Dyrt at overtræde reglerne for brug af mandskabsvogne

Motorstyrelsen kontrollerer sammen med skat løbende brugen af mandskabsvogne – blandt andet i ferieperioder, hvor det kan være fristende at bruge vognen på andre måder, end i det daglige arbejde. Men det kan blive dyrt at overtræde reglerne.

Bruger man mandskabsvogne, er det derfor vigtigt at kende de præcise krav. Herunder kan du se nogle af de grundlæggende regler for brug af mandskabsvogne og nederst finder du et link til de præcise regler med uddybning af hver enkelt.

– Mandskabsvogne er fritaget for afgift, og de må derfor udelukkende anvendes i arbejdsmæssige sammenhænge. Bruges vognen til andre formål kan virksomheden blive mødt med et krav om at betale registreringsafgift og en bøde – eksempelvis fordi den blev brugt til privatkørsel. Man må som hovedregel ikke hente f.eks. frokost til de ansatte i en mandskabsvogn. Man må til gengæld gerne samle medarbejdere op fra deres bopæl på vej til arbejdspladsen – men kun hvis det ikke afviger væsentligt fra den direkte rute, forklarer Dansk Håndværk.

En mandskabsvogn er et motorkøretøj, der tydeligt er konstrueret og særligt indrettet til befordring af mandskab og materiel. Der er ofte tale om en varebil med bagsædearrangement – typisk en bil med dobbeltkabine. Virksomhedens navn/ logo m.v. skal tydeligt fremgå på bilen.

Kun til og fra arbejdspladsen – og kun ansatte
Mandskabsvogne må kun bruges til transport til og fra virksomhedens arbejdspladser af materiel, værktøj og materialer, og til transport til og fra arbejdspladserne af personer, der arbejder i ejerens eller brugerens virksomhed.

– Man kan dog godt have en mandskabsvogn, selv om man ikke har ansatte i virksomheden. Der er nemlig ikke krav om samtidig transport af mandskab og materiel. Derfor kan virksomheder uden ansatte også anskaffe og benytte mandskabsvogne. Den kan så benyttes til transportopgaver på samme måde som andre last- og varebiler forudsat, at der udelukkende er tale om erhvervsmæssig anvendelse, forklarer Dansk Håndværk.

Ingen privat kørsel
Privat personbefordring er ikke tilladt. Det vil ikke være tilladt at bruge en mandskabsvogn til kørsel mellem virksomheden og den private bopæl. Kørsel mellem arbejdspladsen og den private bopæl vil normalt blive betragtet som privat personbefordring og vil derfor være i strid med reglerne. Der kan dog forekomme tilfælde, hvor en sådan kørsel kan anses som erhvervsmæssig.

Opsamling/afsætning af personer, der arbejder i virksomheden på vej til/fra arbejdspladsen vil være tilladt, også selv om der er tale om lidt større afvigelser fra ruten. Egentlig afhentning/afsætning på personens bopæl beliggende langt fra ruten, bliver derimod anset for privat personbefordring. Det vil således være i strid med betingelserne for køretøjets benyttelse, hvis der bliver foretaget væsentlige afvigelser fra den direkte rute, fx for at hente virksomhedens medarbejdere ved deres bopæl.

Pas på med frokostafhentning
– Det kan være fristende at snuppe mandskabsvognen, når der skal hentes frokost til de ansatte. Men Ifølge registreringsafgiftsloven skal der som udgangspunkt betales registreringsafgift, hvis en mandskabsvogn bruges til kørsel efter mad. Det udløser dog ikke afgiftspligt, hvis afhentningen af mad sker under en i øvrigt lovlig kørsel uden væsentlige afvigelser fra den direkte rute – altså en kørsel, der er i overensstemmelse med de regler, der er beskrevet for transport af medarbejdere, forklarer Dansk Håndværk..

Sæt dig ind i reglerne
Det kan altså blive dyrt, at komme til at overtræde reglerne og der gælder desuden en række undtagelser, fortolkningsmuligheder og dokumentationskrav, som det er nyttigt at kende, hvis virksomheden bruger mandskabsvogne. Er det tilfældet, opfordrer vi til at man sætte sig ind i reglerne for, hvad en mandskabsvogn er, hvordan den skal være indrettet og hvordan den må benyttes hos skat.dk på denne side