Ny vejledning om mandskabsvogne skal sænke antallet af bøder

Der er åbenbart tvivl om, hvad man må benytte mandskabsvogne til – det viser antallet af bøder og afgiftsreguleringer.

Derfor er Motorstyrelsen nu klar med nyt vejledningsmateriale til de virksomheder, som ejer mandskabsvogne. Målet er, at der sker færre afgiftsreguleringer og bliver uddelt et mindre antal bøder i fremtiden.

Mandskabsvogne er fritaget for afgift, og de må derfor udelukkende anvendes i arbejdsmæssige sammenhænge. I forbindelse med en række kontroller i 2019 fik flere ejere af mandskabsvogne et krav om at betale registreringsafgift og en bøde, fordi den blev brugt til privatkørsel. Det er den situation, Motorstyrelsen nu forsøger at undgå ved at informere virksomhederne om reglerne.

Vejledningsmaterialet om mandskabsvogne kan læses her.

Mandskabsvogne må kun bruges til transport til og fra virksomhedens arbejdspladser af materiel, værktøj og materialer, og til transport til og fra arbejdspladserne af personer, der arbejder i ejerens eller brugerens virksomhed.

Der er ikke krav om samtidig transport af mandskab og materiel. Det betyder eksempelvis, at det er muligt for virksomheder uden ansatte at anskaffe og benytte mandskabsvogne. Mandskabsvognen kan anvendes til transportopgaver på samme måde som andre last- og varebiler forudsat, at der udelukkende er tale om erhvervsmæssig anvendelse.

Vil du læse mere om reglerne for, hvad en mandskabsvogn er, hvordan den skal være indrettet og benyttes, kan du læse mere hos skat.dk her