Håndværker og hofleverandør: Det handler om at gøre sig umage

Dronningens 50 års jubilæum i dag fejres også hos erhvervslivet. For Kongehuset har stor betydning for danske virksomheder. Ikke kun i forhold til eksport, men også som en anerkendelse af både store og små virksomheders indsats og kvalitet i form af retten til at kalde sig Kongelig Hofleverandør.

Eksempelvis er det nu knapt to år siden at medlem af Dansk Håndværk, tapetserer Mette Palsteen fik en helt særlig e-mail fra Hoffet.

I forbindelse med H.M. Dronningens fødselsdag den 16. april 2019 havde Dronningen nemlig udnævnt hendes virksomhed til ny Kongelig Hofleverandør.

En fornem titel, som kun 100 danske virksomheder har lov til at bruge, og som vi dengang naturligvis talte med hende om:

– Jeg vidste godt at den kunne komme, men alligevel havde jeg ikke turdet håbe på det. Vi er jo bare et lille virksomhed, fortalte en stolt Mette Palsteen, som leder firmaets ni ansatte, hvoraf to er lærlinge og tre svende.

– Bekendte opfordrede mig til at søge om titlen, men jeg slog det i første omgang hen og tænkte, at det kan vi da ikke. Men da jeg begyndte at skrive begrundelse og referencerne til, hvad vi har lavet for Kongehuset, blev jeg selv overrasket over, hvor mange ting vi faktisk har udført i de 25 år, vi har leveret til Hoffet.

Ud over opgaver for private udfører virksomheden arbejde for en lang række institutioner og virksomheder. Og referencelisten er ganske imponerende, med ambassader, offentlige institutioner, kulturhistoriske bygninger og kirker. Blandt andet Højesteret, Statsministeriet og Christiansborg. Samt naturligvis Kongehuset.

Traditioner går videre til lærlinge
– Det er en fantastisk annerkendelse af at lave godt håndværk og at gøre sig umage med det. I en tid, hvor vi taler om, hvor de håndværksmæssige traditioner forsvinder hen, er det vigtigt at vi kan føre de klassiske traditioner videre til næste generation af håndværkere. Og det kan man kun, hvis der også er opgaver, der rækker tilbage i kulturhistorien og som kræver noget helt særligt. Så lærer man, at man skal gøre sig umage, være flittig og vedholdende – for der er intet, der kommer let, lød det dengang fra en tydeligt stolt virksomhedsejer.

Der er kun 100 danske virksomheder, der må benytte den fornemme titel. Tidligere fik virksomhederne et særligt prædikat, fx Kgl. Hofjuveler eller Kongelig Hof-Apotek, men de seneste tolv år har Hoffet ikke skelnet mellem de forskellige betegnelser.

Seneste i en fornem række
Virksomhederne får titlen for en periode på 5 år. Derefter skal det vurderes, om betingelserne for tildelingen fortsat er opfyldt. Blandt andet om Hoffet fortsat køber firmaets produkter eller serviceydelser.

Skifter virksomheden direktør eller ejer bliver det også vurderet om prædikatet Kongelig hofleverandør kan fornyes.

En af de første tildelinger blev givet til Carlsberg for over 100 år siden, mens tapetserer og medlem af Dansk Håndværk, møbelrestauratør Mette Palsteen altså er blandt de virksomheder, der de seneste år har fået dette hædersbevis.

Strikse krav til brug af kongekronen
I dag bruges titlen naturligvis i virksomhedens markedsføring. Som Hofleverandør får virksomheden nemlig mulighed for at bruge en kongekrone ved sit firmanavn. Men der er strikse krav til, hvordan det skal gøres. Kronen og firmanavnet skal altid stå sammen. Kongekronen skal placeres øverst, derefter følger prædikatet og nederst firmanavnet. Kongelig kan forkortes til Kgl. og kongekronen må ikke anvendes alene eller indgå, som en del af et firmalogo.

– Vi skal have kongekronen og den fornemme titel på vores materialer og det skal placeres på butiksvinduet i Willemoesgade. Men først skal der laves tegninger og skitser, som skal sendes til Hofmarskallatet til godkendelse, fortalte Mette Palsteen efter udnævnelsen for to år siden, da vi talte med hende.