Ny dom: RUT registeret sættes under pres

Vestre Landsret har i en dom den 15. maj frifundet et polsk selskab, der arbejder i Danmark med udenlandske ansatte for i tre tilfælde ikke rettidigt at have givet oplysninger til Registeret for Udenlandske Tjenesteydere, det såkaldte RUT-register,

RUT-registeret er de danske virksomheder og lønmodtageres værn mod social dumping, hvor udenlandske ansatte underbetales i forhold til de danske aftaler.

Det polske selskab henviste til at de danske regler er i strid med EU-reglerne og kalder de oplysninger man kan se i RUT registeret for “dybt fortrolige”. Landsretten gav selskabet medhold i, at reglerne for så vidt angår den offentlige adgang for alle er i strid med reglerne om fri udveksling af tjenesteydelser.

Men da sagen er principiel er den sendt videre til højesteret.

– Vi mener, at det giver god mening, at der er offentlighed om registret, siger Dansk Håndværks direktør Morten Frihagen til Ritzau, i en omtale der har været bragt i de fleste af landets medier.

RUT-registeret skal nemlig også sikre blandt andre private mod uforvarende at bruge underbetalt arbejdskraft og dermed bidrage til social dumping:

– Kunder har også brug for oplysningerne, når de bruger en udenlandsk entreprenør. De har også et ansvar for at sikre sig, at entreprenøren har registreret sig, siger Frihagen ifølge Ritzau.

 

Nulstille kodeord
Venligst indtast din e-mail-adresse. Du får et nyt kodeord via e-mail.