5 gode råd: Sådan tackler du sygefravær

Sygefravær kan være et alvorligt problem for mindre virksomheder. Som ejer eller leder mærker mester på mange måde følgerne, når en medarbejder er sygemeldt.

Det kan være opgaver, der ikke udføres til tiden, kunder der føler sig overset eller udgifter til en afløser eller vikar.

Og på længere sigt kan en sygemelding også gå ud over arbejdsglæden hos de andre ansatte. For hvem skal overtage opgaver eller følge op hos kunder, og hvor lang tid, skal de påtage sig ekstra opgaver.

Derfor har Dansk Håndværk sammen med Cabi, der er en selvstændig organisation under Beskæftigelseministeriet, som hjælper virksomheder med blandt andet sygefravær, udarbejdet fem gode råd om, hvordan man som leder forebygger sygefravær og hvordan man takler den, når den opstår.

De to første råd handler om at forebygge, og de tre sidste drejer sig om, hvad kan lederen gøre, når sygefraværet er en udfordring.

5 gode råd: Sådan tackler du sygefravær

Fornemmer du, at en medarbejder har problemer eller at han eller hun begynder at få drypvis fravær, så forsøg at gribe ind i tide. Tag en samtale med vedkommende, hvor I sammen forsøger at finde årsagen.

Lav skriftlige retningslinjer for håndtering af sygefravær i eksempelvis personalehåndbogen. Definer et klart formål i forhold til virksomheden og medarbejderen. Tydelige rutiner og regler giver et lavere fravær.

Er en medarbejder længerevarende sygemeldt, så afhold sygefraværssamtaler. Dialogen er ofte nøglen til succes for både virksomhed og den sygemeldte. Du signalerer interesse i en medarbejders udvikling og får samtidigt overblik i forhold til dine opgaver som leder.

Følg op og fasthold dialogen med den sygemeldte. På den måde bevarer du også overblikket, så du kan planlægge arbejdsfordelingen i forhold til den forventede varighed af sygemeldingen.

Ingen forventer at du kan klare alt selv. Er du i tvivl om, hvordan du bør forholde dig, hvordan du kan hjælpe eller hvad du bør gøre, så spørg de eksperter du kan trække på i forhold til problemerne.

Du kan finde mere inspiration til hvad du kan gøre i disse to pjecer fra Industriens Brancheråd:

”Når samtaler er svære” med anvendelig viden og inspiration til at samtale med medarbejdere – især når det handler om svære situationer – se her.

”Fastholdelse og arbejdsmiljø – viden og værktøjer til leder” – med viden og værktøjer til at arbejde med og håndtere emner som psykisk arbejdsmiljø, trivsel på arbejdspladsen og fastholdelse – se her

Spørg eksperter for et godt råd
Virksomheder er altid velkomne til at kontakte Dansk Håndværk om regler og krav i forbindelse med sygefravær.

Man er også velkommen til at kontakte Cabi for et råd om forebyggelse og fastholdelse af medarbejdere. Det er en gratis service for virksomheder. Ring på 86 12 88 55.