Boligejere må også tager ansvar i den grønne omstilling

Nogle går uden om oksekødet mens andre prioriterer, at de virksomheder, de handler hos, gør en indsats for miljøet. Men alt for få vender sig om i indkørslen, når de er på vej for at købe ind. Gjorde de det, ville de fleste boligejere nemlig se en af de helt store klimasyndere – deres eget hus. Det gælder over alt i landet uanset om man bor i Gribskov eller Grenå, Gudhjem eller Græsted.

– Opvarmning og forbrug i vores bygninger står nemlig for mere end 20 procent af Danmarks samlede CO2 udledning. Et tal, der vejer tungt men et sted, hvor vi selv kan gøre en indsats nu og her. Bor man i et nyt hus er alt sikker, som det skal være. Men jo ældre huset er, des mere belaster det klimaet. Er huset bygget før 1980, så bør øjenbrynene løftes og er det opført før 1960, er den sandsynligvis helt gal, forklarer Mads Okking, der er ekspert i renovering og bevaringshåndværk i Dansk Håndværk.

Billigere betyder ikke mindre
Stigende priser på olie og gas har betydet, at mange har skiftet opvarmningsform til eksempelvis en varmepumpe. Det er fint, men det betyder ikke, at vi spilder mindre af den varme, som stadigt siver ud af bygningen. Og når man eksempelvis i vejudsigten kan se, at 78 procent af elforbruget består af grøn strøm, så betyder det, at 22 procent fortsat fremstilles med klimatunge processer.

– Det er ikke nok at skifte til en billigere eller mere effektiv varmekilde. Målet skal være at beholde varmen inde i huset – uanset hvilke energikilde man bruger. For ældre huse betyder det ofte en grundig efterisolering, med mindre det er gjort indenfor de sidste 20-25 år. På den måde vil varmeregningen bliver endnu lavere, samtidigt med at husets værdi forøges betragteligt. Så set over en årrække kan det ligefrem give overskud at tage ansvar for sin egen klimaindsats, understreger Mads Okking.

For nyere huse – dem der er opført efter 1980 – kan opgave være lidt mindre. Men ifølge eksperten trænger de helt sikkert også til en kærlig klimahånd med efterisolering, tætning og reparation af defekter på døre og vinduer. Besparelsen bliver lidt mindre, men det gør regningen også.

Kræver kun et telefonopkald
– Man behøver ikke at gøre sig til isoleringsekspert, for at kaste sig ud i opgaven. De fleste kan nøjes med et telefonopkald til den lokale håndværker, som faktisk er ekspert i at se, hvor den er gal og hvad der skal gøres – også med fornuft i økonomien, lyder opfordringen.

En gennemgang og et tilbud fra den lokale håndværker koster ikke noget og lige nu kan håndværkeren tilmed fortælle, at der kan søges tilskud til de vigtigste forbedringer. Dermed har man en liste over det, der bør foretages og den besparelse, det vil betyde.

– Så kan hver enkelt bedømme, om man vil nøjes med at købe klimavenlige porrer til aftensmaden, eller om der også er fornuft i at skære ned på varmeforbruget for at reducere 20 procent af vores samlede CO2 udledning, slutter Mads Okking

——————————————————————————–
OVENSTÅENDE PRESSEMEDDELELSE FRA DANSK HÅNDVÆRK:
Yderligere oplysninger hos:
Mads Okking, konsulent i Dansk Håndværk
Telefon og SMS 31 10 22 09
Mail: mo@dhv.dk