Lærlinge fra hele landet genskaber hus på Bornholm

’Lærlingenes Hus’ sikrer, at klassiske, danske håndværkstraditioner bliver fastholdt og udviklet, når de bliver brugt af lærlinge og elever fra forskellige faguddannelser i en nutidig sammenhæng.

Projektet har nu fået støtte af Realdania.

’Lærlingenes Hus’ er et projekt, som består i, at arkitektstuderende og lærlinge fra alle dele af landet på skift skal stå for at istandsætte og gentænke et gammelt nedslidt bindingsværkshus i Allinge-Tejn på Bornholm. Det skal de gøre ved at kombinere gamle håndværkstraditioner med de nyeste byggeformer og den mest moderne viden om bæredygtighed og genanvendelse.

– I Realdania vil vi gerne styrke interessen for bygningskultur og godt håndværk i alle generationer. ’Lærlingenes Hus’ er et vigtigt udstillingsvindue, som vi håber kan inspirere andre unge til at fordybe sig fagligt i det gode håndværk. Vi skal fremtidssikre byggeriet ved at anerkende historien og hylde fagligheden, siger Eske Møller, der er projektleder i Realdania.

Samarbejde for faglig helhed
I ’Lærlingenes hus’ vil arkitektstuderende og håndværksstuderende arbejde sammen til gavn for den faglige helhed. Huset skal gennemgå en total istandsættelse fra kælder til kvist, og når bygningen står færdig, skal den være inspiration for blandt andet folkeskoleklasser i forhold til deres uddannelsesvalg. Arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk leder projektet:

– Støtten fra Foreningen Realdania understreger projektets værdi som kulturbærer inden for håndværkstraditioner. Ved at lærlinge oplever, hvordan fortidens erfaringer og viden kan bruges i en topmoderne sammenhæng, er det med til at bevare en tradition, som er en del af den danske kulturarv, siger Morten Frihagen, der er direktør i Dansk Håndværk.

Realdanias bevilling er på 800.000 kroner i projektperioden, som løber over tre år. På den måde er der er tid til at give lærlinge fra alle dele af landet mulighed for at være på Bornholm i en periode og give deres bidrag til opgaven.

FAKTABOKS:

  • Projekt ’Lærlingenes Hus’ et projekt under Dansk Håndværk, der skal inspirere lærlinge fra hele landet til at kombinere de fineste, danske håndværkstraditioner med den mest moderne viden om byggeri, bæredygtighed og genanvendelse.
  • Projektet støttes af Realdania.
  • Materialer skal i vidt omfang genbruges, men det ’nye’ hus skal være både en arkitektonisk og energivenlig oplevelse.
  • Huset skal istandsættes af lærlinge fra arbejdsgiverorganisationens medlemsvirksomheder, hvor de lærer at bruge traditionelle byggeteknikker.

Yderligere oplysninger:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk: Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk
Eske Møller, projektleder i Realdania, Tlf./sms: 30 30 53 45, e-mail: esm@realdania.dk

Foto til pressemeddelelse om projekt Lærlingenes Hus.
Medier er velkomne til at bruge dette foto i forbindelse med omtale af projektet – klik foto.

 

Mere om Lærlingenes hus:
Lærlingenes hus: Lærlinge skal vise det bedste de kan
Politikere skal se skoleeksempel på godt håndværk

Nulstille kodeord
Venligst indtast din e-mail-adresse. Du får et nyt kodeord via e-mail.