ESG-rådet med ny rapport: Barrierer, potentialer og helt konkrete anbefalinger

2 nye undersøgelser afdækker både barrierer og potentialer i arbejdet med ESG i Bygge- og Anlægsbranchen. Og så er der også helt konkrete anbefalinger til virksomhederne i den rapport, som samler op på resultaterne.

I august satte 18 ledere fra hele byggeriets værdikæde hinanden stævne i ESG-rådet i regi af Byggeriets Samfundsansvar med det formål at afdække barrierer og finde vejen frem i arbejdet med bæredygtighed og rapportering i bygge- og anlægsbranchen, herunder Dansk Håndværks direktør, Morten Frihagen. En af de første tiltag har været at kortlægge arbejdet med nye lovkrav inden for bæredygtighed og samfundsansvar på tværs af virksomheder og organisationer i bygge- og anlægsbranchen.

Den ene undersøgelse er baseret på interviews med 21 store virksomheder og organisationer, der er direkte underlagt, eller arbejder med de nye ESG-krav, som kommer fra EU. Den anden undersøgelse har undersøgt modenheden hos 40 små- og mellemstore virksomheder, som ikke selv er underlagt ESG-krav, men som allerede arbejder med bæredygtighed i et vist omfang og kan opleve krav om rapportering på nye måder fra deres kunder. Her medvirker flere af Dansk Håndværk medlemsvirksomheder.

Undersøgelsen blandt de store virksomheder viser, at de har måtte etablere en ESG-organisation, der går på tværs. Det er en reel omvæltning af både den måde, arbejdet i byggeriet hidtil har været organiseret på i forhold til byggeprocesserne og måden, man er organiseret på internt. Men både de store og små og mellemstore virksomheder efterspørger mere samarbejde på tværs i forhold til løsninger, der kan levere på krav til bæredygtighed.

Morten Frihagen

– Som undersøgelsen af værdikæden viser, arbejder leverandørerne primært sammen med det nærmeste led i kæden. Det samme gælder bygherrerne og rådgiverne. Der er brug for, at vi i højere grad har dialog og samarbejde mellem flere led i værdikæ­den, hvor vi definerer fælles udfordringer og udvikler innovative og bæredygtige løsninger sammen, fx fælles løsninger til registrering af data og dokumentation, som mindsker omkostningerne og som gør processerne nemmere for alle, udtaler direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

En af de store barrierer, der komplicerer arbejdet med at rapportere på ESG, har rødder i branchens ofte store fokus på projekterne, fremfor på virksomheden som helhed. Undersøgelsen peger på, at den decentrale opdeling på projekter kan begrænse flowet af viden mellem projekterne og internt i virksomheden, hvilket kan hæmme udviklingen. Undersøgelserne peger også på, at der er brug for nye og mere involverende samarbejds­modeller på byggeprojekterne for at kunne arbejde med de nye EU-lovkrav.

De nye ESG-lovkrav rummer dog også store potentialer og giver virksomhederne en strategisk mulighed for at omstille deres forretning i en bæredygtig retning. Respondenterne blandt de store virksomheder i den ene undersøgelse peger på 5 potentialer i forbindelse med ESG-arbejdet, herunder:

  • Skab mere involverende samarbejder: Udnyt de nye krav som en mulighed for at styrke og udvide virksomhedens samarbejder både internt og eksternt. Involver medarbejdere, partnere og leverandører i ESG-indsatsen for at sikre en bred opbakning og et samlet løft på tværs af værdikæden.
  • Frem medarbejderengagementet gennem meningsfuldt arbejde: ESG-indsatsen kan styrke medarbejdernes engagement, når de oplever, at deres indsats gør en konkret forskel for mennesker, miljø og samfund. Sørg for, at ESG-målene bliver kommunikeret klart, så de bliver relevante for alle medarbejdergrupper. På den måde føler medarbejderne sig personligt motiveret til at bidrage til virksomhedens bæredygtighedsmål. Med disse tiltag kan virksomheder omsætte ESG-kravene til en strategisk fordel og styrke både interne og eksterne relationer.

Der er også en række konkrete anbefalinger til virksomhederne, herunder:

  • Se ESG-arbejdet som et forretningsudviklingsparameter, der kan få uafprøvede løsninger i spil.
  • Gå i dialog med værdikæden – både “opad” med bygherre og ud i værdikædens led.
  • Brug ESG til at tænke fremadrettet og ikke kun reaktivt på opnåede resultater i det forgangne år.

 

LINKS
Download rapporten: ESG: En ny virkelighed for samfundsansvar i bygge og anlægsbranchen
Læs mere hos Byggeriets Samfundsansvar