Ny lov vil give bedre barselsdækning

– Udmærket initiativ, der vil gøre det lettere at være selvstændig.

Sådan lyder det fra Dansk Håndværk efter at regeringen har meddelt, at den vil lade selvstændige blive omfattet af barsel.dk, så de udover barselsdagpenge også kan få større økonomisk sikkerhed til eksempelvis at dække faste udgifter i virksomheden mens de er på orlov.

Lovforslaget, der betyder at selvstændige vil kunne får op til 31.000 kr. månedligt, mens de holder barsel, sendes i høring den 4. september, men der tegner sig på forhånd et flertal for beslutningen.

– At starte egen virksomhed kræver rigtigt meget i de første år. Blandt andet en arbejdsuge, der siger spar-to til det de fleste lønmodtagere ville acceptere. Og det går ud over familielivet. Så lige netop der, er det godt at man vil give selvstændige bedre vilkår, siger direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Han understreger, at ændringen forhåbentlig også vil betyde, at flere unge tør tage springet fra ansat til selvstændig.

Dækning fra 1. januar
Barsel.dk er en fælles udligningsordning, som alle private arbejdsgivere indbetaler til, hvis ikke de er med i en overenskomstfastsat udligningsordning. Arbejdsgiverne kan få refusion til at dække lønudgifterne til medarbejdere på barsel.

Forslaget lægger op til, at selvstændige skal indbetale til ordningen fra oktober næste år, men få kompensation allerede fra april, hvis de går på barsel – med tilbagevirkende kraft til januar 2021.

Regeringen vil fremsætte lovforslaget i november, så det kan træde i kraft til januar. Det er partierne bag finansloven for 2020 (S, RV, SF, EL og ALT) der på forhånd er enige om forslaget.

——————————————
Yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29378488, e-mail: mf@dhv.dk