Ledere: Husk sikkerheden i varmen

Med udsigt til hedebølge og muligvis rekordvarme onsdag er det fristende at slippe af med noget af den varmeste beklædning mens man er på arbejde. Men husk sikkerheden, lyder rådet til lederne i landets bygge- og håndværksvirksomheder.

– Selv om håndværkere er vandt til at arbejde udendørs i sommervarmen, har de seneste uger været en prøvelse for de fleste. Og med udsigt til et par ekstra varme dage, kan det være fristende at slippe for noget af det varme udstyr mens man arbejder. Men medarbejdere og ledelse skal huske, at eksempelvis lange bukser, kan være vigtige for sikkerheden, og hjelm og sikkerhedssko stadigt er et krav i arbejdsmiljøreglerne selv om termometeret slår rekord, understreger direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

Der er faste regler for, hvilke temperaturer de ansatte må arbejde under, og hvad ledelsen skal gøre for at sikre at arbejdet ikke bliver for belastende i varmen.

– Men som en god leder kan man godt være ekstra fleksibel, for at hjælpe de ansatte, når temperaturen onsdag kommer helt op i det røde felt. Nogle steder kan man måske aftale at starte arbejde lidt tidligere og holde fri når varmen for alvor sætter ind. Man kan også være ekstra omhyggelig med at sørge for at de ansatte i pauserne i skyggen har rigeligt med koldt at drikke og naturligvis kan man slække på krav om at bære firmatøj, hvis det er for varmt.

De generelle regler om arbejdet på byggepladser og i produktionsvirksomheder beskæftiger sig hovedsageligt med gener i forbindelse med lave temperaturer i vinterhalvåret. Men der er også faste regler for arbejde i varmen, som man kan finde på arbejdstilsynets netside.

Men de generelle regler dækker ikke under særlige forhold som hedebølge.

I stedet giver tilsynet en række gode råd om, hvad man bør gøre når temperaturen stiger ekstraordinært på grund af vejret. De råd kan man finde her


Yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk