Projekt Lærlingenes Hus

I Dansk Håndværk har vi købt et gammelt hus i Tejn, Allinge på Bornholm, og vi har glædet os til at kunne løfte sløret for hvorfor.
Ideen er nemlig at huset skal rives ned og materialerne skal genbruges til byggeprojektet “Lærlingenes Hus”.

Lærlinge skal genopbygge det gamle hus fra grunden. Formålet er at engagere og inspirere lærlinge fra hele landet til at kombinere de fineste, danske håndværkstraditioner med de nyeste byggeformer og den mest moderne viden om bæredygtighed og genanvendelse.
Det kan nemlig ofte være svært for lærlinge, der i perioder er i praktik i virksomhederne og andre perioder er på erhvervsskole, at se en sammenhæng i det fag, de har sat sig for at lære.

Masser af muligheder

“Her får lærlingene mulighed for at vise, hvad de kan uden snærende bånd.” fortæller vores direktør, Morten Frihagen. “De får mulighed for i praksis at vise, at de magter at skabe noget. Materialerne skal genanvendes fra grunden og huset skal genopstå, som et byggeprojekt, hvor lærlinge fra vores medlemsvirksomheder får mulighed for at bidrage med deres færdigheder.”

Vi håber at kunne samarbejde med andre fag, og vi vil indbyde andre fagområder til at være med og bidrage, så der skabes et tværfagligt samarbejde. Det færdige hus skal indeholde flest mulige elementer fra forskellige håndværk og andre erhverv med tilknytning til byggesektoren.

Andre inviteres med

Ved at arbejde på tværs af forskellige fag, håber vi at selve grundidéen med projektet kommer til at række langt videre, og eksempelvis inviteres arkitektskolen og konstruktøruddannelsen med i projekteringsfasen.
Senere kan kommunikations- og journalistelever arbejde med dokumentation af forløbet og viden om projektet, ligesom andre håndværksfag skal inddrages, efterhånden som byggeriet skrider frem.

Vores ambition er, at når Lærlingenes Hus står færdigt, skal det være en inspiration til at give flere unge lyst til at tage en håndværksmæssig uddannelse.

Projektet løber over tre år, så der er tid til at udvikle projektet, indgå samarbejder og give lærlinge fra alle dele af landet mulighed for at være på Bornholm i en periode og give deres bidrag til at løse opgaven.

Fakta om projektet

  • Projekt “Lærlingenes Hus” betyder at et nedslidt hus på Bornholm genopstår fra grunden.
  • Huset ligger tæt på det årlige folkemøde og kan derfor få stor bevågenhed fra de mange besøgende.
  • Huset skal genopføres fra kvist til kælder, så det er muligt at vise alle fags kundskaber.
  • Materialer skal i vidt omfang genbruges, men det nye hus skal være både en arkitektonisk og energivenlig oplevelse.
  • Huset skal istandsættes af lærlinge fra Dansk Håndværks medlemsvirksomheder under kyndig vejledning fra eksempelvis pensionerede håndværkere, med fokus på gamle byggeteknikker.
  • Når huset er færdigt, skal det udlejes som feriebolig til foreningens medlemmer og være en lokal seværdighed, som viser, hvad nutidens lærlinge formår.

Følg med her på siden, hvor vi løbende opdaterer om projekt “Lærlingenes Hus”.
Har du spørgmål, eller ønsker du at samarbejde er du altid velkommen til at kontakte os på
tlf. 32 63 04 70 eller dhv@dhv.dk.

Læs hele artiklen fra BygTek her.

Nulstille kodeord
Venligst indtast din e-mail-adresse. Du får et nyt kodeord via e-mail.