Hjælp mod indbrud i varebilerne

Vi kan i øjeblikket se, at politirapporterne nærmest dagligt fortæller om indbrud i varebiler. Indbruddene sker lige nu ofte ved underboring af låsen i bilen. Der er altså tale om planlagte indbrud og ikke drengestreger.

Disse tyverier koster hvert år landets virksomhederne millioner. Og håndværkere er særligt udsatte, fordi deres varebiler ofte indeholder værdifuldt værktøj, som tyvene mener, de kan sælge. Men firmaerne kan selv gøre en del, for at undgå tyverierne, forklarer deres Dansk Håndværk.

– Indbrud i varebiler er ofte dyrere end man tror. I gennemsnit stjæles der for 70.000 kroner. Og virksomheden mister ikke kun værktøj men også løn til de ansatte, mens der fremskaffes nyt værktøj og bilen bliver repareret. Så der er al mulig grund til at forebygge tyverierne, forklarer direktør i arbejdsgiverforeningen Morten Frihagen.

Oven i de udgifter risikerer virksomhederne tilmed selv at stå med regningen for de stjålne materialer og værkstedsregningen. For hvis tyvene er kommet ind i bilen uden at der er synlige spor på døre eller vinduer, kan det være svært at få forsikringen til at dække.

– Selv om det naturligvis er politiet, der skal stoppe tyvene, har vi lavet en liste over gode råd, der kan være med til at sænke risikoen for indbrud. Alt efter hvor store værdier, der er i bilerne er det måske ikke er praktisk eller økonomisk fornuftigt at følge dem alle. Men langt de fleste – uanset branche – vil kunne bruge et par stykker af dem, lyder det fra Dansk Håndværk.

Rådene er enkle og spænder fra at parkere bilen i områder med gadelys, op ad en mur, så sidedøren blokeres over mørke bagvinduer, så tyven ikke kan se ind til mærkning og fotografering af værdifulde materialer og værktøj.

Det kan du gøre for at undgå indbrud i din varebil:
  • Bildøre er nemme at bryde op og standardlåsene er sjældent nok. Få installeret en lås, der gør arbejdet for tyvene vanskeligt.
  • Køb bil uden vinduer eller sæt spejlfilm på, så tyven ikke kan kigge ind
  • Få deaktiveret knappen i kabinen, der låser dørene til varerummet op.
  • Sæt en almindelig hængelås indvendig på sidedøren og gå ud af bagdøren
  • Montér en spærre på anhængertrækket, der går op så den forhindrer bagdørene i at kunne åbnes.
  • Læg værktøj og dyre materialer så de ikke er synlige udefra. Tag det dyreste værktøj med, når bilen forlades
  • Parkér i belyste omgivelser gerne tæt op langs en mur, der spærre adgang til side- eller bagdør
  • Mærk dit værktøj, hav fotos af det og sæt mærkat på bilen, der viser at værktøj er mærket
  • Monter GPS-tracker på særligt dyrt værktøj eller bilen.