En byggeplads er som et orkester

Håndværkere skal lære samarbejde på tværs af fag

En byggeplads er som et orkester, hvor alle arbejder sammen om et fælles mål. Alle er lige vigtige, og alle hører med, hvis vi skal nå resultatet.

Sammenligningen kommer fra Mads Okking, der er Dansk Håndværks ekspert i renovering og bevaringshåndværk, når han skal forklare, hvorfor samarbejdet på byggepladsen er vigtigt. Både i forhold til effektivitet og økonomi, men også for at undgå dobbeltarbejde i selve byggeprocessen.

Og der er mange penge at spare. Undersøgelser fra Build på Aalborg Universitet viser, at man på grund af fejl, manglende kommunikation og dårlig koordinering af arbejdsprocesserne hvert år spilder, hvad der svarer til mellem 10 og 30 procent af branchens samlede omsætning.

Gratis værktøj til bedre samarbejde

Hvordan det kan undgåes får landets håndværksmestre et redskab til, når de besøger Byggeri25-messsen i Fredericia i næste uge:

– Der er ingen tvivl om, at kommunikation og vidensdeling på tværs af fagene er nøgleordet. Derfor har Dansk Håndværk udviklet et værktøj, der skal forhindre, at de forskellige faggrupper arbejder isoleret fra de andre. Det stiller vi til rådighed, så det kan bruges i situationer, hvor flere virksomheder skal koordinere indsatsen på en byggeplads. Her er samarbejdet nemlig en forudsætning for at reducere det spild af tid og materialer, der opstår, når faggrupper taler forbi hinanden, forklarer Mads Okking.

Sammen med advokat og mediator Paw Engsbye Rasmussen inspirerer han – i det der kaldes Mesters Time på Byggeri25 – tilhørerne til at bruge det gratis værktøj. Og har man lyst til at vide mere, kan man både før og efter oplægget få en snak med Mads og andre medarbejdere fra Dansk Håndværk på deres messestand. Den er i år udvidet, så der bliver bedre plads til de håndværksmestre, der vil have rådgivning eller vide, hvilke krav der stilles for at blive medlem af arbejdsgiverforeningen.

Læs også