I slutningen af 2017 købte Dansk Håndværk et godt og grundigt slidt bindingsværkshus fra 1887. Dette for at lade lærlinge og studerende genskabe huset med afsæt i gamle byggetraditioner og nutidens krav til bæredygtighed og cirkularitet. Tre lærlinge har netop afsluttet to uger på projektet, og om lidt står to nye klar til at tage fat.
Bornholm lagde fredag den 20. maj flotte omgivelser til Håndværkets Dag og generalforsamling i Dansk Håndværk. På programmet var også rundvisning i Lærlingenes Hus i Sandkås – Dansk Håndværks skoleprojekt, hvor flere forskellige faggrupper er med til at istandsætte det gamle hus.
Her stod bl.a. Casper, Oliver og Jonas klar til at fortælle om deres forløb i huset. De havde alle tre sidste dag efter et to ugers arbejde, hvor de bl.a. har muret bindingsværket.
Fra venstre ses Casper Theill, der er i lære som tømrer hos KOPP-SORØ A/S, Oliver D. Larsen, der er i lære som murer også hos KOPP-SORØ A/S og til højre Jonas Aakjær, der er i lære som murer hos Aarhus Murer & Tømrerforretning A/S.
Jonas Aakjær var glad for at have været en del af lærlingeholdet. Bl.a. fordi det gav et sjældent indblik i håndværk med ekstra mange år på bagen:
”Det er ikke så tit, at man prøver at arbejde med så gammelt håndværk. Det var spændende at blive præsenteret for nogle andre teknikker og prøve det af, fortæller Jonas Aakjær, der er er i lære som murer hos Aarhus Murer & Tømrerforretning A/S.
Han understreger også, at det sociale element spillede en vigtig rolle:
”Det var fedt at møde nogle andre lærlinge fra andre dele af landet og andre virksomheder og på den måde sammenligne det, vi kommer fra. De andre har jo erfaring fra nogle andre opgaver end mig,” fortæller Jonas.
Jonas Aakjær er en af de i alt knap 20 lærlinge, der har været med til at istandsætte huset. Derudover har arkitektstuderende og studerende fra DTU og Konservatorskolen været involveret i processen.
Næste sommer…
Næste skridt i renoveringen indebærer bl.a. nyt tag. Husets meget slidte eternittag skal erstattes af stråtag, som huset i sin tid er født med. Vinduer og døre er ved at blive renoveret, og herefter udbydes de sidste opgaver som fagentrepriser.
Intentionen er, at huset står nøgleklart i sommeren 2023, og herefter skal det udgøre rammen for andre relevante inspirationsprojekter og seminarer.
Formålet med Lærlingenes Hus er:
• at sætte fokus på kvaliteten ved det danske håndværk Læs mere om Lærlingenes Hus |
Åbent hus under Folkemødet
I forbindelse med årets Folkemøde er der lørdag den 17. juni åbent hus i Lærlingenes Hus fra 14.00- 16.00. Alle er meget velkomne, og man kan bl.a. høre om:
- Restaurering af ældre bygninger er mere klimavenligt end nybyggeri
Ved professor og arkitekt Nicolai Bo Andersen og lektor og arkitekt Thomas Kampmann, Det Kongelige Akademi. - Projekt “Den hjælpende hånd”
Ved forretningsområde-direktør Lars Jess Hansen, Enemærke & Petersen a/s - Projekt “Kort & Godt”
Ved udviklingskonsulent Mads Okking, Dansk Håndværk
Lærlingenes Hus støttes af følgende sponsorer:
Zacho & Co, Nordjysk Lift, Hunton Fiber A/S, James Hardie, Wennerth Wood Trading, Stark Allinge, Xella, Kalk A/S