Gråspurvene er stadigt glade for de fleste villaejere

Er dit hus fornuftigt isoleret og uden utætheder og fejl, der koster på varmeregningen? “Ja – sådan nogenlunde”, vil de fleste svare. Men sandheden er sandsynligvis en helt anden. For selvom undersøgelser viser, at de fleste anser deres bolig for at være nogenlunde velisoleret, kan selv en beskeden indsats forbedre langt de fleste villaers energiforbrug, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen:

– Når vi skal være helt ærlige, så kender de fleste jo godt det med at det suser ind ved kælderdøren. Så klæber vi en tætningsliste på, men efter nogle måneder er den gal igen. Og sådan er det nok flere steder. Der er lidt koldt i entreen, fordi loftslemmen ikke er isoleret og det trækker ind ved vinduet i værelset ovenpå. Hvorfor ikke få lavet det ordentligt, så det holder og samtidig vide, at udgiften spares hjem mange gange i de kommende år, lyder det.

Halvdelen af alle villaer kan spare
For nogle år siden viste en test, at de fleste ældre huse har så mange små utætheder, at det tilsammen svarer til, at der er et hul i gavlen på størrelse med en fodbold, hvor vinden suser ind. Og selv om kulden mest mærkes på loftværelset, i gangen eller i kælderen, så er det stadigt varmen fra stuen, der i sidste ende lukkes ud til gråspurvene:

– Hvis man ikke indenfor de seneste 10 år har fået lavet en gennemgang af huset, så er der stor sandsynlighed for, at der er penge at spare. Før 1961 var der ingen krav til isolering, når man byggede et hus. Derefter kom der minimumsregler, men først i 1979 blev der stillet konkrete krav om isolering i nybyggerier. Reglerne er strammet flere gange siden, så resultatet er, at et ældre hus med et energimærke i den lave ende af skalaen bruger 8-10 gange så meget energi, som et nybygget. Og det er derfor det undrer mig, at de lokale håndværkere ikke bliver kimet ned af villaejere, der vil have dem til at gå huset igennem for de åbenlyse småfejl, der er så nemme at få bugt med, forklarer Morten Frihagen.

Indenfor det seneste år har en del ejere skiftet til en billigere opvarmningsform, fordi vi skulle udfase russisk gas. Men udgifterne kan komme yderligere ned. Erfaringerne viser nemlig, at der i et ældre hus kan spares 10-30 procent på varmeregningen blot ved at rette simple fejl. Samtidigt stiger boligens værdi som gennemsnit med 50.000 kroner for hvert trin den rykker op på energiskalaen.

Fakta om boligers isolering

  • Boliger opført før 1961 var ikke underlagt krav om isolering eller energiforbrug
  • I 1961 blev der første gang stillet krav om isolering af enkelte dele af nyopførte boliger
  • Efter oliekrisen i 1979 blev kravene til isolering af nybyggerier strammet
  • Først i 1998 blev der stiller skrappere krav til isoleringsgraden af boliger
  • I 2006 skærpede man reglerne yderligere med krav om at forbruget kun måtte være 3/4 af huse opført før 2006.

(Kilde: Bolius)


Yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk

Foto af gråspurve til fri brug (Ingen ophavsret) – Klik her for at åbne stort format.