5 initiativer, der kan hjælpe SMV’er gennem krisen

SMVdanmark efterlyser flere initiativer, der skal hjælpe erhvervslivet igennem corona-krisen. De små og mellemstore virksomheders organisation fremhævede forleden særligt fem initiativer, som politikerne bør gennemføre, hvis vi skal undgå at COVID-19 bliver årsag til virksomhedslukninger.

Nogle af forslagene er nu gennemført, men flere skal til for at afbøde de mulige konsekvenser for erhvervsliv og samfund:

1. Finanstilsynet må ikke forhindre banker i at forlænge kreditter

Finans Danmark har opfordret bankerne til at forlænge kreditter og lån for SMV’er presset af COVID-19. Tilsyn og regler må ikke forhindre denne nødvendige fleksibilitet, derfor skal Finanstilsynet udvise den nødvendige fleksibilitet.

2. Suspension af arbejdsgiverbetalte sygedage

Arbejdsgivere betaler løn under sygdom i de første 30 dage, før de får refusion af sygedagpenge, og derved deler regningen med staten. I SMV’er har det forholdsvis større betydning og økonomisk belastning at betale for ikke-produktive medarbejdere under sygdom eller karantæne.

3. Betalingsfrister for B2B for at sikre likviditet

Det største dræn på SMV’ers likviditet er lange betalingsfrister, hvor aftagere udskyder betalingerne af SMV’erne i deres forsyningskæde for selv at forsvare deres likviditet. Dette var meget udbredt under seneste finanskrise, og en forstærkelse af denne tendens vil lukke SMV’er. For at undgå dominoeffekter hvor økonomiske udfordringer sendes videre til små virksomheder skal dette reguleres.

4. Sygedagpenge til selvstændige

Selvstændige, der rammes af karantæne eller sygdom og derved ikke har mulighed for at arbejde, skal understøttes økonomisk med sygedagpenge. Selvstændige har 14 dages karantæne på sygedagpenge, dette bør nedsættes til 0 dage i tilfælde af COVID-19-karantæne eller -sygdom.

5. Udskydelse af moms og skatteindbetalinger

Under finanskrisen udskød man indbetalingerne af moms og skat, dette bør gøres igen for ikke, at staten yderligere dræner økonomien i pressede virksomheder.

Som medlem af Dansk Håndværk er du indirekte også medlem af SMVdanmark og du kan derfor frit benytte en lang række af de tilbud, som de giver.