Bekymrende at Tesfaye vil skrotte mål om flere unge på erhvervsuddannelser

– Bekymrende. Sådan lyder reaktionen fra Dansk Håndværk, efter at børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye fredag meddelte, at han vil skrotte målet om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal søge ind på en erhvervsuddannelse.

Til Ritzau sagde ministeren: “Alle, der har forstand på det, ved, at det ikke kommer til at lykkes. Det afspejler heller ikke, at de fleste er ældre, når de starter på en erhvervsuddannelse. Og det fjerner fokus fra det enorme frafald. Det skal vi da interessere os mere for, end om vi kan overtale nogle flere 9.-klasseelever til at vælge en erhvervsuddannelse”

Men den melding får direktør i Dansk Håndværk til at løfte øjenbrynene. For ganske vist er det vigtigt at holde fast i de unge, der søger ind, men han frygter at udmeldingen kan blive en sovepude for ikke gøre noget for de praktiske fag i folkeskolen.

– Selvfølgeligt skal politikerne gøre noget ved det store frafald. Men vi skal stadigt løfte de praktiske fag i folkeskolen, så status for fag som håndværk og teknik løftes samtidigt med, at eleverne lærer, hvordan en arbejdsplads i det virkelige liv fungerer. Opgiver ministeren det mål, vil vi opleve at der stadigt mangler faguddannede unge om tre, fem og ti år. Og det vil med de nuværende prognoser være ganske alvorligt for samfundsøkonomien, understreger direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Han henviser til en fremskrivning af antallet af faglærte, som Dansk Håndværk fik umiddelbart før jul. Den viser at antallet af faglærte, der står til rådighed på arbejdsmarkedet, vil falde med ca. 81.000 personer i perioden frem mod 2032. Håndværkerne vil mangle 5.700 faguddannede og af dem vil næsten halvdelen være tømrere og murere.

– Jeg anerkender at ministeren peger på et alvorligt problem. Begrænser vi frafaldet kan vi løse noget af problemet. Men sagens kerne er, at vi har brug for dygtige unge og hvis de skal vælge en faguddannelse i stedet for som ren rutine at gå videre til gymnasiet, så kræver det ændringer i folkeskolen, understreger Morten Frihagen.

I regeringsgrundlaget står der, at regeringen ønsker en markant styrkelse af erhvervsuddannelserne sådan, at flere unge vælger erhvervsskolerne frem for det almene gymnasium. Det løfte håber arbejdsgiver direktøren at man fortsat vil arbejde for.

——————————

Yderligere oplysninger:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk,
Tlf./sms: 29378488, e-mail: mf@dhv.dk