Fra mester til mester: ”Vi er nødt til at få de bæredygtige briller på”

Anders Brødsgaard har drevet sin virksomhed siden midten af 2017. Den er vokset stødt siden, og han har masser af planer for fremtiden. Bl.a. fordobler han gerne antal ansatte, men derudover har han også planer om, at fremtiden er meget mere bæredygtig. Læs, hvad der vigtigt for ham og få tre gode råd med på vejen. Fra mester til mester.

Tømrermester Christian Brødsgaard

Allerede mens han læste til bygningskonstruktør, etablerede Anders Brødsgaard sit eget firma Brødsgaard ApS. Hans mors familie har drevet tømrervirksomhed siden 1930’erne, så livet som mester er en del af hans DNA.

I studiefirmaet havde han flere kammerater på lønningslisten, og hver dag efter skole kørte de afsted i de to varevogne, der var købt til formålet. Da Anders Brødsgaard var færdig med sin uddannelse, blev han ansat 30 timer i en arkitektvirksomhed. Men det blev kun til et kort ophold på et halvt års tid, for fuldtidslivet som selvstændig trak mere i ham.

”Jeg tænkte, at det var meget fornuftigt at prøve at være lønmodtager i noget tid, men jeg kunne godt mærke, at jeg havde for meget krudt i røven til det. Jeg sprang over på mit eget og gav den fuld gas med det,” fortæller han.

Det har han ikke fortrudt ét sekund siden, og i dag seks år senere står han i front for Brødsgaard ApS med 23 ansatte. Virksomheden har masser at se til og håndterer primært tømrerentrepriser for større erhvervskunder. Men der er også plads til de mindre opgaver hos privatkunderne.

”Vi siger ikke nej tak til noget, vi tager det hele,” konstaterer Anders Brødsgaard.

Tre gode råd fra mester til mester:

1. Få de bæredygtige briller på
Man skal bare kaste sig ud i det. Vi er nødt til at tage de bæredygtige briller på. Det er nok mit bedste råd. Vi skal udfordre bygherren og bygherrens rådgivere på det. Der bliver stadig brugt for mange traditionelle byggematerialer, der sagtens kunne have været noget mere økologisk.

2. Køb rådgivning
Køb dig til det, du ikke selv kan finde ud af – eller bruger for meget tid på. Fx i forbindelse jeres fokus på bæredygtighed. Tag fat i Valified, der kan hjælpe med at gøre det nemmere at gå til. Du skal have flere penge op af lommen, men på sigt sparer du en masse timer og måske dit ægteskab.

3. Vær tålmodig
Du skal virkelig være tålmodig. Det nytter ikke noget at have en kort lunte og så have 20 mand ansat og have gang i 25 projekter. Her hjælper tålmodighed dig meget. Samtidig skal du kunne jonglere med mange bolde i luften og bevare overblikket.

Den første bæredygtighedsrapport har givet mere blod på tanden

Noget andet de heller ikke siger nej tak til i Brødsgaard ApS er mere bæredygtige veje, og det er der flere gode grunde til.

”Jeg synes, at det er meget sjovere at arbejde med træfiberisolering end traditionel glasuld, der er forfærdeligt arbejde med modsat træfiberisolering, som jo er et fantastisk produkt at arbejde med. Og når du skærer lærketræ over, så dufter det jo helt fantastisk. Modsat det trykimprægnerede træ, der er produceret med kemikalier. Så det er bare sjovere og sundere for os at arbejde med naturmaterialerne,” fortæller Anders Brødsgaard.

Samtidig peger han også på, at der i det nye bygningsreglement er nogle krav, der sætter skub i processen.

”Der er jo også kommet nogle krav, der tvinger os til at tænke mere bæredygtigt, og det er rigtig godt. Vi skal altså til at kunne dokumentere, hvor meget C02 vi udleder på vores byggepladser,” fortæller Anders Brødsgaard.

I den sammenhæng har han lavet sin første bæredygtighedsrapport, der bl.a. viser, hvor meget CO2 Brødsgaard ApS udleder. Til at få lavet sine bæredygtighedsrapporter har Anders Brødsgaard allieret sig med Valified, hvor han har fået adgang til både værktøjer og rådgivning.

”Jeg skulle lige i gang med det for at forstå hele opsætningen i rapporten, men de har virkelig formået at rådgive sådan en håndværker som mig,” fortæller han.

Den første bæredygtighedsrapport har givet blod på tanden, og der er gået lidt sport i, hvor man kan sætte ind for at sænke CO2-niveauet.

”Jeg skal til at forberede, at vi skal lave den igen for 2023, og så er det jo så spændende at se om de tiltag, vi har gjort, har haft en effekt. Vi har fx købt flere el-biler og prøvet at spare på varmen i vores værksted i løbet af vinteren og anvendt endnu flere bæredygtige materialer”, fortæller Anders Brødsgaard.

Samtidig er han ikke i tvivl om, at det er et nødvendigt kort at have på hånden, når han byder ind på de større opgaver.

”På de store projekter er hovedentreprenøren nødt til at have underentreprenører med, der kan levere de nødvendige tal. Det kan vi, og det er virkelig guld værd. Man kan ikke bare bruge de billigste længere. Der skal de have nogen, der kan dokumentere det CO2, som de udleder,” fortæller han.

Jeg er god til at købe rådgivning

Anders Brødsgaard har speedet sit bæredygtighedsarbejde op ved at købe sig adgang til værktøjer og rådgivning hos Valified. Generelt køber han sig gerne til det, han ikke selv kan. For som hos de fleste andre tømrermestre fylder papirarbejde, indberetninger og dokumentation rigtig meget på hans skrivebord.

”Det er også noget, jeg kæmper med om aftenen efter, at ungerne er blevet puttet. Der er virkelig meget, som man ikke anede, da man startede op. Men jeg er god til at købe rådgivning. Jeg bruger vores advokat, vores revisor og en ekstern bygningskonstruktør, der sidder med rigtig meget af kvalitetssikring og dokumentation. Det bruger jeg mange penge på, for det kan så frigive timer til mig til at koncentrere mig om de ting, jeg er bedst til. Det er alle pengene værd,” konstaterer han og fortsætter.

”Jeg vil ikke bruge en hel weekend på at slås med en eller anden indberetning, så vil jeg hellere bruge 3.000 kr. på revisoren, der så gør det for mig. Det er vigtigt for mig, at jeg forstår, hvad det er, der skal indberettes og hvordan det fungerer. Men hvis jeg forstår det, så har jeg ikke problemer med at bruge nogle penge på lidt hjælp,” fortæller han.

Skideballer er ikke nødvendige

Som leder går Anders Brødsgaard dialogens vej. Han har selv mødt et par hårde tømrermestre på sin vej, og det er han ikke fortaler for.

”Der er ingen af mine folk, der nogensinde har fået en skideballe. Hvis der er noget, der er gået helt galt, så tager vi en snak om, hvad der er sket, og hvordan vi kan sikre, at det ikke sker igen. Der er jo ikke nogen, der begår fejl med vilje,” fortæller han.

Han er også typen, som medarbejderne sagtens kan komme til, hvis der er private problemer.

”Jeg vil meget gerne snakke med mine medarbejdere, hvis de har noget privat, der driller, så løser vi det altid. Jeg har det selv bedst, hvis alle har det godt. Jeg bryder mig heller ikke om, hvis to af mine medarbejdere går på et projekt, hvor de ikke trives. Hvis de ikke finder det spændende, prøver jeg at flytte rundt på nogle ting, så de også synes, at det er sjovt at arbejde med,” forklarer han.

Og det boner positivt ud på både arbejdsmiljøet og økonomien.

”Hvis du ikke kan lide det, du laver, så arbejder du langsomt. Men hvis du elsker at lave det, du går med hver dag, så giver du den da lige en ekstra skalle, og det afspejler sig direkte i økonomien, at folk er glade for at gå på arbejde hver dag,” konstaterer Anders Brødsgaard.

Hos Brødsgaard ApS er der i øjeblikket fem lærlinge ansat. Der er fire tømrerlærlinge og en, der er i lære som bygningssnedker, og dem ville Anders Brødsgaard meget nødigt undvære.

