Små virksomheder vinder hvert andet EU udbud

Konkurrencestyrelsen har netop offentliggjort sin evaluering af den udbudslov, som Folketinget vedtog i 2016.

En væsentlig ændring i loven var dengang, at der skulle tages mere hensyn, så små virksomheder kunne være med, når det offentlige udbyder opgaver. Derfor er der i evalueringen et afsnit, der særligt fokuserer på virksomheder med under 50 medarbejdere.

Vind knapt hvert andet udbud
– De små virksomheder er dygtige. Evalueringen viser nemlig, at de samlet set vinder knapt halvdelen af alle danske EU-udbud – 38 procent af de offentlige kontrakter og omkring 50 procent af rammeaftalerne. Desuden vinder de i nogle tilfælde også relativt store kontrakter. Eksempelvis viser analysen at SMVerne vinder knap 20 procent af de offentlige kontrakter med en værdi på over 100 mio. forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Oven i det peger Konkurrencestyrelsens analyse på at SMVerne også arbejder som underleverandører på de større kontrakter og de formoder, at en del af de offentlige indkøb, der er under tærskelværdierne i udbudsloven, bliver leveret af små virksomheder.

Famciclovir is also used to treat returning herpes simplex infections of the skin and mucus membranes (mouth, anus) in people with human immunodeficiency virus (HIV) infection. You should not use alclometasone topical if you are allergic to it. Use of Alclometasone dipropionate cream and ointment is supported by results from adequate and well-controlled studies in pediatric patients with corticosteroid-responsive dermatoses http://www.aptekabezrecepty.com/. Detailed Avapro dosage information What happens if I miss a dose?

Stadigt for mange totalentrepriser
Men ifølge Dansk Håndværk er man ikke i mål endnu. Små virksomheder udgør nemlig knap 98 procent af det samlede antal danske virksomheder og står for ca. 34 procent af den samlede omsætning i det private erhvervsliv.

– Det er tilfredsstillende, at udbudsloven har gjort forholdene for SMVerne bedre. Men vi mener stadigt at for mange opgaver fra stat, kommuner og styrelser udbydes som totalentrepriser i stedet for at blive delt op i fagområder, så lokale virksomheder kan være med. Analysen viser, at de små virksomheder især vinder offentlige kontrakter med en relativt lav kontraktværdier. Når værdien er under 1 mio.  går knap hver anden kontrakt til en lille virksomhed. Det understreger at flere udbud bør deles op, så tallet kommer tættere på andelen af SMVere, fastslår arbejdsgiverdirektøren.


Yderligere oplysninger
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk

Tlf./sms: 29378488, e-mail: mf@dhv.dk