Med udsigt til flere uger med solid sommertemperatur i dagtimerne er det fristende at slippe af med noget af den varmeste beklædning, mens man er på arbejde. Men husk sikkerheden, lyder rådet fra arbejdsgiverne i Dansk Håndværk:
– Selv om håndværkere er vant til at arbejde i sommervarmen, kan det godt blive ubehageligt, hvis temperaturen bliver ekstra høj – uanset om arbejdet foregår ude eller inde i et byggeri. Og så kan det være fristende at lægge noget af det varme udstyr fra sig. Men medarbejdere og ledelse skal huske, at eksempelvis lange bukser kan være vigtige for sikkerheden. Og at hjelm og sikkerhedssko stadigt er et krav i arbejdsmiljøreglerne selv om termometeret står højere end normalt, understreger direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.
Der er faste regler for, hvilke temperaturer de ansatte må arbejde under, og hvad ledelsen skal gøre for at sikre at arbejdet ikke bliver for belastende i varmen, men sikkerheden kommer først. Derfor er det vigtigt, at arbejdsgiveren eller lederen på byggepladsen holder øje med at de ansatte følger kravene om eksempelvis brug af hjelm.
Fleksibel men sikker
– Men som en god leder kan man godt være fleksibel, for at hjælpe de ansatte, hvis temperaturen kommer op i det røde felt. Man kan være ekstra omhyggelig med at sørge for at det er luftgennemstrømning, hvis arbejdet foregår inde, at de ansatte kan holde pauser i skyggen og at der er rigeligt med koldt at drikke. Man kan naturligvis også slække på krav om at bære bestemt firmatøj, hvis det er for varmt og sørge for, at der er solcreme til dem, der har glemt det selv. Men T-shirt og sandaler er normalt ikke nok på en aktiv byggeplads – man skal huske at tænke på sikkerheden, understreger Morten Frihagen.
De generelle regler om arbejdet på byggepladser og i produktionsvirksomheder beskæftiger sig hovedsageligt med lave temperaturer i vinterhalvåret. Men der er også faste regler for arbejde i varmen, som man kan finde på arbejdstilsynets netside, hvor der også findes en række råd om, hvad man frivilligt kan gøre.
De råd kan man finde her: https://at.dk/arbejdsmiljoeproblemer/indeklima/saadan-forebygger-du-daarligt-indeklima/hvor-varmt-maa-der-vaere-paa-arbejdet/
————————–
Yderligere oplysninger hos:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk