Debatindlæg af Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Mange unge går med drømmen om at skabe deres egen virksomhed. Heldigvis – for vi har brug for iværksættere, der skaber arbejde til andre og værdi for samfundet. Men de færreste tænker på, at det i høj grad er deres lokale håndværker, der sikrer at naboens søn eller datter får succes.
Skal drømmen om at få foden under eget bord blive en succes, viser erfaringen nemlig at en faguddannelse og en læreplads hos en lokal håndværker er den sikreste vej. Nogle års arbejde i en mindre håndværksvirksomhed er den bedste læremester. Det giver en sund realitetssans, så den kommende iværksættere kan gennemføre sin drøm på en måde, så den bliver holdbar og kan overleve de svære år i starten.
I en mindre virksomhed lærer de unge nemlig, hvordan en normal arbejdsdag forløber. De finder ud af, hvilke opgaver, der skal klares og hvor mange praktiske detaljer, der skal til, for at en virksomhed kan fungere og løbe rundt. Og samtidigt lærer de også at tage ansvar og løfte en opgave selv.
Vores erfaringer viser tilmed, at den lokale håndværksmester slet ikke er ked af at lærlingen eller svenden går med en drøm om at blive selvstændig. For det har han selv gjort og han har en dyb respekt for den vilje, der skal til for at realisere den. Derfor er det også mere med stolthed end ærgrelse, når en håndværksmester siger farvel til en medarbejder, der vil starte for sig selv.
Vi ser i Dansk Håndværk endda ofte, at den unge får en hjælpende hånd de første år, hvor enmands-virksomheden endnu ikke har kunder nok. Så giver den gamle læremester en håndsrækning med nogle supplerende opgaver, mens den unge bygger sin livsdrøm op.
Vores data fortæller også, at det netop er de små, lokale håndværksvirksomheder, der uddanner de unge. I forhold til deres størrelse tager de langt flere lærlinge end de store koncerner.
Så næste gang du ringer efter tømreren, mureren eller smeden, så glæd dig over, at du ikke alene holder gang i lokalsamfundet – men at du også er med til at fastholde grundlaget for at lokale unge komme godt i job og endda selv kan opbygge de nye virksomheder, der skaber liv og vækst i selv de mindste byer.