Mesterstart

Få overblik over de forskelle steps på vejen til at starte din egen håndværksvirksomhed

Går du rundt med en iværksætter i maven, og er du ved at starte op som selvstændig håndværksmester?
Så giver vi dig her en række gode råd til, hvordan du kommer godt fra start, og hvad du skal have styr på.

Det skal du have styr på:

  • Vælg virksomhedsform: De fleste af vores medlemmer starter som personligt ejet, IVS (iværksætterselskab) eller ApS (anpartsselskab), men valget står dig selvfølgelig frit for. Dit valg af virksomhedsform bestemmer hvilke skatteregler, der gælder for din virksomhed. Det kan derfor være fornuftigt at drøfte det med din revisor, eller advokat, så du vælger den virksomhedsform, der passer bedst til dine forhold.
    Læs mere om de forskellige muligheder her.
  • Find et navn til din virksomhed: Skal virksomhedsnavnet indeholde fx dit navn, angive forretningsområdet eller være skævt og anderledes? Find inspiration her.
    Det er også en overvejelse værd at overveje, om dit navn og logo skal varemærkebeskyttes.
    Læs mere om varemærkebeskyttelse her.
  • Få et CVR-nr.: For at oprette en virksomhed skal du starte med at registrere virksomheden hos virk.dk,. Det er vigtigt at gøre det rigtigt, så du bliver registreret for de rigtige pligter (fx moms, afgifter osv.). Læs mere om CVR-nr her.
  • Opret en NemKonto til din virksomhed. Dette gør du i din bank. En Nemkonto er en almindelig konto i din virksomheds bank, hvor virksomheden kan modtage penge fra blandt andet SKAT, fx negativ moms.
    Læs mere om oprettelse af NemKonto her.
  • Regnskab og bogføring: Som selvstændig skal du føre løbende regnskab over alle indtægter og udgifter i virksomheden. Husk at gemme alle regninger og fakturaer. Læs mere her.
  • Få styr på skatten: Få styr på skatten og det administrative som nystartet virksomhed – SKAT hjælper dig med bl.a. tjekliste til en god start. Læs mere her.
    Husk at opdatere din forskudsopgørelse. Når du begynder at få indkomst via din virksomhed, skal du huske at ændre din personlige forskudsopgørelse – så din skat bliver beregnet korrekt. Du kan ændre din forskudsopgørelse flere gange i løbet af året. Læs mere her hos SKAT.
    SKAT har også lavet en oversigt over alt lige fra fradrag og selvangivelse, til hvordan du holder styr på økonomien, og tilbyder løbende kurser og webinarer til nystartede virksomheder, med introduktion til bl.a. moms og skat. Se hvornår der er et kursus nær dig.
  • Husk at indberette til tiden: Du skal momsregistrere din virksomhed på indberet.virk.dk. Som nyregistreret skal du blandt andet indberette moms fire gange årligt. Læs mere på SKAT’s side. 
  • Har du ansat medarbejdere? Registrer dig som arbejdsgiver på Virk.dk, når du ansætter din første medarbejder. Husk også at tegne arbejdsskadeforsikring. Læs mere om hvordan du gør på virk.dk.
  • Om at drive din egen virksomhed: Ofte er der rigtig meget hjælp at hente i din bopælskommune. Kommunernes erhvervscentre tilbyder normalt konkret rådgivning til udarbejdelse af forretningsplaner, budgetter og finansiering. Det samme gør de regionale væksthuse. Søg på Google og se hvordan din kommune kan hjælpe – søg fx på “Odense kommune iværksætter”.’

Nyttige links til hjælp og vejledning om opstart af virksomhed.

Forsikring og pension

Få styr på dine forsikringer
Der er ikke obligatorisk forsikring for virksomheder uden ansatte, men du kan forsikre din virksomhed mod næsten alt – fra hackerangreb og tyveri til vandskader. Har du ansatte, skal du tegne en arbejdsskadeforsikring.

