Roskilde Universitet har i samarbejde med Dansk Håndværk og revisionsfirmaet Markmand og Bechlund etableret praktikforløb, hvor studerende fra RUC har mulighed for at komme i meritgivende praktik i et tømrer- eller snedkerfirmaer.
Læs om de første 3 studerendes erfaringer i denne artikel fra RUC’s kommunikationsafdeling, som vi har fået mulighed for at bringe videre til medlemsvirksomhederne.
Af: Camilla Buchardt, RUC Kommunikation & Presse ©
Det første, der møder en, når man træder ind i værkstedet hos Holm Tømrer- og snedkerfirma, er den kølige luft og duften af frisk træ.
Det er her, at Annica Bjørnlund – i et tilstødende kontorlokale – de seneste måneder har været i praktik som en del af sin kandidatuddannelse på Forvaltning på Roskilde Universitet.
Et anderledes praktiksted for en akademiker in spe, og det var da heller ikke helt uden forbehold, at Annica Bjørnlund tog S-toget mod Ballerup kl 6 de første morgener for at kunne møde ind samtidig med håndværkerne:
”Det var noget, jeg gik ind til med sommerfugle i maven. Jeg kunne godt mærke, jeg fik den der ’Hvad er det, jeg har sagt ja til?’. Men den bekymring har jeg virkelig fået afkræftet. De har været enormt søde og åbne. Og nysgerrige,” fortæller Annica Bjørnlund Maharaj.
”Men samtidig er det en meget mandsdomineret verden, så jeg har også lige skulle vænne mig til tonen,” påpeger Annica Bjørnlund Maharaj – men med et stort smil på læben.
Sætter nye tanker i gang
Hun har bl.a. hjulpet tømrervirksomheden med at skærpe sin profil over for de private kunder. Det har været en øvelse i at udføre en stykke konsulentarbejde, fortæller Annica, der helt bevidst fravalgte et af de mere traditionelle praktiksteder.
Hos Holm Tømrer- og snedkerfirma var man i forvejen i gang med at gøre sig nogle overvejelser om, hvordan man kunne blive bedre til at markedsføre sig i en branche, hvor konkurrencen er benhård, fortæller tømrermester og indehaver Peter Holm. Og så opstod muligheden for at få en praktikant til at hjælpe sig med den del af virksomheden. Peter Holm sidder i bestyrelsen i Dansk Håndværk, og her blev han præsenteret for idéen om en universitetspraktikant af bestyrelsesformanden.
”Og så var vi heldige at få Annica, som vi har været rigtig glade for.”
Hans hustru Hanne Holm, der også er ansat i virksomheden og bl.a. står for markedsføringen, supplerer:
”Det har været rart at få nogle udefrakommende øjne på virksomheden. Hun spørger meget interesseret ind til måden, vi gør tingene på, og det har sat nogle tanker i gang,” fortæller Hanne Holm.
Se video med Annica Bjørnlund Maharaj
“Det har styrket min faglige selvtillid”
Annica Bjørnlund Maharaj bemærker, at det, man som akademiker kan bidrage med, ikke altid er så konkret, men hun synes alligevel, hun har gjort en forskel i virksomheden.
”Jeg har haft en mere helhedsorienteret tilgang. Lidt noget med at have et blik ned i organisationen i stedet for kun at tænke ’Nu kører vi bare – sæt i gang.’ Og så rykker man bare. Selvom det også har været befriende at opleve, at der ikke så langt fra tanke til handling. Men nogle gange er det også en god idé at overveje: hvorfor gør vi det – og hvad er det lige præcis vi vil – altså målrette det lidt mere,” forklarer hun.
Fx har virksomheden en hjemmeside med flotte billeder af etageboligheder, men det virker lidt industrielt, vurderer Annica Bjørnlund Maharaj.
”Hvorfor ikke vise, at de er bygningssnedkere, der laver et super flot stykke håndværk og bruger træet, som er sådan et smukt materiale? Generelt kunne de bruge de sociale medier såsom Facebook, Instagram og Pinterest meget mere aktivt med billeder og små beskrivelser af de opgaver, man har udført og er stolte af. Eller vise, at de har et godt kammeratskab på arbejdspladsen, for så vil mulige kunder tænke, at hvis de har den indstilling til hinanden, så smitter det også af på deres arbejde og kunderelationen,” siger Annica Bjørnlund Maharaj og fortæller samtidig, at hun også selv har lært en del af praktikopholdet:
”Det har styrket min faglige selvtillid og også følelsen af at være jobparat, fordi jeg har skullet arbejde så selvstændigt og samtidig videreformidle mit arbejde til nogen, som ikke har kendskab til akademisk arbejde på den måde. Og så har det givet mig kendskab til de vilkår en mindre virksomhed arbejder under – og et dybt indblik i det private erhvervsliv og de præmisser, der følger med,” siger Annica Bjørnlund Maharaj.