Generalforsamlingen er en mulighed for sammen at stoppe op og se tilbage på det gamle år. Her har du nogle af de områder, som formand Niels Techen tog op i forbindelse med sin årsberetning.

Væk med bureaukratiet
– Lad os starte med det gode. EU vil gøre op med den overregulering, man har praktiseret i årevis. Derfor har EU-Kommissionen præsenteret en femårig strategi, der skal styrke Europas konkurrenceevne gennem en massiv afbureaukratisering. Kravene skal reduceres med 25% – og med hele 35% for SMV’er. Men set i lyset af de mange skåltaler om regelforenkling og bekæmpelse af administrative byrder, som skiftende regeringer i Danmark har holdt gennem årene, har man en naturlig skepsis over for sådanne udmeldinger, lød det blandt andet fra Niels Techen.
Han fremhævede, at Dansk Håndværk og SMVdanmark derfor har anbefalet, at Danmark fastsættes et bindende mål om en reduktion på 25% – gjort på en måde, så alle kan følge og måle indsatsen.
Ændring af fradrag skaber usikkerhed
Beskæftigelsen i håndværks- og byggefagene er stadig rekordhøj, og på trods af usikkerhed og lav forbrugertillid forventes det at fortsætte resten af året. En af årsagerne er, at håndværkerfradraget er genoplivet og udvidet til også at omfatte klimasikring, som derfor også fik en plads i beretningen:
– Det er vi glade for. Det understøtter de virksomheder rundt i landet, som ikke har så meget at lave i øjeblikket. Med de skiftende regler om fradraget har skabt usikkerhed, og Dansk Håndværk anbefaler derfor, at ordningen gøres permanent, så vi undgår den “Stop-and-go-effekt”, som åbning og lukning af ordningen medfører.
Nyt projekt om uddannelse
De mange nye krav på byggeområdet – klimakrav, ressourceoptimering, genbrug, renovering og transformation – stod også højt på dagsordenen.
– De nye udfordringer kalder på nye kompetencer. Derfor står efteruddannelse højt på vores dagsorden og er én af grundene til, at vi har igangsat et efteruddannelsesprojekt i samarbejde med 3F og Hustømrerforeningen, som skal motivere flere virksomheder og medarbejdere til at søge mere efteruddannelse og til at gøre det i flere perioder af livet, så Livslang Læring også bliver en kultur i håndværksbranchen, lød det fra Niels Techen, som også omtalte det nye tilbud om byggeteknisk rådgivning, hvor medlemmer kan få vejledning om byggetekniske forhold.
Mærkværdige handlemønstre
Den nye autorisationsordning på asbestområdet har skabt nye muligheder for branchen, men har også medført en del irritation – dels fordi ordningen ikke synes gennemtænkt i alle henseender, og dels fordi der er opstået en vis form for hysteri i markedet med mærkværdige handlemønstre hos kunderne, kaos på genbrugsstationen og dumping af asbestpladser i naturen:
– Jeg er dog overvist om, at det nok skal finde et fornuftigt leje, når det hele er landet. Faktisk har en del af vores medlemmer tidligere efterlyst en autorisationsordning på tømrer- og snedkerområdet for at sikre en ordentlig kvalitet i udførelsen. Nu er der så kommet en ordning på asbestområdet, som jeg opfordrer jer til at favne og få det bedste ud af.
Et opgør med konflikt-kulturen
Blandt de sidste emner kom Niels Techen blandt andet ind på, at det gode samarbejde på tværs af branchen, stadig et vigtigt fokusområde for Dansk Håndværk:
– Vi er simpelthen nødt til at få gjort op med den konfliktkultur, som ødelægger vores branche, og som afholder nye generationer fra at vælge vores fag og branche. Det er ikke noget, vi ændrer fra den ene dag til den anden. Det kræver et vedholdende arbejde. Det gør vi blandt andet i regi af Byggeriets Samfundsansvar, hvor vi arbejder videre med samarbejdsløftet. Vi arbejder også videre med skabe et mere transparent byggeri, hvor de involverede parter behandles ordentligt både adfærdsmæssigt og i økonomisk henseende. Her tænker jeg særligt på, at vi med rimelighed kan kræve nogle ordentlige betalingsfrister, og at vi ikke bliver brugt som kassekredit af større virksomheder, lød det i afslutningen af formandens beretning.