Få styr på reglerne om handicappede medarbejdere

Som virksomhed har I en særlig tilpasningsforpligtelse i forhold til medarbejdere, der har eller udvikler et handicap under ansættelsen. Formålet med denne forpligtelse er at fastholde en medarbejder med et handicap på arbejdsmarkedet. Tilpasningsforpligtelsen står ved magt, medmindre det udgør en uforholdsmæssig stor byrde for virksomheden.

Samtidig er handicappede medarbejdere særligt beskyttet mod opsigelse på lige vilkår med andre beskyttede grupper som gravide/barslende, lærlinge, og tillids-/arbejdsmiljørepræsentanter.

Hvornår er der tale om et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand?

Ifølge EU-domstolen skal begrebet “handicap” fortolkes således, at det omfatter langvarige begrænsninger som følge af bl.a. fysiske, mentale eller psykiske skader, som i samspil med forskellige barrierer kan hindre den berørte person i fuldt og effektivt at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre arbejdstagere. Der kan for eksempel være tale om et handicap, hvis særlige hjælpemidler er nødvendige for, at en person kan varetage sit arbejde.

Bevisbyrden er tung at løfte

Sager om usaglig opsigelse for b.la. handicappede medarbejdere er særligt vanskelige for virksomhederne, da der i forskelsbehandlingsloven opereres med en såkaldt delt bevisbyrde.

Denne regel forudsætter, at det er medarbejderen der skal påvise såkaldte “faktisk omstændigheder” for en påstået forskelsbehandling, hvorefter virksomheden skal kunne afkræfte dette. Praksis viser dog, at bevisbyrden kan være særlig svær på arbejdsgiversiden, og at der en lav grænse for, hvad der anerkendes som faktiske omstændigheder på lønmodtagersiden.

Derfor anbefaler vi i Dansk Håndværk et forsigtighedsprincip, hvor det skal være klart og dokumenterbart, at opsigelsen har en saglig begrundelse. Niveauet af godtgørelser ved brud på forskelsbehandlingsloven er høje, typisk mellem 6-9 måneders løn.

En fleksjobber kan muligvis være handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand

En del af Dansk Håndværks medlemsvirksomheder har ansatte i fleksjob, og Dansk Håndværks jurister svarer ofte på spørgsmål om ansættelse af fleksjobber.

For at man kan blive tilkendt fleksjob, skal der være tale om en varig funktionsnedsættelse, og så er der nødvendigvis ikke så langt til definitionen af handicap som beskrevet ovenfor.

Virksomheder, der har eller påtænker at ansætte en fleksjobber, skal derfor være særligt opmærksom på, at den medarbejder, de er ved at ansætte, kan være handicappet i lovens forstand og dermed har en særlig beskyttelse, hvis det på sigt skulle blive nødvendigt at opsige medarbejderen. Og der vil samtidig være en særlig tilpasningsforpligtelse som fx tilpassede arbejdsmønstre, tilpasset opgavefordeling eller nedsættelse af arbejdstiden.

Højesteret har taget stilling til godtgørelsesniveauet

Med fleksjobreformen i 2013 blev det politisk besluttet at ændre udbetalingen af fleksjobydelsen, så virksomheden alene skulle betale for medarbejderens effektivt præsterede arbejdstimer. Kommunen supplerede med løntilskud op til en løn svarende til fuldtid. Om godtgørelsen ved en usaglig opsigelse skulle beregnes ud fra virksomhedens løn, eller lønnen med kommunens tilskud, var efter reformen ikke tydeligt afklaret.

I 2023 og 2024 har Højesteret i to principielle afgørelser engang for alle fastslået, at virksomheden alene skal betale godtgørelse i 6-9 måneder beregnet ud fra den andel, som virksomheden betaler for medarbejderens effektive timer. Det er således ikke den samlede løn, der skal indgå i beregningen af godtgørelsen, men kun den del, som arbejdsgiveren betaler i løn.

Er du i tvivl – så kontakt altid Dansk Håndværks jurister

Dansk Håndværks anbefaling er, at virksomheder der overvejer at ansætte fleksjobbere, forinden ansættelsen, gør sig overvejelser om muligt handicap hos medarbejderen, tilpasningsforpligtelse og særlig beskyttelse i forbindelse med opsigelse. En tidsbegrænset ansættelse kan også være en mulighed man kan overveje. Det anbefales, at I rådfører jer med Dansk Håndværk forinden ansættelsen.

Ved spørgsmål om særligt beskyttede medarbejdergrupper, b.la. fleksjobbere, er Dansk Håndværks juridiske team klar med råd og vejledning.