Mangeårigt medlem af Dansk Håndværk takker af: Det startede i forældrenes hønsehus

Den 11. april 1976 fik Michael Vogt sit første momsnummer. Efter 46 år, masser af huse, møbler og trapper senere, er han nu ved at lukke ned og i stedet kaste sig over pensionens glæder. At drive sin egen virksomhed har krævet hårdt arbejde og masser af timer. Men der har også været mange gode oplevelser, og Michael Vogt ville gerne gøre det hele igen.

Michael Vogt startede i lære som bygningssnedker i 1971 i Bramming, hvor han også er født og opvokset. Han var 16 år og vidste, at han skulle lave noget med træ. Ret hurtigt vidste han også, at han gerne ville have sit eget. Allerede mens han var i lære, købte han et lille snedkeri, og da han for alvor startede op og fik brug for mere plads, lavede han sine forældres hønsehus om til værksted.

”Jeg arbejdede alle ugens syv dage. Der skulle ydes, før der kunne nydes. Men jeg kunne jo slet ikke lade være. Jeg har altid vidst, at jeg ville lave noget med træ, og jeg havde også overvejet en arkitektuddannelse. Jeg ville skabe noget,” fortæller Michael Vogt.

 

 

 

 

 

 

Og det har han gjort. Gennem tiden har han med sin virksomhed bevæget sig indenfor et hav af områder og nicher. Han har både produceret amerikanske bjælkehuse, svenske træhuse, trapper, legepladser og diverse møbler. Han har med andre ord været omstillingsparat. Og det har også været nødvendigt, fortæller han:

”Man skal kunne tilpasse sig de behov, der er. På den måde har jeg ofte været den første til at prøve tingene af. Men det har også gjort arbejdet sjovere. Det har i hvert fald været alsidigt,” konstaterer han.

30 lærlinge er det blevet til

På grund af de mange områder, der er blevet prøvet af gennem tiden, har han også kunnet tilbyde et alsidigt arbejde til sine medarbejdere. Hvorfor mange af dem også er blevet i rigtig lang tid hos ham. ”Jeg har i gennemsnit haft 8-10 svende ansat. Og mange af dem er blevet hos mig i mange år. Der har ikke været den store udskiftning,” fortæller han.

Gennem tiden er det også blevet til en pæn portion lærlinge. For Michael Vogt var slet ikke i tvivl om, at han skulle uddanne lærlinge. Det har været en helt naturlig del af hans virksomhed.

”Jeg havde selv en god læretid. Det ville jeg gerne give andre”, konstaterer han og tæller sig frem til, at han må have udlært i omegnen af 30 lærlinge gennem tiden. Nok tættere på 35. Nogle af dem blev efterfølgende hos ham, mens andre startede deres eget og den dag i dag, er han stadig i forbindelse med flere af dem med jævne mellemrum. Som han siger: ”Det var jo nogle gode drenge, som vi hen ad vejen kom til at lære godt at kende. Det har givet os rigtig meget.”

Uddannelse skal der til

Uddannelse er i det hele taget noget Michael Vogt omtaler flere gange. Og han ville ønske, at han selv havde uddannet sig mere. ”Det er så vigtigt at have fokus på uddannelse”, konstaterer han. For det er nødvendigt og giver en god ballast. Michael Vogt peger bl.a. på EUX-vejen som en rigtig god mulighed for mere uddannelse for de unge. Dette til trods for, at de lange skoleforløb kan være lidt en sten i skoen for en mindre virksomhed. Det er længe at skulle undvære sin lærling.

Men til trods for det er han stadig fortaler for mere uddannelse, da han ser det som en mulighed for at styrke branchen, mens det også er med til at løfte håndværksfagets image.
Samtidig peger han også på, at han glæder sig over, at faget er ved at stige lidt i graderne i forhold til sit omdømme. Han er ikke i tvivl om, at det i høj grad skyldes de mange tv-programmer, der har haft fokus på det gode håndværk.

”Og de er så dygtige de unge, der brænder for det. Sindssygt dygtige. Det er heldigvis med til at styrke vores fag og stoltheden over det”, fortæller han og håber på at se meget mere af det i fremtiden.

Det var ikke gået uden Ruth

Det kan godt være, at der på firmabilerne har stået ”Snedkermester Michael Vogt”, men det er meget tydeligt, at Michael ikke kunne have drevet sin virksomhed uden sin hustru Ruth. Mens han arbejdede løs, kom der tre børn til, og ikke nok med, at Ruth stod for alt på hjemmefronten, så passede hun også sit eget fuldtidsarbejde og stod for alt, hvad der havde med økonomi i virksomheden at gøre.

”Jeg har jo også haft en vis fleksibilitet til at kunne være til stede derhjemme. Jeg kunne godt lige smutte forbi skolen med en madpakke, der var blevet glemt og lignende. Men det var aldrig gået uden Ruth. Hun har i den grad holdt sammen på tingene,” understreger Michael Vogt med en meget tydelig streg. Så der er ingen tvivl om, at selvom Michael har lagt navn og masser af timer til, så har det været en familieindsats at få tingene til at hænge sammen. Både i firmaet og i hjemmet.

Det har også krævet lærepenge

Selvom det kan lyde rosenrødt, når man ser tilbage på de gode oplevelser med egen virksomhed gennem mere end 45 år, så har der også været masser af bump på vejen. Det kræver is i maven at drive en virksomhed, og en enkelt gang har Michael Vogt haft en konflikt med en kunde, der både trak i langdrag og kostede ham dyrt. Og det var dyre lærepenge, men samtidig lærte han på den hårde måde, at en mundtlig aftale ikke altid holder. Det skal stå på skrift.

Heldigvis har der ikke været flere af den slags sager undervejs. Sidenhen har det kun været ganske almindelige overenskomstmæssige spørgsmål, der har været slået på tråden til Dansk Håndværk for, og det der fylder mest, når der kigges tilbage, er stoltheden over alt det, der gennem de mange år, er blevet skabt.

”Det bedste har været at aflevere en god opgave, hvor alt bare har klappet, og ordentlighed har været med hele vejen igennem,” konstaterer Michael Vogt.

Tiden skal ikke bruges på golf

Når Michael vogt i starten af 2023 lukker døren til værkstedet på Sejstrupvej 14 for sidste gang, er det dog ikke et helt farvel til at have værktøj i hænderne. Høvlebænken rykker med til det nye domicil, hvor der også er indrettet værksted til mindre projekter.

”Jeg kommer ikke til at bruge tiden på golf, det er helt sikkert,” siger han med et smil på læben. Han kommer stadig til at arbejde med træ. Det kan han slet ikke lade være med. Men det bliver i noget mindre skala. Dog er der én ting, han med glæde giver slip på: ”Det administrative kommer jeg absolut ikke til at savne. Bureaukratiet og alt papirarbejdet. Og det er ikke blevet mindre med årene. Tværtimod. Det slipper jeg med glæde,” afslutter han.

Tre gode råd fra Michael Vogt:

  1. Hav styr på økonomien
    Sørg nu for at stå på en god opsparing, som du selv har bygget op. Du kan ikke starte uden noget på lommen, og så er der også mere at kæmpe for og med.
  2. Få en uddannelse
    Uddannelse, uddannelse, uddannelse. Kortere kan det ikke siges. Du skal brænde for det, og gnisten skal være der, men du skal også være klædt på til det rent uddannelsesmæssigt.
  3. Dyrk dit netværk
    Fint en god mentor eller sparringspartner. Tag imod gode råd og erfaringsudveksling med åbne arme.

Dansk Håndværk siger tusind tak for samarbejdet efter mere end 25 års medlemskab.