Kommuner dropper unødvendige garantier

Kommuner dropper at kræve garanti, når håndværksvirksomheder udfører mindre opgaver for dem. En stor lettelse, men flere skal med, lyder det fra virksomhedernes arbejdsgiverforening.

– Langt om længe ser vi en bevægelse mod at kommuner hæver grænsen for hvornår de kræver garantistillelser, når en lille virksomhed skal arbejde for dem. Det betyder, at ved mindre opgaver undgår virksomhederne helt det unødvendige besvær, fortæller direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Når en virksomhed skal udføre eksempelvis en byggeopgave for en kommune, har det tidligere været kutyme, at der skulle stilles sikkerhed via banken.

Tendens til rent bøvl
Men nu er tendensen klar. Adskillige kommuner har det seneste år flyttet grænser betydeligt opad. Det gælder blandt andet på Fyn, i Roskilde, Næstved og Århus og den udvikling får ros fra Dansk Håndværk, som de seneste fire år har opfordret politikerne til, netop at få løftet niveauet for, hvornår og hvor meget SMV’erne skal lægge på bordet, for at måtte arbejde for områdets skatteborgere.

– Vi har blandt andet rådet kommunerne til at se på, hvornår der overhovedet har være brug for de garantier, de kræver. Er det stort set aldrig, så er det jo rent bøvl at blive ved med forlange dem. Og vi kan se, at det netop har været den tanke, der lå bag et af de seneste eksempler, da en kommune løftede grænsebeløbet, forklarer direktøren.

Næstved kommunes forvaltning gjorde i februar selv opmærksom på, at det er meget sjældent at de har måtte bruge garantibeløbet. Derfor foreslog administrationen, at man hævede grænsen fra 500.00 til 1.000.000.

Skader lokale arbejdspladser
Men det er ikke alle steder i landet, at politikerne har fået reguleret beløbet. Derfor er opfordringen fra Dansk Håndværk til dem stadigt den samme:

– Kræver man stadigt garanti ved håndværkeropgaver på under 500.000 så opfordrer vi kommunalpolitikerne til at få set på det snarest. I øjeblikket ser det ud som om de fleste vælger at lægge sig helt oppe omkring en million, før de forlanger at håndværksmesteren skal i banken. Men der er endnu steder hvor politikerne ikke har fået reguleret op til det niveau – og det skader de lokale arbejdspladser, forklarer direktør i dansk Håndværk Morten Frihagen.

——————————————-
Yderligere oplysninger:
Morten Frihagen, Direktør i Dansk Håndværk, tlf / sms.: 29 37 84 88, mail: mf@dhv.dk
Foto af til fri brug kan downloades fra www.dhv.dk under nyheder