”Det er fantastisk at have lærlinge. At have så engagerede, unge mennesker, der møder ind hver eneste morgen med den rigtige indstilling og hvor de bare er klar til at lære noget og klar til at give den gas. Det ville jeg have svært ved at undvære,” fortæller han.

En fremtid med et tvist af bæredygtighed

Der er ingen tvivl om, at Anders Brødsgaard brænder for sin virksomhed og har masser af planer for fremtiden. Bl.a. drømmer han om at se virksomheden vækste.

”Min drøm er, at vi fortsætter som en stabil og professionel tømrervirksomhed, der er med på nogle spændende, store projekter og primært servicerer erhvervsbyggeri med et tvist af bæredygtighed. Det er den retning, jeg ser for mig,” fortæller han.

Lige nu kræver det lidt balancegang at drive en virksomhed med 21 medarbejdere kontra de opgaver, der kommer ind. Er der opgaver nok? Medarbejdere nok? Og kan det også give lidt afkast? I det lys ser han en større fleksibilitet ved at lande på 30-40 ansatte.

”Jeg kan se, at virksomheder, der oppe omkring den størrelse, de har en rigtig god fleksibilitet. De vinder så store projekter, at der kan gå mange mennesker, og så er det jo lidt nemmere at flytte mandskab rundt, hvis du har en plads, hvor der går seks mand. Så kan du godt trække to mand der fra nogle dage, hvis du har brug for det. Jo større du er, jo mere fleksibelt er det,” fortæller han.

Bygherre og rådgiverne udgør det største benspænd op den bæredygtige vej

Fremtiden er bæredygtig. Det er han slet ikke i tvivl om. Der er dog udfordringer, som skal håndteres. Og det største benspænd udgøres af bygherrerne og deres rådgivere.

”Mit job er at overtale bygherre eller deres rådgiver til at bruge nye og mere bæredygtige materialer, og flere og flere begynder at vælge det til. Vi skal fx til at ombygge et større erhvervslokale, hvor der er stort fokus på indeklima. Alt andet lige er der bedre indeklima i et hus, hvor man har brugt de biobaserede materialer. Så sådan noget kan godt gøre, at en bygherre gerne vil betale lidt ekstra for at vi bruger nogle økologiske materialer,” fortæller han.

Anders Brødsgaard vil gå langt for at få de bæredygtige materialer med i projekterne, men i sidste ende handler det jo også om at få opgaver i hus. Han takker ikke nej til projekter, hvor de bæredygtige materialer vælges fra.

”Når det så er sagt, så skal der jo også smør på brødet. Jeg kan jo heller ikke tabe et projekt bare på baggrund af det. Jeg rådgiver så godt, jeg kan, men nogle gange så er vi også tvunget til at bruge de almindelige materialer, da det er det, som rådgiverne og dermed bygherren foretrækker. Dem kender de og er vant til at lave deres beregninger ud fra,” fortæller han og fortsætter:

”Det er en proces, og vi skal have det igennem så mange steder som muligt og så stille og roligt blive bedre til det. Det er jo ikke noget, vi skifter over til på få dage.”

Tidligere artikler i serien Fra mester til mester

Hanne Elsner, Fuglebjerg Kistefabrik
“Vi har fokus på de individuelle løsninger”

Henrik Staun, Byggefirmaet Staun
”Vi fokuserer på osten, ikke på hullerne”

Kirsten Abitz, Møbelværkstedet:
”Møbelpolstrer, er det ikke kun mænd i brune kitler med en cigar i munden?”

Benny Larsen, Bela-Byg A/S:
“Lærlingene holder os til ilden” 

Nick og Vivi Tygesen, N.T. Tømrer & Snedkerforretning:
”Vi læner os ikke tilbage og siger, at det er træls. Vi får tingene løst”

Brian Hovmand, Heto ApS:
”Vi fik først rigtig succes da jeg lærte at slippe ansvaret”

Tømrermester Niels Larsen:
“Det er ikke en dans på roser for tiden”

Snedkermester Michael Vogt:
“Det startede i forældrenes hønsehus”