I god tid før en virksomhedsejer overvejer at holde op gælder det om at lægge planer for firmaets fremtid. Det kan for eksempel være, at en af de dygtige svende er udset til at skulle tage over. Men hvornår skal man tale med en ansat om den mulighed, og hvad nu hvis det pludseligt er for sent, fordi den ansatte har fundet et andet arbejde.
Det har Thomas Fagerberg, der driver tømrervirksomheden Fagerberg i Rødovre faktisk netop oplevet.
Om virksomheden:Fagerberg Tømrerfirma er en mindre tømrervirksomhed med mange års erfaring inden for faget med både erhvervskunder og private husejere. Opgaverne rækker over nybyggeri og renoveringer – fra de store og komplicerede opgaver til de små og enkle. Virksomheden er beliggende i Rødovre men dækker hele Storkøbenhavn og Nordsjælland |
– Jeg havde en svend, der var interesseret i at blive selvstændig. Så vi havde i lang tid talt om at han kunne overtage virksomheden på et tidspunkt. Han skulle køres i stilling og vi havde netop aftalt at han blandt andet skulle på et ejerlederkursus i Dansk Håndværk. Men åbenbart skiftede han mening og her midt i sommerferien sagde han lige pludseligt op, fortæller Thomas Fagerberg.
Ville gå i baggrunden som mentor
Der var ellers lagt op til den helt rigtige proces ved et ejerskifte. Med en dygtig medarbejder og god tid til at han stille og roligt fik mere og mere indflydelse, mens Thomas Fagerberg over en fire-fem års periode efterhånden skulle træde i baggrunden med hjælp, hvis der opstod problemer.
– Vi er jo en lille virksomhed og jeg mener at jeg havde gjort det rigtigt. Det var jo meningen at vi skulle køre sideløbende mere og mere over nogle år, hvor jeg efterhånden gik i baggrunden. Men måske var det i for god tid, og det ærgrer mig. For det er jo en ideel måde at blive selvstændig på. Man kommer jo meget lettere i gang end hvis man skal starte fra bunden, vurderer Fagerberg, som selv har ønsket at han havde haft den mulighed som ung tømrer.
Find svenden og send ham på lederkursus
Selv om processen altså er kørte lige efter bogen, men alligevel gik galt til sidst, har han et godt råd til andre af Dansk Håndværks medlemmer, der går med de samme tanker:
– Set i bakspejlet var han måske lidt for ung – måske skal man være lidt mere moden for at kunne træffe beslutningen om at ville være selvstændig. Men det var netop derfor jeg have tænkt, at det skulle ske over en årrække. Så overvej en medarbejder der er lidt ældre og send ham så på et ejerlederkursus, lyder rådet fra Thomas Fagerberg.
Men planen om et ejerskifte til en dygtig svend ikke opgivet.
– Der er stadigt god tid, og der skal nok komme en, der er interesseret og som er den helt rigtige. Jeg tror da stadigt det kan lade sig gøre på den ene eller anden måde.
Lyt til mere fra interviewet med Thomas Fagerberg i ovenstående lydfil.
Fortæl os en god historie – så fortæller vi den videreArtiklen er en del af serien “Fortæl os en god historie….” Din virksomhed kan også være med. Har du en sjov, spændende, lærering og positiv historie, så klik her er læs mere Andre artikler i serien: |