Byggeansøgning for mindre opgaver er blevet en tidsrøver

Det er blevet så kompliceret, at det nærmest er umuligt for almindelige borgere at ansøge om tilladelse til at bygge en simpel carport. Og hvis blot materialevalg eller udformning i en mindre byggeopgave afviger fra standardløsningerne, må selv garvede håndværksvirksomheder bruge urimeligt lang tid på opgaven, lyder det fra Dansk Håndværk.

– Ansøgningen skal vise, at betingelserne i bygningsreglementet er opfyldt, men når borgerne selv forsøger at ansøge, stopper festen for de fleste. De havner i et virvar af krav om oplysninger og dokumentation, fordi man på en gang forsøger at dække alle byggerier fra carporten til et fire etagers boligkompleks. Og derfor må de have deres håndværker til også at tage sig af papirarbejdet, forklarer direktør i arbejdsgiverforeningen Morten Frihagen.

Det spændende byggeri tabes
Dansk Håndværk bakker dermed op om Arkitektforeningen, der inden sommerferien lavede en medlemsundersøgelse af konsekvenser af de indviklede regler. Den viste entydigt, at kompleksiteten lægger hindringer i vejen for, at kunderne vælger det unikke og smukke til fordel for standardiserede løsninger.

– Vores bygninger bliver præget af klodsede standarder, der kan ansøges om på rutinen, fordi dokumentationen blot skal gentages igen og igen. Vi uddanner jo dygtige håndværkere og arkitekter, fordi vi vil have godt, sikkert og alsidigt byggeri, men vi hører også fra håndværksvirksomhederne, at de skal bruge urimeligt lang tid i en jungle af dokumentationskrav. Fortsætter det, risikerer vi at vores boliger bliver kedelige, fordi vi mister de spændende, anderledes og klimavenlige løsninger, lyder det fra direktøren.

Opdeling er løsningen
Ifølge arbejdsgiverne bør der derfor skabes to spor for byggeansøgninger. En forenklet ansøgning, der er tilpasset simple byggerier som eksempelvis mindre boliger, tilbygninger, carporte og så videre, mens de større og komplicerede byggeopgaver fortsat dækkes af en anden og mere dybdegående tilgang.

– Jeg er sikker på, at en opdeling også vil blive hilst velkommen hos kommunerne, som får lettere ved at behandle de mange ansøgninger om mindre byggerier. Samtidigt vil det give dem luft til at få ventetiderne på byggeansøgninger bragt ned, vurderer direktøren.

———————————-
Yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk

Klik for stort foto til fri brug.