Hvem skulle tro at et gammelt hus på Bornholm, gennem restaurering og genopførelse med sit oprindelige stråtag, ville sætte vedvarende spor for fremtidens byggeri. Men sådan blev det. Takket være forskning fra Den Kongelige Arkitektskole og DTU, blev Dansk Håndværks projekt Lærlingenes Hus et eksempel, der dokumenterer, at renovering ofte er mere klimavenligt end nybyggeri.
Men hvis bæredygtighed og ressource effektivitet på den måde skal blive fremtiden, kræver det nytænkning inden for både arkitektur og byggeri, lyder det fra arbejdsgiverne
– Vi skal beslutte om vi som hovedregel fortsat skal satse på nybyggeri eller er det på tide at omfavne renovering som vejen frem. Vi ved at kravene i bygningsreglementet om LCA-analyser og CO2-ækvivalenter, bliver strammet i 2025, 2027 og 2029. Derfor er byggebranchen nødt til at forberede sig på, at ressource effektivitet og miljøhensyn ikke længere er et valgfrit tilvalg, forklarer Mads Okking, der er Dansk Håndværks ekspert i renovering og bevaringshåndværk.
Der bliver LCA-analyser et af de værktøjer, branchen skal bruge for at understøtte omstillingen og det gode materialevalg. Analyserne giver en dybere forståelse af materialernes og byggemetodernes miljøpåvirkning og understreger vigtigheden af genbrug og genanvendelse.
Evnen forpligter
– Som udtrykket evnen forpligter antyder, har alle et ansvar for at udnytte deres evner og muligheder på en ansvarlig måde. Men håndværkeres naturlig viden om materialevalg, kan kun udnyttes, hvis de får de rigtige værktøjer og uddannelse. LCA-analyserne er vigtige, men hvis branchen skal kunne opfylde de nye krav, skal de være lette at bruge og ikke fremstå som en udfordring.
En anden udfordring bliver det tværfaglige samarbejde. Det bliver essentielt for at tackle den komplekse opgave, der følger med de kommende krav. Den grønne omstilling i byggebranchen handler nemlig om mere end materialer og energieffektivitet – det handler også om, hvordan de forskellige faggrupper arbejder sammen, understreger Mads Okking.
Byggebranchens som et orkester
– En byggeplads er som et orkester, hvor alle skal spille den samme melodi. Det kan godt være at tagdækkerne, ligesom paukerne, er placeret bagerst blandt musikerne, men uden dem går helheden tabt. Alle er lige vigtige og alle skal spille sammen, hvis vi skal nå resultatet. I Dansk Håndværk prøver vi at løse dem udfordring med et samarbejdsværktøj, der tager fat på den byggebranchen “silo-mentalitet”, hvor hver faggruppe ofte arbejder isoleret fra de andre.
Men for byggebranchen betyder udviklingen ifølge Mads Okking, at der også er mange andre grunde til, at vi bør vælge renovering fremfor nybyggeri, hvor det er muligt.
Renovering giver nemlig mulighed for at genbruge eksisterende strukturer, minimere affald og reducere energiforbruget. Det er en økonomisk fornuftig løsning, som er med til at bevare vores kulturarv og historiske bygninger. At renovere gamle bygninger bevarer ikke alene arkitektoniske mesterværker, det fortæller også historier og skaber forbindelser til den fortid, som er en del af vores kulturelle identitet.
– Ældre huse, teknikker og materialer taler direkte ind i nutidens dagsordenen. At genopdagelse og værdsættelse af fortidens visdom er ikke kun en nostalgisk tendens – det er et konkret skridt mod en mere bæredygtig fremtid. Det er selvfølgeligt ikke nyt for en håndværker, der arbejder med stråtag, at vi ved at integrere traditionelle metoder og materialer i moderne byggeri kan skabe bygninger, der ikke kun er miljøvenlige, men også bærer en rig historie og kulturel betydning. Der erkendelse breder sig nu til mange andre dele af byggebranchen.
——– OVENSTÅENDE ER EN PRESSEMEDDELELSE FRA DANSK HÅNDVÆRK ———
Yderligere oplysninger:
Mads Okking, konsulent i Dansk Håndværk
Telefon og SMS 31 10 22 09
Mail: mo@dhv.dk