Nu vanker der dagbøder for ikke at stå i RUT

Dansk Håndværk er tilfreds med at Folketinget i dag har ændret loven, så arbejdstilsynet fra 1. juli kan udstede dagbøder til udenlandske virksomheder, der nægter at anmelde sig i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

– Vi har i årevis krævet, at der blev grebet ind overfor udenlandske firmaer, der arbejder ulovligt i Danmark. Og hvis man ikke vil registrere sig i RUT-registret, er det et signal om at der er noget galt, siger direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Dansk Håndværk er arbejdsgiverforening for de små og mellemstore håndværksvirksomheder.

Reaktionen kommer efter at Folketinget i dag har vedtaget en ændring af loven, så arbejdstilsynet kan kræve at en virksomhed øjeblikkeligt tilmelder sig i RUT. Og sker det ikke, kan de udstede dagbøder til virksomheden.

Dansk Håndværk understreger, at alle udenlandske håndværkere og virksomheder er velkomne på det danske arbejdsmarked – men det skal ske efter reglerne:

– Vores medlemmer har stor glæde af både den udenlandske arbejdskraft og af at samarbejde med udenlandske koncerner på de store byggerier. Men når en virksomhed ikke vil tilmelde sig RUT-registret, er det et signal om at tingene ikke foregår på lige konkurrencevilkår i forhold til lønninger, skat, moms og alle de regler – blandt andet arbejdsmiljø – som de danske firmaer overholder, siger Morten Frihagen.

Arbejdstilsynet får med den nye lovændring hjemmel til at påbyde, at en udenlandsk virksomhed straks skal anmelde sig i RUT, hvis det konstateres, at virksomhederne ikke har overholdt den pligt de har til selv at gøre det. Hvis virksomheden fortsat ikke anmelder sig i RUT, kan den få daglige tvangsbøder, indtil anmeldelsen sker. Bøden er dagligt på mindst 1500 kroner.

Loven træder i kraft 1. juli 2018.

——————————————
Yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk