Ny dom: RUT registeret sættes under pres

Vestre Landsret har i en dom den 15. maj frifundet et polsk selskab, der arbejder i Danmark med udenlandske ansatte for i tre tilfælde ikke rettidigt at have givet oplysninger til Registeret for Udenlandske Tjenesteydere, det såkaldte RUT-register,

RUT-registeret er de danske virksomheder og lønmodtageres værn mod social dumping, hvor udenlandske ansatte underbetales i forhold til de danske aftaler.

Det polske selskab henviste til at de danske regler er i strid med EU-reglerne og kalder de oplysninger man kan se i RUT registeret for “dybt fortrolige”. Landsretten gav selskabet medhold i, at reglerne for så vidt angår den offentlige adgang for alle er i strid med reglerne om fri udveksling af tjenesteydelser.

Men da sagen er principiel er den sendt videre til højesteret.

– Vi mener, at det giver god mening, at der er offentlighed om registret, siger Dansk Håndværks direktør Morten Frihagen til Ritzau, i en omtale der har været bragt i de fleste af landets medier.

RUT-registeret skal nemlig også sikre blandt andre private mod uforvarende at bruge underbetalt arbejdskraft og dermed bidrage til social dumping:

– Kunder har også brug for oplysningerne, når de bruger en udenlandsk entreprenør. De har også et ansvar for at sikre sig, at entreprenøren har registreret sig, siger Frihagen ifølge Ritzau.