Et flertal i Folketinget går ind for en forlængelse af håndværkerfradraget.
– Det er godt, at ordningen nu fortsætter, siger direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen, som på linje med Håndværksrådet, glæder sig over at politikerne har skiftet mening.
Håndværksrådet, som Dansk Håndværk og medlemmerne af Dansk Håndværk er en del af, foreslår samtidigt at man bør udvide ordningen efter svensk forbillede.
– Håndværkerfradraget er det eneste initiativ, som har en dokumenteret effekt i kampen mod sort arbejde indenfor håndværk. Det er bevist i analyser af både den danske og den svenske ordning, derfor er det afgørende, at håndværkerfradraget fortsætter. Derfor glæder vi os naturligvis over regeringen og Dansk Folkepartis holdning, siger Ane Buch, direktør i Håndværksrådet.
Dansk Folkeparti går ind for en udvidelse af håndværkerfradraget, og at ordningen bliver permanent.
En undersøgelse fra Skatteministeriet har vist, at en del af det arbejde, der bliver lavet med håndværkerfradrag, ellers ville være lavet sort. En undersøgelse af den svenske ordning, hvor der er større fradragsmuligheder har vist en endnu en større effekt.
Højere fradrag giver større effekt
– Vi foreslår at udvide håndværkerfradraget og gøre det permanent, fordi vi kan se af erfaringerne fra Sverige, at et højere fradrag giver en større effekt. I Sverige er der tale om, at håndværksarbejde for mere end én milliard kroner, der nu bliver beskattet i stedet for at gå ned i baglommen på dem, der arbejder sort, lyder det fra Ane Buch.
Sort arbejde er langt fra det eneste argument for håndværkerfradraget.
– Vi må heller ikke glemme, at håndværkerfradraget giver effekter, der minder om topskattelettelser, fordi det gør det mere attraktivt at lægge nogle ekstra timer på arbejdet, fremfor at stå og slå søm i derhjemme. Samtidig holder det hånden under beskæftigelsen i landdistriktsområderne, hvor håndværkerne ikke kan byde ind på store milliardprojekter, som i København, men er afhængige af, at hr. og fru Jensen har råd til at få gjort noget ved huset, siger Ane Buch, direktør i Håndværksrådet.