finde ekstra arbejdskraft.

– Har virksomheden 200 ansatte, er der naturligvis...Læs mere


Sværere at blive medlem af arbejdsgiverforening

Strammere krav til ordentlighed og omdømme har gjort det sværere for håndværkere at blive medlem af en arbejdsgiverforening.
 
På et år er næsten en tredjedel af ansøgerne blevet sorteret fra, efter at arbejdsgiverorganisationen Dansk Håndværk har sat nye mål for, hvad nye medlemsvirksomheder skal leve op til, før de kan optages...Læs mere

Kommuner dropper unødvendige garantier

Kommuner dropper at kræve garanti, når håndværksvirksomheder udfører mindre opgaver for dem. En stor lettelse, men flere skal med, lyder det fra virksomhedernes arbejdsgiverforening.

– Langt om længe ser vi en bevægelse mod at kommuner hæver grænsen for hvornår de kræver garantistillelser, når en lille virksomhed skal arbejde for dem. Det...Læs mere


Håndværksmestre får hjælp til lønforhandling

Mens det bugner med råd til ansatte om, hvordan de skal sikre sig mere i løn ved den årlige lønsamtale, kniber det mere med hjælp til arbejdsgiverne i de helt små virksomheder.

Men det råder Dansk Håndværk nu bod på.
 

– De fleste ledere af mindre virksomheder er jo selv håndværkere...Læs mere


Et skulderklap til familieejede virksomheder

Tirsdag behandler Folketinget et nyt lovforslag, der skal gøre det billigere at generationsskifte i familieejede virksomheder. Et kæmpe skulderklap til de hårdtarbejdende ejerledere, der dagligt er med til at skabe fremdriften i dansk erhvervsliv, lyder det fra Dansk Håndværk.

 – Vi er klar over, at forslaget i kroner og øre vil...Læs mere


Vækstudspil: Lov os at bruge resten på de små virksomheders behov

Hvis ordningen ikke virker, så lov i stedet at bruge pengene, der hvor de små virksomheder selv ønsker det: G-dage, vækstpiloter og skatteregler.

Sådan lyder opfordringen fra Dansk Håndværk efter weekendens socialdemokratiske vækstudspil, der med 3 milliarder skal booste fremdriften i erhvervslivet.

Forslaget indeholder ifølge håndværkernes arbejdsgivere gode elementer, men bærer præg...Læs mere


Håndværkere fik succes ved selv at hente akademikere til praktik

Mens tilskudsordningen for vækstpiloter i landdistrikterne er løbet tør for penge, er håndværkerne måske selv på vej til at løse problemet. Men det kræver politisk opbakning.

Et samarbejde mellem Roskilde Universitet og arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk har givet universitetsstuderende mulighed for at prøve kræfter med en praktikperiode i håndværksvirksomheder, hvor akademikere sjældent...Læs mere


G-dage sender millionregning til små håndværksmestre

Skadeligt og dyrt hvis politikerne vil genindføre betaling af G-dage fra 1. juli, lyder det fra håndværkernes arbejdsgiverforening, Dansk Håndværk.

– Vi har de seneste år ført en hård kamp mod netop den afgift på vækst i mindre virksomheder. Betalingen forhindrer, at små virksomheder skaber nye job, innoverer og prøver nye markedsmuligheder...Læs mere


Håndværkere skal lære at smile til kunden

Salg kræver meget mere end reklamer og flotte fotos. Først når kunden henvender sig for at få tilbud eller spørger ind til yderligere arbejde, begynder det egentlige salgsarbejde.
 
Og det kan de fleste virksomheder blive langt bedre til at håndtere.
 
Derfor tilbyder Dansk Håndværk i starten af april et kursus i det...Læs mere

Dansk Håndværk optrapper juridisk rådgivning

Flere tilbud og bredere vidensdækning er nøgleordene, når Dansk Håndværk over de kommende to måneder udvider rådgivningstilbuddene til deres medlemmer.

– I forbindelse med medarbejderskift, har vi valgt at sætte ekstra fokus på byggerådgivning, så medlemmerne får mulighed for at vælge imellem flere rådgivere med hver deres speciale, fortæller direktør i...Læs mere


Nu bliver mester til elitehåndværker

Ejere og ledere af landets håndværksvirksomheder skal op i eliten, og nu får de et nyt fagligt netværk, der går i dybden med nicheviden, der gør lederne til eksperter på deres fagområder.
 
Det er arbejdsgiverorganisation Dansk Håndværk, der med et nyt, stort projekt tilbyder ejere og ledere af omkring 1000 håndværksvirksomheder...Læs mere

Ildsjæl skal hjælpe 1000 håndværksvirksomheder

Han er stolt af at være håndværker og stolt af at føre sit fags traditioner videre. Og fra nytår har Mads Okking fået alle muligheder for at sætte sit præg på den faglige stolthed hos omkring 1000 håndværksvirksomheder.

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Håndværk har nemlig ansat Mads Okking som ny faglig konsulent.

– Mads...Læs mere


Nu skal de lovlydige betale svindlernes regning

“Først tager de vores arbejde ved at underbyde os – og nu skal vi tilmed betale deres medarbejderes løn”.

Sådan lyder det fra en af de håndværksmestre, som i disse dage modtager den første af de regninger, som tvinger dem til at betale den løn, som udenlandske selskaber har snydt deres...Læs mere


Hård kritik af IGU Integrationsgrunduddannelsen

Små virksomheder er helt uden mulighed for at ansætte flygtninge under det nye IGU tilbud, som er helt ugennemskueligt og urimeligt besværligt for mindre virksomheder. Og hjælp er der forsvindende lidt af, lyder kritikken fra arbejdsgivere, som har forsøgt, men har måtte opgive.

Dansk Håndværk, der er arbejdsgiverforening for små og...Læs mere


Besparelser vil give frit spil for social dumping

Forhandlingerne om finansloven er lige op over. Men regeringens forslag indeholder ikke et eneste ord om social dumping. Og det bekymrer både lønmodtagerorganisationen 3F og arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.

– Hvis ikke bekæmpelse af social dumping bliver prioriteret i forhandlingerne bliver konsekvensen, at ordentlige virksomheder vil tabe kampen om opgaverne til udenlandske,...Læs mere


Kronik / debat: Ordentlige virksomheder kan tabe kampen om opgaverne

Kronik af: Morten Frihagen, Direktør i Dansk Håndværk og Henning Overgaard, Forbundssekretær i 3F.

Forhandlingerne om finansloven er lige op over. Men regeringens forslag indeholder ikke et eneste ord om social dumping. Og det bekymrer både lønmodtagerorganisationen 3F og arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.

– Hvis ikke bekæmpelse af social dumping bliver prioriteret i...Læs mere