Studerende kæmper om stregerne til Lærlingenes Hus

Om to uger afgør en dommerkomite, hvilke forslag fra de arkitektstuderende, der skal danne grundlag for udviklingen af Lærlingenes Hus på Bornholm. Tegninger og skitser, som lærlinge fra landets håndværksvirksomheder skal realisere i de kommende år.

Opgaven er at studerende og lærlinge i et treårigt projekt skal forvandle et gammelt nedslidt bindingsværkshus i Tejn på Bornholm til et nyt multifunktionelt undervisningshus med fokus på bæredygtighed og klassiske håndværkstraditioner.

Derfor har studerende fra Arkitektskolen i løbet af foråret først undersøgt og analyseret huset. Derefter har de udarbejdet de skitseforslag til husets fremtidige udtryk og funktion, som dommerne nu skal vælge imellem.

Gæster får syn for sagen
– Der bliver nok at se på, for dem, der vil overvære kåringen af de bedste forslag. Ud fra skitserne har håndværkselever fra Campus Bornholm nemlig lavet en virkelighedstro mock-up af en traditionelt lokal bindingsværkkonstruktion, bindingsværk er nemlig meget egnsbestemt og her vil de besøgende kunne se hvordan det tager sig ud på Bornholm. Så gæsterne kan ikke alene gå rundt i huset og se de tegninger arkitekterne har lavet. De får også nogle helt konkrete eksempler på de udfordringer, der er ved opgaven, forklarer Mads Okking, der er Dansk Håndværk’s koordinator på projektet.

Der er indleveret vidt forskellige forslag, og det vidner om, at de studerende har taget opgaven til sig:

– Vores arkitektstuderende er meget engagerede i projektet. De har brugt lang tid på at registrere og analysere de værdier, som huset har i forvejen. Det er super vigtigt for at sikre, at vi håndterer vores bygningsarv forsvarligt, men også i forhold til at videreudvikle en bæredygtig bygningskultur, hvor vores bygninger kan holde længe – både teknisk, funktionelt og æstetisk,  siger Nicolai Bo Andersen, der er lektor på Kunstakademiets Arkitektskole, KADK, hvor de studerende kommer fra.

– Nu bliver det spændende at se, hvordan forslagene ser ud, og om huset ender med at blive nænsomt restaureret eller skal igennem en større transformation, siger han.

Dommerkomiteen offentliggør deres afgørelse ved et arrangement ved Lærlingenes Hus den 14. juni.

Når Lærlingenes Hus står færdig, skal det være inspirationshus for blandt andet folkeskoleklasser i forhold til deres valg af uddannelse. Det er Dansk Håndværk der står for projektet. De arkitektstuderende kommer fra arkitektskolen i København mens lærlingene, der skal bygge huset, vil komme fra arbejdsgiverorganisationens medlemsvirksomheder i hele landet. Projektet er støtte af Realdania.

 

FAKTABOKS:

  • Projekt ’Lærlingenes Hus’ under Dansk Håndværk, skal inspirere lærlinge fra hele landet til at kombinere de fineste, danske håndværkstraditioner med den mest moderne viden om byggeri, bæredygtighed og genanvendelse.
  • Projektet støttes af Realdania.
  • Samarbejdet mellem lærlinge fra organisationens medlemsvirksomheder og studerende skal give unge fra hele landet mulighed for at deltage i løbet af den 3 årige projektperiode.
  • Materialer skal i vidt omfang genbruges, men det ’nye’ hus skal være et bæredygtigt og multifunktionelt undervisningshus, der kan inspirere unge til at vælge en håndværksuddannelse.

Yderligere oplysninger:

Nicolai Bo Andersen, arkitekt MAA, lektor, programleder Kunstakademiets Arkitektskole, KADK, tlf./sms: 41 70 16 71, e-mail: NicolaiBo.Andersen@kadk.dk
Mads Okking, Faglig konsulent i Dansk Håndværk, Tlf./sms: 31 10 22 09, e-mail: mo@dhv.dk

Læs mere om baggrund og udvikling af Lærlingenes hus her.

Foto til fri brug med denne pressemeddelelse:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De arkitektstuderende fremlæggelse af den bygningsarkæologiske gennemgang.
Klik for download her:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En af de mock ups som SKP-eleverne fra Campus Bornholm har lavet.
Klik for download her

 

Alternative fotos om projekt Lærlingenes Hus – må frit anvendes.


klik foto eller klik her.

 

 

 

 

 

Klik på foto for download