Hvad er kvalitet i byggeriet? Hvordan kan vi blive bedre til at sikre kvaliteten i det, vi bygger og renoverer? Og hvad skal der til for, at vi fremover er villige til at betale for kvalitet og en mere bæredygtig adfærd i byggeriet? Det er et par af de spørgsmål, Dansk Håndværk er med til at diskutere på årets Folkemøde.
Dansk Håndværk har med Lærlingenes Hus i Allinge en særlig tilknytning til Bornholm. Derfor giver det ekstra god mening at lægge vejen forbi Folkemødet. Se her, hvor og hvornår Dansk Håndværk har taletid.
Er der en klimaaktivist til stede?
Arrangør: Realdania
Torsdag den 15/6-23 kl. 15.00-15.00:
Fra Dansk Håndværk deltager udviklingskonsulent Mads Okking
Vær med, når Ane Cortzen tager os med i en diskussion om nutidens og fremtidens omdannelser og renoveringer af ældre arkitektur, om formsprog og ny æstetik og ikke mindst vigtigheden af, at vi tænker i bæredygtige og klimavenlige løsninger. Vi er nemlig nødt til at se på, hvordan vi sammen kan gøre byggebranchen mere klimavenlig. Det kræver ændringer i vaner og forventninger, og det kommer til at kræve, at vi ændrer vores syn på, hvad der er æstetisk smukt eller rigtigt.
Læs mere: Er der en klimaaktivist til stede?
Den glemte bæredygtighed
Arrangør: Teknologisk Institut
Fredag den 16/6-23 kl. 14.30-15.30
Fra Dansk Håndværk deltager direktør Morten Frihagen
Når vi taler om bæredygtighed i byggebranchen er der et ord, vi ofte glemmer! Kvalitet! Kvalitet er lig med holdbarhed og lang levetid – som er oversete parametre i bæredygtigheden! Ifølge Realdania rives der årligt 2-3 mio. m2 ned. Det vurderes, at byggeri fra før 1950 har størst ressourcepotentiale, fordi der er brugt materialer med stor holdbarhed og uden miljøskadelige stoffer samt bygget på en måde, så materialerne kan skilles ad og genbruges – i langt højere grad end i dag. Samtidig skønner Byggeskadefonden, at omkring 10 procent af den årlige værdi af byggeproduktionen går til udbedring af svigt, fejl og mangler i alle faser af et byggeris opførelse og drift. Fejl koster dyrt økonomisk, men også i det vigtige klimaregnskab! Kom med, når vi diskuterer: Hvad er kvalitet i byggeriet? Hvordan kan vi blive bedre til at sikre kvaliteten i det, vi bygger og renoverer? Og hvad skal der til for, at vi fremover er villige til at betale for kvalitet og en mere bæredygtig adfærd i byggeriet?
Læs mere: Den glemte bæredygtighed
De kloge hænder taler – vi skaber vores bæredygtige fremtid
Arrangør: Tietgenfonden & Nordea-fonden
Fredag den 16/6-23 kl. 18.00-18.45
Fra Dansk Håndværk deltager udviklingskonsulent Mads Okking
Hvordan sikrer vi kvalitet i erhvervsuddannelserne med attraktive, fremtidssikrede uddannelser med bæredygtighed som fundament? Erhvervsuddannelseseleverne holder bogstaveligt talt fremtiden i hænderne. Men eleverne melder om lærermangel, forældet udstyr, skæv kønsfordeling og faldende elevtal, som yderligere udhuler økonomien. Nu giver Nordea-fonden og Tietgenfonden de unge mikrofonen! Et ungepanel med erhvervsskoleelever, som har bygget dele af Verdensmålenes Plads, lærlinge fra foreningen ’Lærlinge for Bæredygtighed’, Erhvervsskolernes Elevorganisation og Boss Ladies giver deres bud på både udfordringerne og løsningerne. Herunder hvordan et større fokus på bæredygtighed kan fremtidssikre uddannelserne og øge attraktiviteten. Til at modtage og kommentere på de unges idéer har vi et lytte-panel sammensat af dem, der har magten til at påvirke uddannelserne, den politiske dagsorden samt aftagerne af elever i erhvervslivet.
Læs mere her: De kloge hænder taler – vi skaber vores bæredygtige fremtid