Tilskud til uddannelse
Løbende uddannelse af medarbejderne er en investering i virksomheden. Som medlem af Dansk Håndværk er der gode muligheder for at få støtte til medarbejdernes efteruddannelse.
Medarbejdere, der løbende uddanner sig og får nye kompetencer, gør virksomheden mere fleksibel og parat til forandringer. Samtidig er det en god mulighed for at holde på medarbejdere i en periode, hvor ordrebogen måske ikke er så fyldig som tidligere. Og både virksomheder og medarbejdere kan søge om tilskud til efteruddannelse – blandt andet gennem Håndværkets Udviklingsfond.
Tilskudsmuligheder
VEU-godtgørelse
VEU-godtgørelse (Voksen- og EfterUddannelse) er en løntabskompensation, og satsen for VEU-godtgørelse svarer til dagpengesatsen. Du kan som arbejdsgiver få VEU-godtgørelse, når din medarbejder har været ansat 3 måneder og får løn under uddannelsen.
Når medarbejdere med 3 måneders anciennitet sendes på kursus, betaler virksomheden 150 pr. time med tillæg af feriepenge, særlig opsparing og pension. Virksomheden modtager VEU-godtgørelse (131,55 kr. pr. time / 4.867,35 kr. pr. uge). For lønudgifter, der overstiger VEU-godtgørelsen, skal virksomheden søge om tilskud fra Håndværkets Udviklingsfond.
Håndværkets Udviklingsfond
Dansk Håndværk og 3F – Fagligt Fælles Forbund har etableret Håndværkets Udviklingsfond. Fonden har til formål at yde tilskud til medarbejdernes deltagelse i efter- og videreuddannelse. Fonden henvender sig til medlemmer af 3F, der er ansat på bygningsoverenskomsterne med Dansk Håndværk og på tiltrædelsesoverenskomster.
Efter tre måneders ansættelse kan der gives tilskud til relevant efteruddannelse inden for overenskomstområdet enten til virksomhedsforanlediget eller selvvalgt uddannelse.
Der gives tilskud til:
- Alle AMU-kurser, herunder Individuel Kompetencevurdering (IKV).
- FVU-kurser i matematik, læsning, digitale færdigheder og engelsk (PDF).
- Akademiuddannelserne i Byggeteknologi og Byggekoordination.
Forudsætningen for, at der ydes tilskud, er, at der er midler i fonden til det. Hvis virksomheden ikke modtager tilskud fra fonden, udbetaler virksomheden 127 kr. pr. time med tillæg af feriepenge, særlig opsparing og pension. Virksomheden modtager fortsat VEU-godtgørelse.
Hvor meget?
Tilskuddet er et supplement til VEU-godtgørelsen. Tilskuddet er på 110,20 kr. pr. time ved deltagelse i alle AMU-kurser, FVU-kurser og Akademiuddannelser. Der kan maksimalt søges om tilskud til 15 kursusdage pr. person pr. løbende 12 måneder. Der kan i ekstraordinære tilfælde ansøges om dispensation for denne øvre grænse.
Søg om støtte
Fonden administreres af PensionDanmark. Det er virksomheden, der søger om tilskud på vegne af medarbejderne.
Kompetenceudviklings-fonden
Hvis du har medarbejdere under Industri- og Værksted eller Auto- og Boligmonteringsoverenskomsten med 3 måneders anciennitet, så har de ret til 2 ugers (74 timers) selvvalgt uddannelse pr. år med tilskud fra Kompetenceudviklingsfonden.
Derudover gælder følgende:
- Virksomheden betaler fuld løn, dog max 150 kr. pr. time med tillæg af feriepenge, særlig opsparing og pension.
- Virksomheden modtager tilskud fra fonden på 70 kr. pr. time, og derudover kan virksomheden få eventuel VEU-godtgørelse (se ovenfor).
- Der ydes desuden tilskud til elevers deltagelse i erhvervsrelevant fritidsuddannelse efter 6 måneders beskæftigelse i samme virksomhed.
- Tilskud fra fonden betales kun til medarbejdere, der på uddannelsestidspunktet er medlem af 3F.
Reglerne for tilskud fremgår af Industri- og Værkstedoverenskomsten (§ 70) og Auto- og Boligmonteringsoverenkomsten (§ 58).
Det er 3F Fagligt Fælles Forbund, der står for udbetalingen. Ansøgning om tilskud skal ske senest 1 uge før kursusstart.
Find fonde og legater
Legatbogen er et gratis register over fonde og legater i Danmark.
Formålet er at gøre legatsøgning nemt og effektivt, og Legatbogen indeholder en oversigt over de mange tusinde muligheder for at søge fonde og ordninger om tilskud til projekter eller uddannelse af medarbejdere.
Hjemmesiden er opdelt i formålsområder, der gør det ment at finde muligheder i forhold til det projekt, man har i tankerne. Hver mulighed er beskrevet kort med formål og krav. Alene inden for erhvervsformål rummer oversigten mere en 2.500 muligheder.
Målrettet lederuddannelse
Effektiv ledelse er fundamentet for at lave godt håndværk og have en god forretning. Dansk Håndværks lederuddannelse ruster dig og dine ledende medarbejdere.
Lyt til Den Nysgerrige Håndværker
En podcast der søger sine svar i dialogen med dygtige fagpersoner, som alle har stor viden om, hvordan vi sammen styrker den danske håndværksbranche.