Nu kommer de hårde fakta om byggeriets spild på bordet

I foråret tog en række små og mellemstore virksomheder fat på opgaven med at reducere det alt for store spild, der opstår, når der bygges og renoveres.

Det skete i marts med første del af en tretrins raket, hvor håndværksmestre fra hele landet arbejdede sammen om at identificere og finde løsninger til, hvordan de fejl i byggeprocessen, som fører til unødig brug af materialer og tid, kan minimeres.

Nu skydes andet trin i forløbet af, og her kommer de barske fakta om spildet på bordet.

Flagskibet bag forskning i byggeriet
Efter ønske fra deltagerne har Dansk Håndværk, der står for arrangementet, nemlig inviteret seniorforsker Niels Halvor Bertelsen fra Build på Aalborg Universitet. Han har deltaget i udarbejdelsen af den omfattende rapport, der har påvist, at man på grund af fejl, manglende kommunikation imellem aktørerne i et byggeprojekt og dårlig koordinering af arbejdsprocesserne hvert år spilder, hvad der svarer til mellem 10 og 30 procent af branchens samlede omsætning.

– Aalborg Universitet og Build er jo blevet flagskibet i den forskning, som kan hjælpe os med at effektivisere byggeriet. På kickoffmødet i marts havde deltagerne mange spørgsmål til rapportens kortlægning af spild. Derfor giver vi dem nu direkte mulighed for at drøfte problemerne med en af dem, der ved allermest om de hårde fakta bag tallene, forklarer Dansk Håndværks direktør Morten Frihagen.

Behov for dagligdags løsninger
På mødet får håndværksmestrene også mulighed for at udveksle de erfaringer, de har gjort i månederne siden den første workshop i marts. Formålet er nemlig at holde løsningsforslagene så tæt på virksomhedernes dagligdag som muligt.

– Siden vores første møde har håndværksmestrene jo været en del af diverse byggeopgaver, og jeg er sikker på, at problemstillingen har ligget i baghovedet hos dem. Så når vi nu mødes igen, regner jeg med, at deltagerne har bemærket flere dagligdags situationer, hvor der opstår spild. Men jeg håber også, at nogle har fundet konkrete løsninger, som andre kan have glæde af, forklarer Morten Frihagen.

Større indtjening og lavere klimaaftryk
Ved at udveksle viden om både årsager og løsninger, håber Dansk Håndværk, at de kan hjælpe virksomhederne med at opbygge rutiner, som kan styrke deres økonomiske bundlinje samtidigt med at man reducerer branchens klimaaftryk.

Netværksmødet om fejl- og spild i byggeriet afholdes hos Dansk Håndværk den 4. september, men sendes også live via nettet, så håndværksmestrene kan deltage on-line fra deres virksomhed, hvis de ønsker det.

Se mere om mødet og deltagelse her

——————————————————————————–
OVENSTÅENDE PRESSEMEDDELELSE FRA DANSK HÅNDVÆRK:
Yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk: Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk
——————————————————————————–