Nu skal virksomhederne ligefrem betale for yderligere bøvl

– Din virksomhed er udvalgt til affaldstilsyn den 5. juni. Du skal forberede tilsynet samt stille en medarbejder til rådighed mens det varer. Ud over dine egne udgifter til administration og løn, skal du betale 2.700 kr. for at dække vores omkostninger til forberedelse, gennemførelse, kørsel samt efterfølgende rapportering. Med venlig hilsen Din kommune

Det er i grove træk den besked, som en række virksomheder modtager i disse uger, fortæller arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.

– Mens politikerne taler om at nedbringe det administrative bøvl og bureaukrati, pålægger de nu virksomhederne nye opgaver, som de tilmed skal betale for. Vi kan se, at gebyret i de forskellige kommuner svinger fra omkring 600 til 1000 kroner pr. påbegyndt time. Dertil kommer så virksomhedens udgifter ved forberedelse og til aflønning af den medarbejder, der skal stå til rådighed under tilsynet, forklarer direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen, om det nye krav.

Overraskede virksomheder klager

Og organisationen er begyndt at få de første henvendelser fra virksomheder, der undrer sig over situationen: “Hold op, det bliver dyrt! Og da jeg spørger, om det kan holdes på en time, svarede de, at de også skal bruge mindst en time til forberedelse, mindst en time til rapportering, og så til kørsel,” lyder det for eksempel i en henvendelse fra et medlem i Dansk Håndværk.

Baggrunden er regler om et nyt affaldstilsyn, som Miljøministeriet indførte fra 1. januar, og som nu betyder, at hundredvis af tilfældigt udvalgte virksomheder fysisk skal have gennemgået deres affald for at kontrollere, om de sorterer det korrekt.

– Man ryster på hovedet. Der er jo ikke gået en måned, siden regeringen sidst lovede, at de ville reducere bøvlet. Nu oplever vi så igen, at det går den stik modsatte vej – endda med en vedhæftet regning på flere tusinde kroner oven i de omkostninger, som virksomheden selv har i forbindelse med tilsynet. Jeg kunne til nød forstå, at man skulle betale et beløb, hvis der blev fundet fejl ved sorteringen – men at tage penge for at gennemgå affaldsbunkerne i tilfældigt udvalgte virksomheder er ganske enkelt ikke acceptabelt, understreger Morten Frihagen.

Flere offentligt ansatte

Men de nye regler betyder ikke alene udgifter for de virksomheder, der udtages til kontrol. Hver kommune er blevet pålagt at gennemgå affaldet hos nogle hundrede erhvervsdrivende, og det betyder, at den offentlige sektor skal vokse yderligere:

– Vi kan allerede se, at man både i statsforvaltningen og rundt om i kommuner er begyndt at søge nye medarbejdere til opgaven. På den måde adskiller det offentlige sig jo fra det private erhvervsliv. Når man blot kan udvælge sine kunder og så sende dem en regning, uanset om de har bedt om opgaven, så er der jo frit spil for at udvide medarbejderstaben. Det er en forretningsmetode, som man godt kan blive lidt misundelig på, slutter Morten Frihagen.

Læs også