Snestorm, voldsom vejr eller spejlglatte veje. Så går både medier og de instanser, der står for trafikken nemt i selvsving. Formuleringer som: Du bør blive hjemme, fraråder udkørsel og arbejd hjemmefra bliver brugt i flæng.
Men må medarbejdere blot blive hjemme fra arbejde, hvis vejret volder problemer?
– Nej, lyder det fra chefjurist i Dansk Håndværk Susanne Oldenburg.
Du må selv betale
– Det kan være fysisk umuligt at komme frem, fordi veje er lukkede eller tog og busser ikke kører. Men man skal have forsøgt at komme af sted, også selv om medier og vejpersonel gør meget ud af historier om vejret, forklarer hun.
Hun understeger derfor, at det er vigtigt at medierne tænker sig om, når de bliver grebet af situationen og rydder sendefladen for at bringe historier om vejret. Det er nemlig den ansattes ansvar at møde på arbejde. Og når vejudsigten lover sne eller storm, så bus og tog bliver indstillet, bør man på forhånd have forsøgt at finde andre måder at komme frem på. Må man give op, kommer man desuden selv til at betale for de manglende timer, med mindre man kan aftale et alternativ med sin arbejdsgiver.
Det kan være umuligt
– Selvfølgeligt kan det blive så slemt, at det ikke kan lade sig gøre at komme frem til arbejdsstedet. I den situation er det vigtigt, at man kontakter sin arbejdsgiver. De fleste chefer vil jo være forstående og i nogle jobs kan man derfor aftale at arbejde hjemmefra. Det er dog de færreste håndværkere, der kan vælge den løsning, fordi de jo arbejder fysisk på eksempelvis en byggeplads. De kan i stedet bede om lov til at bruge en feriefridag, afspadsere eller arbejde over på et andet tidspunkt, lyder rådet fra chefjuristen.
——————————————
Yderligere oplysninger hos:
Susanne Oldenburg, Chefjurist i Dansk Håndværk
Tlf: 32630470 E-mail: swo@dhv.dk
LÆS OGSÅ
Sne og frost kan stoppe arbejdet på byggepladserne – men hvad er reglerne