Videoserie skal hjælpe, hvor folkeskolen svigter

Det er svært at få unge til at vælge en faglig uddannelse. En af årsagerne er, at de ikke får tilstrækkelig viden og inspiration om, hvordan arbejdet som tømrer, murer, vvs-installatør eller snedker foregår.

Men nu bliver det lidt lettere for Lars og Lotte i 8. eller 9. klasse. Dansk Håndværk viser med en række videoer nemlig de unge, hvad lærlingene laver og hvordan samarbejdet med deres læremester foregår i en ganske almindelig dagligdag. Og dem kan folkeskolens elever i fred og ro se på deres computer derhjemme.

FAKTA OM FILMENE:

  • Filmene produceres af Byggefilm.dk og Chroma Film ApS
  • De er deres bidrag til projekt Lærlingenes Hus på Bornholm
  • Selskaberne følger projektet og tilføjer løbende nye episoder
  • Projekt Lærlingenes Hus støttes af Realdania
  • Man kan se filmene på www.laerlingeneshus.dk/nyheder

– Det er situationer fra dagligdagen, hvor lærlingene skal løse en konkret opgave. De har fået tegninger, som de går ud fra og når de er i tvivl, spørger de den svend, de arbejder sammen med. Filmene giver et rigtigt godt indtryk af, hvordan en typisk hverdag ser ud og hvad man laver, fortæller konsulent i Dansk Håndværk Mads Okking.

Ind til videre kan de unge se fire forskellige film, hvor tømrer-, snedker-, murer-, elektriker- og vvs-lærlinge arbejder sammen om den indvendige istandsættelse af et hus. De sætter vægge op, reparerer lofter, murer op til badeværelse, trækker nye elkabler og vvs-lærlingene opdager et problem, da de skal sætte den nye håndvask op.

– Jeg kan se, at det ligner den dagligdag jeg havde, da jeg var lærling. Det er meget tæt på virkeligheden, så jeg tror at det vil være god inspiration til skoleelever, der er nysgerrige. Problemet er jo at folkeskolen slet ikke viser Lars og Lotte, hvor fedt det er at være håndværker. Og hvis deres forældre ikke er håndværkere, så er det svært for dem at få en ide om, hvad det vil sige at være i lære. Det hjælper de små film forhåbentlig med, siger Mads Okking.

Foto – klik for at åbne i stor udgave:
Stolperne passer ikke helt, da de to lærlinge, Magnus Andersen fra tømrervirksomheden M. Mathiesen i Hellerup og Sebastian Thomsen fra virksomheden Lebæk i Aarup på Fyn, sætter vægge og lofter op. Men de finder hurtigt den rigtige løsning.