Mesterstart – det skal du have styr på

Få overblik over de forskelle trin på vejen til at starte din egen håndværksvirksomhed.

Går du rundt med en iværksætter i maven, og er du ved at starte op som selvstændig håndværksmester? Så giver vi dig her en række gode råd til, hvordan du kommer godt fra start, og hvad du skal have styr på.

Vælg virksomhedsform

De fleste af Dansk Håndværks medlemmer starter som personligt ejet, IVS (iværksætterselskab) eller ApS (anpartsselskab), men valget står dig frit for. Dit valg af virksomhedsform bestemmer hvilke skatteregler, der gælder for din virksomhed. Det kan derfor være fornuftigt at drøfte det med din revisor, eller advokat, så du vælger den virksomhedsform, der passer bedst til dine forhold.

Find et navn til din virksomhed

Skal virksomhedsnavnet indeholde fx dit navn, angive forretningsområdet eller være skævt og anderledes?

Det er også en overvejelse værd at overveje, om dit navn og logo skal varemærkebeskyttes.

Få et CVR-nummer

For at oprette en virksomhed skal du starte med at registrere virksomheden hos virk.dk. Det er vigtigt at gøre det rigtigt, så du bliver registreret for de rigtige pligter (fx moms, afgifter osv.). 

Opret en NemKonto til din virksomhed

Dette gør du i din bank. En NemKonto er en almindelig konto i din virksomheds bank, hvor virksomheden kan modtage penge fra blandt andet SKAT, fx negativ moms.

Regnskab og bogføring

Som selvstændig skal du føre løbende regnskab over alle indtægter og udgifter i virksomheden. Husk at gemme alle regninger og fakturaer.

Husk at opdatere din forskudsopgørelse

Når du begynder at få indkomst via din virksomhed, skal du huske at ændre din personlige forskudsopgørelse, så din skat bliver beregnet korrekt. Du kan ændre din forskudsopgørelse flere gange i løbet af året.

SKAT har også lavet en oversigt over alt lige fra fradrag og selvangivelse, til hvordan du holder styr på økonomien, og tilbyder løbende kurser og webinarer til nystartede virksomheder med introduktion til bl.a. moms og skat. 

Husk at indberette til tiden

Du skal momsregistrere din virksomhed. Som nyregistreret skal du indberette moms fire gange årligt.

Har du ansat medarbejdere? 

Registrer dig som arbejdsgiver på Virk.dk, når du ansætter din første medarbejder. Husk også at tegne arbejdsskadeforsikring.

Tilfredse kunder er guld værd

5 gode råde

Tilfredse kunder kan gøre dit (arbejds)liv meget nemmere, og kan samtidig være en rigtig god måde at få nye kunder på. De tilfredse kunder tøver nemlig sjældent med at anbefale deres gode erfaringer til familie og venner – og det samme gælder i øvrigt utilfredse kunder med deres dårlige erfaringer.

  • Forventningsafstemning: Forventer den ene part arbejde tilsvarende en Ferrari, og den anden en Skoda 105, så er man langt fra hinanden, allerede inden arbejdet er påbegyndt. Sørg for at afstemme forventninger med dine kunder og lav evt. en prøve eller et eksempel på det arbejde, du skal til at udføre.
  • Få det nu på skrift!: Mundtlige aftaler fungerer fint, så længe der er enighed, men hvis problemerne opstår, er det guld værd med orden i papirerne, der underbygger hvad der er aftalt sort på hvidt.
  • Hold kunden informeret og opdateret: Lad kunden vide, hvornår I kommer, og giv besked hvis I bliver forsinkede. Orientér også gerne kunden om, hvad status på arbejdsprocessen er – hvor langt er der før I er i mål? Forventer I at følge tidsplanen?
  • Dæk af og gør rent: Det er et stærkt tegn på respekt når du dækker af, inden du påbegynder dit arbejde. Dermed signalerer du, at du er en omhyggelig håndværker, og du vil være forud på point, allerede inden arbejdet er begyndt. Som en bonus gør afdækning fra start ofte slutrengøringen meget nemmere.
  • Følg op: Har du sendt et tilbud til en kunde, så ring og følg op. Det viser, at du er omhyggelig og at du har styr på tingene. Følg også gerne op fx 6 måneder efter dit arbejde er færdiggjort. Det signalerer, at du er en seriøs håndværker med fokus på ordentlighed og faglighed.