Som boligejer skal man være opmærksom på, at der gælder nogle særlige regler, der skal overholdes, når man får udført asbestarbejde på sit hus. Dansk Håndværk har derfor udarbejdet en vejledning til boligejere. Vejledningen kan fx benyttes af håndværksvirksomheder, når der gives tilbud, der omfatter asbestarbejde.
Download informationen her
som du kan vedhæfte til en mail eller printe
Hvad er asbest?
Asbest er en gruppe af naturligt forekommende mineraler, der tidligere blev brugt i byggematerialer og industrielle produkter på grund af dets varmebestandighed og holdbarhed. Indånding af asbestfibre kan medføre alvorlige sundhedsproblemer.
Hvor findes asbest?
Asbest kan findes i bygninger og materialer opført før 1990, herunder:
- Tagplader, isolering og loftplader.
- Væg- og gulvbelægning.
- Fliseklæbere og fugemasse.
På asbest-huset.dk kan du på et klikbart billede få vist, hvor i boligen, der typisk gemmer sig asbest.
Regler om håndtering af asbest
Fra. 1. januar 2025 er det et lovkrav, at asbestarbejde skal udføres af et firma, der har autorisation. Undlader man dette, får man en bøde. Det er kun ”kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter”, der ikke er omfattet af lovkravet om autorisation.
Læs mere på at.dk/arbejdsmiljoe/asbest
Anmeldelse til Arbejdstilsynet
Der er pligt til at anmelde asbestarbejde til Arbejdstilsynet. Anmeldelse skal foretages på Arbejdstilsynets hjemmeside under ’Selvbetjening’.
Læs mere på at.dk/selvbetjening/anmeld-asbest
De fleste boligejere kan se, om der er registeret asbest i deres bygninger.Søg på din adesse i BBR-registeret sik.dk/registre/autorisationsregister |
Foranstaltninger ved asbestarbejde
1. Forundersøgelse
En grundig forundersøgelse er afgørende for at identificere asbestholdige materialer. Undersøgelsespligten gælder også for private, der vil udføre arbejde, reparation og vedligeholdelse, hvis der er den mindste mistanke om asbestforekomst, og det er der i huse, der er
bygget/renoveret før 1990.
Læs mere på at.dk/arbejdsmiljoe/asbest/asbest-i-arbejdsmiljoeet/forundersoegelse-for-asbest
2. Sikkerhed under arbejdet
Arbejdshygiejniske foranstaltninger: Det er et krav, at der opstilles en miljøvogn, som tilsluttes et godkendt afløb. Miljøvognen skal indeholde to separate omklædningsrum, der er adskilt af et baderum. Færdsel mellem de to omklædningsrum må kun ske gennem badet.
Nødvendigt udstyr: Arbejdet skal udføres med åndedrætsværn, engangsovertræk uden på tøj og korrekt værktøj for at minimere frigivelse af fibre.
Rengøring: Der er krav om rengøring og kontrol før afslutning af asbestarbejde.
Læs mere på at.dk/arbejdsmiljoe/asbest/asbest-i-arbejdsmiljoeet
3. Fjernelse og bortskaffelse:
Det er som hovedregel kun autoriserede fagfolk, der må fjerne og bortskaffe asbestholdige materialer.
Læs mere at.dk/arbejdsmiljoe/asbest/asbest-i-arbejdsmiljoeet/haandtering-af-asbestholdigt-affald