Lønforhandlingen med de ansatte kan være en vanskelig opgave

Mens det bugner med råd til ansatte om, hvordan de skal sikre sig mere i løn ved den årlige lønsamtale, kniber det mere med hjælp til arbejdsgiverne i de helt små virksomheder.

– De fleste ledere af mindre virksomheder er selv håndværkere og har ikke nødvendigvis en lederuddannelse. Derfor kan den årlige lønsamtale være en situation, som de har det lidt svært med, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Forberedelsen er vigtig
Dansk Håndværk har derfor lavet en vejledning, der skal hjælpe lederne med både forberedelsen og selve samtalen. Formålet er at give inspiration til, hvordan de skal gribe samtalen an og hvordan de sikrer, at den forløber, så både ejer og medarbejderne er tilfredse, når den er ovre.

– Vi har komprimeret de vigtigste tommelfingerregler og muligheder i fem punkter, så det bliver lettere at gennemføre en god lønsamtale. For eksempel er det en vigtig del af forberedelsen at gøre sig klart, hvilken økonomisk ramme virksomheden arbejder med – både samlet og for den enkelte medarbejder. Samtidigt vil vi give inspirationen til nogle instrumenter, man kan bruge ved siden af selve lønnen, forklarer Morten Frihagen.

Hold en god og konstruktiv tone
Vejledningen kommer også ind på selve formen i lønsamtalen. Det er nemlig vigtigt at begge parter oplever lønforhandling, som en samtale i en god tone, hvor man bliver hørt og finder et resultat, som de ansatte accepterer og kan se det fornuftige i.

– Vi er alle meget forskellige. Nogle medarbejdere har svært ved at få sig selv til at “kræve” mere i løn, mens andre skjuler deres usikkerhed ved at formulere sig kompromisløst. Det bør man som leder være forberedt på i forhold til hver enkelt, så man kan få samtalen ind i en god og konstruktiv tone fra starten, forklarer Morten Frihagen.

Vejledningen findes på arbejdsgiveforeningens hjemmeside, hvor den er tilgængelig for alle.

——–  OVENSTÅENDE PRESSEMEDDELELSE FRA DANSK HÅNDVÆRK  ————–

Yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk


Her kan du læse de 5 gode råd:

5 gode råd om: Lønforhandling – sådan gør du

.