– Store Bededag blev ikke nævnt i åbningsredegørelsen. Måske fordi der ville være tale om et klart løftebrud, hvis regeringen vil lovgive om forhold, som kun arbejdsmarkedets parter står for. I sin åbningstale 4. oktober sidste år – altså for blot fire måneder siden – sagde statsministeren: “Som politiker. Så kommer jeg aldrig til at foreslå, at vi her i salen skal til at lovgive om, hvad forskellige faggrupper skal have i løn. Det er kun arbejdsmarkedets parter, der kan forhandle det.” Reformer må ikke føre os ud på et skråplan, hvor den danske model ikke kun er truet af lovgivning i EU, men også fra danske politikere, lyder det fra direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.
Pæne ord uden konkrete løfter
Der er til gengæld ros til at statsministeren for at omtale de små- og mellestore virksomheder, som rygraden i dansk erhvervsliv, at der uddannes for få faglærte og at de praktiske fag i folkeskolen fylder for lidt. Desværre blev de pæne ord ikke blev fulgt op af mere konkrete løfter, der kan hjælpe de mindre virksomheder, mens økonomnien vender. Det må kunne gøres bedre, lyder det fra Morten Frihagen.
Grøn omstilling kan løse fire problemer
Grøn omstilling kan blive en håndsrækning til landets håndværkere, mens ordrebøgerne svinder ind på grund af økonomien. Derfor er det godt, at regeringen vil gøre endnu mere på det område – særligt hvis det dækker energirenoveringer i den private boligmasse. Løfterne var meget overordnede, men sker det, kan en indsats både hjælpe klimaet, energikrisen, familiernes udgifter til varme og samtidigt styrke beskæftigelsen i landets tusindvis af håndværksvirksomheder.
——————————
Yderligere oplysninger:
Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk,
Tlf./sms: 29378488, e-mail: mf@dhv.dk