Som medlem af Dansk Håndværk får du særlige medlemsfordele hos Købstædernes Forsikring, bl.a. Startpakken, som er til dig, der er nystartet selvstændig håndværker.

Læs mere her, og bliv ringet op – så hjælper Købstædernes dig godt fra start.

Pension til dig selv
Det koster penge at leve. Også når du går på pension. De valg, som du træffer i dag, kan have betydning for det liv, du kan leve som pensionist – også selvom den tilværelse ligger mange år ude i fremtiden.

Dansk Håndværk samarbejder med Pension for Selvstændige, og som medlem får du adgang til personlig rådgivning om pension og de forsikringer, der er knyttet til en ordentlig pensionsordning.
Klik her og få hjælp til pensionen.

Selvstændig og sygdom

Der er mange fordele ved at være selvstændig håndværksmester, men når sygdom rammer, er man skrøbelig, og det er derfor vigtigt at gøre sig nogle overvejelser omkring:

Sygedagpenge
Sygedagpenge er en ydelse, du kan få fra kommunen, når du er syg. Som selvstændig har du ret til sygedagpenge efter to ugers sygdom.

Sygedagpengeforsikring
Vil du være sikker på at kunne få sygedagpenge med det samme, kan du tegne en Sygedagpengeforsikring for selvstændige erhvervsdrivende via virk.dk. Dermed kan du få sygedagpenge allerede fra din første eller tredje fraværsdag. Læs mere og tegn forsikring her.

Vær opmærksom på, at hvis du er ejer af et ApS, A/S, SMBA eller IVS, så skal du tegne forsikringen for private arbejdsgivere.

Digitale værktøjer – spar tid og besvær

Der findes rigtig mange digitale værktøjer, der kan gøre din hverdag som selvstændig håndværker nemmere, og som kan spare dig både tid og besvær.

I Dansk Håndværk har vi udvalgt en række samarbejdspartnere, der giver dig som medlem kontante fordele – se bl.a.:

  • ProLøn – hvis du har ansatte: Lønsystemet er tilpasset de gældende overenskomster for medlemmer af Dansk Håndværk, hvilket hjælper til at forebygge ubehagelige overraskelser og lønudbetalinger der er i strid med overenskomsten.
  • Minuba: Online ordre- og sagsstyring til både mindre og større virksomheder. Skab overblik, udnyt ressourcerne, spar tid og tjen penge!
  • Maguru: Markedsføring og kommunikation for håndværkere. Få flere kunder der kommer igen – og anbefaler dig til andre!
  • DHV+: Digital pakke til mindre og mellemstore håndværksvirksomheder, der gør styring af løn, ordrer og bogføring lettere.
    Se alle vores medlemsfordele her.

Bliv medlem – og få ordnede forhold og Dansk Håndværk Garanti

Dansk Håndværk er branche- og arbejdsgiverforening for ca. 1.000 håndværksvirksomheder. Vi ved, hvad der rører sig, og hvordan vi kan hjælpe. Vores medlemmer får bl.a.:

  • Overenskomstdækning og rådgivning om medarbejderforhold
  • Juridisk rådgivning
  • Byggeteknisk rådgivning
  • Og meget mere – læs mere her.

Som medlem er du desuden dækket af Dansk Håndværk Garanti. Garantiordningen fungerer som et sikkerhedsnet under private forbrugere, hvis der er fejl og mangler ved det håndværk, som en medlemsvirksomhed af Dansk Håndværk har udført.

Glade kunder giver nye kunder

Det er hårdt arbejde hele tiden at finde nye kunder. Brug i stedet kræfterne på at gøre dig umage med de kunder, du har – sandsynligheden for at de bruger dig igen, eller anbefaler dig til venner og familie er stor.

Læs artiklen Tilfredse kunder er guld værd.

Du kan også læse om: