Konkurrencelovgivning favoriserer de store

Helt modsat af intentionen i konkurrencelovgivningen betyder en ny dom, at det bliver svært for mindre virksomheder at klare sig i konkurrencen med de store. Kun hvis kommuner og stat deler deres udbud yderligere op, får de lokale virksomheder en chance, lyder kravet fra Dansk Håndværk.

– En ny afgørelse strammer grænsen for, hvornår det er lovligt for at samarbejde om at byde på en opgave, der er for stor til den enkelte virksomhed. Men fordi stat, regioner og kommuner ofte udbyder i alt for store klumper, er det afgørende at mindre firmaer kan gå sammen i et konsortium, hvis de skal kunne få del i de opgaver, der skal løses for skatteydernes penge, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Skal satse hele butikken
Men efter en dom fra november sidste år er det blevet en risikabel affære. Balancen mellem hvornår der er tale om et lovligt konsortium og et ulovligt kartel er nemlig blevet hårfin. Mens en tømrer og en murer frit kan gå sammen om et tilbud, da de ikke er konkurrenter, skal virksomheder indenfor samme fagområde passe meget på. Hvis de på nogen måde kan siges at være konkurrenter, må de kun lave et fælles tilbudskonsortium, hvis det enkelte firma ikke selv har kapacitet til at byde på opgaven.

– Definitionen af kapacitet betyder i den sammenhæng 100 procent af virksomhedens mandskab og ressourcer. Der må altså ikke afsættes tid eller ressourcer til eksisterende kunder eller til andre mulige opgaver i perioden – de skal satse hele butikken. For mindre virksomheder er det en voldsom begrænsning. Ethvert fornuftigt firma skal naturligvis kunne passe sine eksisterende kunder og forsøge at få andre ordrer, samtidigt med at man udfører en opgave for kommunen. Ellers bliver virksomheden alt for sårbar i forhold til fremtiden, understreger direktøren.

Stat og kommuner skal ændre udbud
Dansk Håndværk tror dog ikke at Konkurrencerådets afgørelse – som blev stadfæstet af Højesteret i november – kan laves om foreløbigt. Men det kan statens, regionernes og kommuners udbudsformer til gengæld:

– Afgørelsen bør derfor få den konsekvens, at særligt kommuner bliver nødt til at bryde deres udbud op i små portioner, så de lokale firmaer kan være med – uden at skulle indgå samarbejde for at løse hver delopgave i et projekt. Ellers begrænser afgørelsen konkurrencen og lokale håndværkeres mulighed for at være med, når skatteydernes penge skal bruges, mener Morten Frihagen.

—————————————
Yderligere oplysninger hos
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./SMS: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk