Spar ni procent: Lav generationsskifte inden nytår

– Er du ved at forberede et generationsskifte er det nu du skal sætte fart på. Der er nemlig mange penge at spare, hvis du kan nå det inden nytår. Det kan være afgørende for om virksomheden kan overleve.

Sådan lyder opfordringen fra direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen. Den kommer efter at skatteministeren i sidste uge meddelte, at skatten på at overdrage virksomheden til næste generation fra årsskiftet ikke som planlagt bliver 5 procent men sættes op til 15 procent.

– Virksomheder, der allerede er i gang med forløbet, bør hurtigst muligt kontakte deres revisor eller advokat for at aftale om planen kan færdiggøres inden nytår. Økonomi er altafgørende for familieejede virksomheder, når de skal videre til næste generation, forklarer direktøren. Og hver gang en lille, familieejet virksomhed må lukke, går der arbejdspladser tabt.

Og det kan få betydning for rigtigt mange ganske almindelige lønmodtagere. Ifølge rapporten ”Familievirksomheder i Danmark” af professorer Morten Bennedsen og Kasper Meisner Nielsen fra 2013 er 760.000 af alle privatansatte beskæftiget i en netop en familieejet virksomhed. Det svarer til 6 ud af 10.

Kan spare 9 procent
Skatten på ejerskifte er i år 6 procent. Næste år skulle den have været sat ned til 5, men istedet vil regeringen og dens støttepartier altså hæve den til 15.

– Forskellen for dem der kan nå at gennemføre deres planer i år er altså på hele 9 procent. Der er et ganske betydeligt beløb, når man tænker på, hvor svært det i forvejen er at få netop de familieejede virksomheder til at overleve, når ejeren går på pension. Så vores opfordring er at sætte fuld tryk på ændringerne, hvis der er nogen chance for at nå det inden skattestigningen til januar, lyder det fra Dansk Håndværk.

Fakta om de små og mellemstore virksomheder:
99 % af alle danske virksomheder er små og mellemstore virksomheder – også kaldet en SMV.

92 % af de danske eksportvirksomheder er små eller mellemstore virksomheder.
50 % af alle privatansatte arbejder i en SMV – ud af 1,4 mio. danskere får godt 700.000 deres løn betalt af en SMV.
35 % af omsætningen fra private virksomheder bliver skabt af SMV’erne – i kroner og øre svarer det til over 1.200 mia. hvert år.
34 % af alle nye job i Danmark bliver skabt af de danske SMV’er. Hvert år.
18 % – næsten 1/5 – af væksten i danske virksomheder bliver skabt ude i de mange SMV’er.
                                                                             Kilde: SMVdanmark

——————————

Medier kan få yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk