Bundfradrag kan redde SMVere ved generationsskifte

Sidste år blev det ekstra dyrt når en håndværker prøvede at få sin virksomhed til at overleve, fordi han selv skulle på pension. Regeringen tredoblede nemlig afgiften ved at overføre en virksomhed fra en person til en anden.

Venstre har netop foreslået at den stigning rulles tilbage mens de konservative helt vil fjerne arveafgiften. Med det eksisterende flertal i folketinget har de løsninger dog lange udsigter.

Men ifølge Dansk Håndværk er der en anden mulighed for at redde de små virksomheder fra at lukke eller blive sat økonomisk i stampe på grund af arveafgiften ved generationsskifte.

– Giv et særligt bundfradrag for virksomheder, der betyder at hovedparten af de ansatte hos tømreren, murerfirmaet, bageren og alle de andre erhvervsdrivende, der holder lokalsamfundene kørende, kan beholde deres job, når ejeren ikke kan mere og må på pension. Et bundfradrag kommer de små virksomheder og deres ansatte til undsætning og burde dermed være en løsning regeringen også kan gå med til, lyder det fra Dansk Håndværks direktør Morten Frihagen.

Han understreger, at det er helt essentielt, at det kan lykkes – for de familieejede virksomheder beskæftiger mere end hver anden privatansatte og godt 90 procent af landets virksomheder er SMVere.

Dræner virksomheder for milliarder
Målt i kroner er arveafgiften nærmest eksploderet de seneste år og ligger nu på hele 7 milliarder. Dermed er der ifølge arbejdsgiverforeningen råderum for at lette beskatningen og holde liv i de lokale virksomheder.

– Når en virksomhed går videre til næste generation, eller videreføres af en dygtig medarbejder, går samfundet jo ikke glip af værdier – tværtimod. Ved at overføre ejerskabet fra en person til en anden, overfører man blot muligheden for, at en ny ejer og de ansatte kan beholde deres job og betale skat. Men en skat på 15 procent udhuler virksomhedens likviditet, så den i en årrække kører på nedsat kraft – hvis den overhovedet kan overleve, forklarer Morten Frihagen.

Betingelser kan forhindre snyd
Erfaringen viser, at en virksomhed normalt kun har værdi, hvis den føres videre. Lukker den er der kun tale om værdien af et lidt slidt lager og nogle brugte maskiner. Den egentlige værdi efterlades i et ubrugt hul i kundegrundlaget, som en ny iværksætter møjsommeligt kan forsøge at overtage ved at bygge en ny virksomhed fra grunden.

– Det er spild af ressourcer. Derfor foreslår vi, at politikerne lægger et særligt bundfradrag på 6-8 millioner ind for virksomheder, før statsafgiften træder til. Det vil redde tusindvis af mindre virksomheder og deres arbejdspladser og stoppe det spild af samfundsressourcer, vi ser i dag. Og for at undgå spekulation i forhold til privat arv, kan politikerne stille betingelser, som eksempelvis at virksomheden skal have eksisteret i en årrække, at der skal være betalt moms i en årrække o.s.v., foreslår Morten Frihagen.

————————————————————-
Yderligere oplysninger
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29378488, e-mail: mf@dhv.dk