Tomme trusler for private, der bruge alt for billig arbejdskraft

Arbejdstilsynet gennemførte i sidste uge en aktion mod det byggeri, der foregår på de sjællandske villaveje.

Ved aktionens 22 besøg blev der fundet fem tilfælde, hvor udenlandske virksomheder enten havde lavet en mangelfuld anmeldelse eller slet ikke havde anmeldt sig til RUT, oplyser tilsynet.

– Aktionens resultater viser, at dem, der arbejder for private bygherrer, i flere tilfælde ikke overholder arbejdsmiljøreglerne. Vi så desuden eksempler på, at udenlandske virksomheder ikke var anmeldt i RUT, som de ellers har pligt til, siger Brian Brink Larsen, der er tilsynschef for social dumping i Arbejdstilsynet i en efterfølgende pressemeddelelse.

Og hos Dansk Håndværk er man ikke overrasket, men spørger igen om der nogen sinde gribes ind og rent faktisk gives bøder til private, der på den måde bruger ulovlig arbejdskraft, der ikke er registeret:

En trussel uden indhold
– Det er fint med kontrol. Men hvad sker der efterfølgende, når eksempelvis en privat villaejer hyrer udenlandske firmaer eller enkelthåndværkere, fordi de kan gøre arbejdet helt usædvanligt billigt. Bliver der rent faktisk givet bøder, lyder det fra direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

– Hver gang tilsynet har være på villavejene slutter deres pressemeddelelse med advarslen om at private, der bruger arbejdskraft, der ikke er opført i RUT, risikerer en bøde. Men vi hører aldrig, at der rent faktisk udstedes bøder. Det virker ærligt talt mere og mere, som er en trussel uden reelt indhold, lyder det fra arbejdsgiverdirektøren.

Tjek dokumentation for RUT
Arbejdstilsynet gør i sin pressemeddelelse efter sidste uges aktion som sædvanlig opmærksom på, at hvis man hyrer en udenlandsk håndværker til at arbejde i sin bolig, skal man se dokumentation for, at håndværkeren er anmeldt RUT. Også selvstændige håndværkere uden ansatte skal anmelde sig i RUT.

Pressemeddelelsen fra AT slutter også denne gang med formaningen om, at “hvis man ikke får den dokumentation, skal man give besked til Arbejdstilsynet senest tre dage efter, at arbejdet er gået i gang. Ellers kan man risikere en bøde”.